Сърми с праз лук и гъби

>> събота, 8 октомври 2011 г.




Често думата сарма се изписва погрешно като сърма и това става толкова често, че грешното изписване е дори по-популярно от правилното. Ако погледнете в правописния речник ще намерите и двете думички там – но те не са дублетна форма – сарма е ястието за което става дума в тази статия, докато сърма, е вид тънки нишки, използвани за шев и бродерия (сърмени одежди). 
(Ок, обаче за мен винаги е било сърми.:)))


Сърмите са любимото ястие на моя съпруг.
Та, покрай него и аз се пристрастих към тях и ги обичам под всякаква форма, големина, плънка и с различен вид сос.
Днес ще ви покажа нашия фаворит-сърми с праз лук и гъби.
По никакъв начин липсата на месо в тази рецепта не влияе на вкуса на обичаното от нас, българите ястие.
Праз лукът е достатъчно богат като вкус, а в комбинация с гъби, ориз и подправки се получава нещо наистина невероятно вкусно.
Ако желаете, може да ги приготвите и с бял сос, но вкъщи ги предпочитаме с бистър сос.
При сервирането им една лъжичка гъсто кисело мляко им придава прекрасен завършек и нищо не им липсва.
Днешните ми сърми ги направих по-масивни и тлъстички:), но ако ви се занимава, можете да ги приготвите в мини вариант.
Ако сте повече хора вкъщи, удвоете дозата на продуктите в рецептата.
С тази рецепта искам да зарадвам и вегетарианците, защото сърмите не са ястие само за месоядните хора.:)
Бързам да ви представя днешното ястие не само, защото съм убедена, че ще ви подаря нещо много вкусно, а и за да ви се похваля с новите ми придобивки.
Вчера бях по моя роден край и майка ми ми подари няколко ръчно тъкани кърпи, които са на повече от 120 години.
За жалост, рядко се виждаме с нея, защото ни делят почти 300 км...
Такъв е животът...
Но да ви разкажа за подаръка.
Тези кърпи са ми завещание от една мила възрастна жена, на която майка ми е помагала по съседски в последните й дни.
Бог да я прости, починала е скоро на 92 години.
Майка ми й е разказвала много за мен, дори милата женица, макар и толкова възрастна, е знаела и е цитирала цялата ми биография наизуст без грешка, знаела е и за блога ми и е казала на майка ми, че тези кърпи, които са били част от нейния момински чеиз, са дар за мен, за да снимам с тяхна помощ манджите си.
Много мил жест, никога няма да го забравя, това е голям подарък... някой да ти подари част от личната си история и живот.


Сърми с праз лук и гъби






Продукти:

кисело зеле (листа)

за плънката:
2 големи стръка праз лук
около 15 средни пресни печурки
1/3 чаена чаша ориз
1 средно голям морков
чубрица
риган
черен пипер
сол на вкус
олио





Нарежете праз лука на ситно.
Аз режа почти целия стрък, махам само листата на края му.
Почистете и нарежете и гъбите.
Моркова нарежете на малки кубчета.
В голям тиган запържете праза и гъбите, докато омекнат.
Накрая прибавете и ориза и продължете да пържите, докато оризът стане прозрачен.
Махнете от котлона, прибавете моркова и подправките и добавете сол на вкус.
Напълнете зелевите листа и ги навийте във формата на сърми.
Големината я определяте вие.
Подредете сърмите в тава.


Залейте ги с подсолена вода (да ги покрие малко повече от 2/3), а накрая и с малко олио.
Печете около 50-60 минути на 200 градуса.
По желание сервирайте с пресен магданоз, с още прясно смлян черен пипер и микс от сладък и лют червен пипер.


13 коментара:

Ева Тонева 8 октомври 2011 г., 23:19  

Като бебенца си ги повила, Рони! Изглеждат прекрасно и много апетитно със златистия загар! Прегръдки!

Vili Konova 9 октомври 2011 г., 0:15  

Рони, чудесен дар си получила.Покривчиците са попаднали на точния човек, който ще ги оцени и ще радва читателите си с красиви снимки.
Харесва ми , че показваш в блога традиционни рецепти.Несъмнено интересът и към тях е голям.Ще взема и аз да метна в блога си моите постни чушки със стафиди в плънката.
Хубава и вкусна неделя!

Ginger Cookies 9 октомври 2011 г., 4:04  

Евче, Вили, благодаря ви за хубавите думи. Тези сърми са си типични национални, нищо ново не съм измислила, но са страшно вкусни.:)
Поздрави и на двете ви и ви желая хубави почивни дни.

Гуинет 9 октомври 2011 г., 4:27  

Рецептата много ми хареса. Има нещо толкова топло, уютно и докосващо в тази презентация. Аз също имам такива ръчно тъкани платна и ръкави от моята баба и много ги ценя и пазя, защото ми напомнят за корените. С удоволствие ще приготвя тези сърмички на моето семейство! Хубава неделя!

kathryn 9 октомври 2011 г., 4:31  

Имам няколко такива месала. При мен са наследство от бабата на бившия ми съпруг. Тя така ги наричаше - месалчета. Много ги харесвам и много си ги пазя. Носят особена атмосфера за времена, в които нещата са били по-прости. Сармичките ти изглеждат много апетитно. Комбинацията на праз лук и гъби ми е една от любимите.

Vili 9 октомври 2011 г., 5:22  

Чудесно предложение! Поздравления!
И аз много обичам сармички и ги приготвям с различни плънки - и месни, и постни - през всички сезони. :)

maslinka 9 октомври 2011 г., 13:14  

Jako zanimljiv recept za sarmu, rado bih ga probala. Fotke su prelepe.

Еликсир 10 октомври 2011 г., 3:38  

Бързам да си напиша коментара,докато не ги е фиксирал половинът,че са ти станали точно както той ги обича най-много-хубаво запечени и златисти!
Не че и аз ги подминавам безразлично де,напротив!
Страхотни сърмички/сАрми-ужас,толкова чуждо ми звучи/,Рони,а подаръкът е уникален-много красиво месалче!Мир на душата на женичката,ще я споменаваш винаги с добро!

Хубави есенни дни пожелавам!

Нели 12 октомври 2011 г., 13:51  

Точно такива ги обичам !

Marta 30 октомври 2011 г., 22:52  

Сармичките са една от основните ми кулнарни слабости - залитания направо:)
значи трябва да се пробва този вариант!

Mariya Petkova 25 януари 2013 г., 5:22  

Сърмичките изглеждат невероятно вкусно.
Ще ги пробвам още тази вечер

Mariya Petkova 25 януари 2013 г., 5:22  

Сърмичките изглеждат невероятно вкусни.
Ще ги пробвам още тази вечер.

Публикуване на коментар

Back to TOP