събота, 29 октомври 2011 г.

Зеленчукова яхния




Любителите на месото сигурно никак няма да бъдат очаровани от днешната ми рецепта.
На мен обаче, то никак не ми липсва, напротив, чувствам се много по-добре, откакто спрях да го консумирам.
Настоящата зеленчукова яхния се допълва чудесно с таратор (веган или млечен) и топъл домашен хляб.
Вида на гъбите оставям на вас, аз много се страхувам от тях и честно казано, консумирам само парникови печурки и проверени манатарки.
Можете да сервирате яхнията с или без магданоз, все ще е вкусна.
Няма да пиша количества на продуктите, това ще определите вие, според количеството яхния, което ще приготвите.


Все се каня да ви представя един чудесен проект-един сайт (Блоговодител, в който са събрани всички кулинарни блогове и рецептите са разделени по категории.
На мен тази идея за ориентир на читателите ми харесва и се радвам, че са ме включили с толкова голям брой мои рецепти, благодаря за признанието.:)

Зеленчукова яхния




Продукти:

пресни печурки
кромид лук
морков
грах
картофи
скилидки чесън
сладка червена чушка
чубрица
джоджен
риган
мащерка
черен пипер
сол на вкус
1 обелен домат
червен пипер
препечено брашно
захар



Нарежете лука и чушката на ситно, скилидките на филийки, както и гъбите.
Запържете ги в мазнина (направо в тенджерата, в която ще готвите яхнията).
Когато гъбите станат леко златисти, добавете червения пипер, но внимавайте, защото загаря бързо. Отместете тенджерата от котлона и разбърквайте интензивно. Той ще се запържи от топлината на тенджерата. После прибавете нарязания на ситно домат и моркова и върнете на котлона.
Отново бъдете внимателни, за да не загори червения пипер.
Налейте вода и сложете картофите и граха.
Овкусете с подправките-чубрицата, мащерката, ригана и джоджена, сложете сол и захар на вкус (захарта е заради домата, за да има баланс с киселината му).
Последните 10 минути размийте препеченото брашно със сос от яхнията и после върнете всичко в тенджерата.
Гответе на слаб огън, по-вкусно става, а и картофите няма да станат на каша.
Накрая сложете черен пипер и по желание магданоз.


9 коментара:

  1. Яхнийката е чудна, а на нас мръвкоядците нещо не пречи да мушнем в нея малко пилешко филенце:)))

    ОтговорИзтриване
  2. С удоволствие ще седна край масата с тази разкошна манджица,Рони!И никак не ми пречи,че няма месо.Хлебчето и то никак не лъже,с тази коричка,ммммммм...да ми падне!
    Блоговодител е страхотно организиран и много полезен,ползвам го много често,когато търся определен тип рецепта и така всички предложения от блоговете са систематизирани,вместо да се обхожда блог по блог.Илиян се е справил отлично!

    Пожелавам хубава,усмихната и дано слънчева неделя!

    ОтговорИзтриване
  3. Аз обичам да редувам постни и местни ястия, това предложение ми допада:-)
    Блоговодител също!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  4. Отдавна не съм те посещавала, Вероника!
    Много хубави нови идеи и рецепти предлагаш, а и напълно споделям тонуса и енергията от липсата на месо в храненето. Постните ястия имат неповторимо очарование и вкус, ще следя блога ти с интерес.
    Поздрави и усмихната есен, Диана

    ОтговорИзтриване
  5. Днес я пробвах,и стана невероятно вкусна :) Надявам се,пак да ни предложиш такова,вкусно вегетарианско ястие :) Хубав ден ти желая :)

    ОтговорИзтриване
  6. Аз с най-голямо удоволствие,ще се опитам да я направя,както и хляба. Така де,вероятно питка,но то пак е хляб. Безкрайно благодаря за вкусната рецепта! :))))))) Сиси

    ОтговорИзтриване
  7. Джинджър, много благодаря за добрите думи за БЛОГОВОДИТЕЛ. Радвам се, че подкрепяш идеята! А относно твоето участие в сайта - участваш не с много голям брой рецепти, а с ВСИЧКИТЕ си рецепти. Само три сайта (за сега) са напълно индексирани, а моят дори не е от тях, така че, като градски (и бивши съседи по квартал) се подкрепяме. А и наистина съм върл фен на блога ти. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. За пръв път попадам в този блог и то на такава прекрасна рецепта.В момента ми къкри в кухнята и навсякъде ухае прекрасно.Благодаря за труда и красивите снимки.
    Ще си позволя да коментирам относно гъбите,тях ги ползвам само замразени.Този път ги пропуснах.
    Няма да влизам в подробности защо са гнусни стерилизираните гъби,но исках да предупредя,че е препоръчително да се ползват само пресни,много добре измити или пък замразени.
    Ако се разровиш в интернет ще видиш,че си права да избягваш гъбите,поне консервираните.
    Желая ти слънчева неделя и отново благодаря за рецептата.

    ОтговорИзтриване