Пълнени постни чушки

>> събота, 1 октомври 2011 г.




Сигурно забелязвате липсата на месни ястия от няколко месеца насам, с изключение на няколко рибни.
Смених начина си на хранене по отношение на месото, нещо, което си бях поставила за цел отдавна и се радвам, че сложих началото.
Преди време ви бях показала рецепта за пълнени чушки с кайма, днес ще ви представя много лесна постна версия.
Лично за мен, липсата на месо в пълнените чушки не е предпоставка за по-лош резултат, напротив.
Ако не ви звучи добре да са без месо, винаги можете да добавите към следващата плънка и 500 грама леко запържена кайма.
Гъстотата на соса също оставям на вашите предпочитания.


Пълнени постни чушки






Продукти:

почистени червени чушки

1 чаена чаша ориз
 250-300 грама гъби печурки
1 яйце
1 глава кромид лук
1 морков
суха чубрица
сух риган
суха мащерка
прясно смлян черен пипер
стафиди (по желание, а ако ще слагате кайма, без тях)
сол на вкус
1 малък розов обелен домат

за соса:
половин кофичка кисело мляко
2 пълни супени лъжици брашно

пресен магданоз за поръсване при сервиране по желание




Нарежете лука на ситно, а морковите на малки кубчета.
Нарежете и гъбите.
Запържете ги в тиган с мазнина (всичко) до омекване и леко зачервяване на гъбите.
Прибавете после ориза и запържете, докато стане прозрачен.
Сложете обеления и нарязан на ситно домат и разбъркайте добре.
Махнете от котлона и добавете всички станали продукти без яйцето.
Него го сложете, след като плънката изстине, за да не се пресече.
Сложете сол, според вашия вкус.
Напълнете чушките и ги подредете в тава.
Прибавете вода да ги покрие 2/3, добре е водата да е подсолена.
Излейте малко олио отгоре и сложете да се пекат на 200 градуса.
Когато видите, че ориза е готов, прибавете предварително разбитите до гладка смес с малко вода киселото мляко и брашното.
Върнете тавата във фурната за около 10-15 минути и я намалете на 180 градуса.
Сервирайте по желание с пресен магданоз.


2 коментара:

Аелис 1 октомври 2011 г., 22:48  

Вероника, чудесно изглеждат пълнените чушки!У дома се предпочитат в постен вариант - по- различен е от твоята рецепта, но нещо ми подсказва, че направени по твоя начин ще са още по- вкусни:).Ще се пробват непременно!

Поздрави и хубава неделя!

Анонимен,  18 ноември 2012 г., 6:55  

Наличието на яйце и кисело мляко ги правят просто безмесни, а не постни.

Публикуване на коментар

Back to TOP