Зеленчукова яхния

>> събота, 29 октомври 2011 г.




Любителите на месото сигурно никак няма да бъдат очаровани от днешната ми рецепта.
На мен обаче, то никак не ми липсва, напротив, чувствам се много по-добре, откакто спрях да го консумирам.
Настоящата зеленчукова яхния се допълва чудесно с таратор (веган или млечен) и топъл домашен хляб.
Вида на гъбите оставям на вас, аз много се страхувам от тях и честно казано, консумирам само парникови печурки и проверени манатарки.
Можете да сервирате яхнията с или без магданоз, все ще е вкусна.
Няма да пиша количества на продуктите, това ще определите вие, според количеството яхния, което ще приготвите.


Все се каня да ви представя един чудесен проект-един сайт (Блоговодител, в който са събрани всички кулинарни блогове и рецептите са разделени по категории.
На мен тази идея за ориентир на читателите ми харесва и се радвам, че са ме включили с толкова голям брой мои рецепти, благодаря за признанието.:)

Зеленчукова яхния




Продукти:

пресни печурки
кромид лук
морков
грах
картофи
скилидки чесън
сладка червена чушка
чубрица
джоджен
риган
мащерка
черен пипер
сол на вкус
1 обелен домат
червен пипер
препечено брашно
захар



Нарежете лука и чушката на ситно, скилидките на филийки, както и гъбите.
Запържете ги в мазнина (направо в тенджерата, в която ще готвите яхнията).
Когато гъбите станат леко златисти, добавете червения пипер, но внимавайте, защото загаря бързо. Отместете тенджерата от котлона и разбърквайте интензивно. Той ще се запържи от топлината на тенджерата. После прибавете нарязания на ситно домат и моркова и върнете на котлона.
Отново бъдете внимателни, за да не загори червения пипер.
Налейте вода и сложете картофите и граха.
Овкусете с подправките-чубрицата, мащерката, ригана и джоджена, сложете сол и захар на вкус (захарта е заради домата, за да има баланс с киселината му).
Последните 10 минути размийте препеченото брашно със сос от яхнията и после върнете всичко в тенджерата.
Гответе на слаб огън, по-вкусно става, а и картофите няма да станат на каша.
Накрая сложете черен пипер и по желание магданоз.


9 коментара:

Анонимен,  29 октомври 2011 г., 22:09  

Яхнийката е чудна, а на нас мръвкоядците нещо не пречи да мушнем в нея малко пилешко филенце:)))

Еликсир 30 октомври 2011 г., 2:46  

С удоволствие ще седна край масата с тази разкошна манджица,Рони!И никак не ми пречи,че няма месо.Хлебчето и то никак не лъже,с тази коричка,ммммммм...да ми падне!
Блоговодител е страхотно организиран и много полезен,ползвам го много често,когато търся определен тип рецепта и така всички предложения от блоговете са систематизирани,вместо да се обхожда блог по блог.Илиян се е справил отлично!

Пожелавам хубава,усмихната и дано слънчева неделя!

Мъх 30 октомври 2011 г., 11:30  

Аз обичам да редувам постни и местни ястия, това предложение ми допада:-)
Блоговодител също!
Хубава вечер!

di_ani 31 октомври 2011 г., 5:02  

Отдавна не съм те посещавала, Вероника!
Много хубави нови идеи и рецепти предлагаш, а и напълно споделям тонуса и енергията от липсата на месо в храненето. Постните ястия имат неповторимо очарование и вкус, ще следя блога ти с интерес.
Поздрави и усмихната есен, Диана

Tonchita,  31 октомври 2011 г., 5:32  

Днес я пробвах,и стана невероятно вкусна :) Надявам се,пак да ни предложиш такова,вкусно вегетарианско ястие :) Хубав ден ти желая :)

Ginger Cookies 31 октомври 2011 г., 12:58  

Благодаря ви, мили дами.:)

Анонимен,  1 ноември 2011 г., 8:43  

Аз с най-голямо удоволствие,ще се опитам да я направя,както и хляба. Така де,вероятно питка,но то пак е хляб. Безкрайно благодаря за вкусната рецепта! :))))))) Сиси

Ilio 1 декември 2011 г., 3:32  

Джинджър, много благодаря за добрите думи за БЛОГОВОДИТЕЛ. Радвам се, че подкрепяш идеята! А относно твоето участие в сайта - участваш не с много голям брой рецепти, а с ВСИЧКИТЕ си рецепти. Само три сайта (за сега) са напълно индексирани, а моят дори не е от тях, така че, като градски (и бивши съседи по квартал) се подкрепяме. А и наистина съм върл фен на блога ти. Поздрави!

Folleta 20 октомври 2012 г., 11:23  

За пръв път попадам в този блог и то на такава прекрасна рецепта.В момента ми къкри в кухнята и навсякъде ухае прекрасно.Благодаря за труда и красивите снимки.
Ще си позволя да коментирам относно гъбите,тях ги ползвам само замразени.Този път ги пропуснах.
Няма да влизам в подробности защо са гнусни стерилизираните гъби,но исках да предупредя,че е препоръчително да се ползват само пресни,много добре измити или пък замразени.
Ако се разровиш в интернет ще видиш,че си права да избягваш гъбите,поне консервираните.
Желая ти слънчева неделя и отново благодаря за рецептата.

Публикуване на коментар

Back to TOP