събота, 8 октомври 2011 г.

Сърми с праз лук и гъби




Често думата сарма се изписва погрешно като сърма и това става толкова често, че грешното изписване е дори по-популярно от правилното. Ако погледнете в правописния речник ще намерите и двете думички там – но те не са дублетна форма – сарма е ястието за което става дума в тази статия, докато сърма, е вид тънки нишки, използвани за шев и бродерия (сърмени одежди). 
(Ок, обаче за мен винаги е било сърми.:)))


Сърмите са любимото ястие на моя съпруг.
Та, покрай него и аз се пристрастих към тях и ги обичам под всякаква форма, големина, плънка и с различен вид сос.
Днес ще ви покажа нашия фаворит-сърми с праз лук и гъби.
По никакъв начин липсата на месо в тази рецепта не влияе на вкуса на обичаното от нас, българите ястие.
Праз лукът е достатъчно богат като вкус, а в комбинация с гъби, ориз и подправки се получава нещо наистина невероятно вкусно.
Ако желаете, може да ги приготвите и с бял сос, но вкъщи ги предпочитаме с бистър сос.
При сервирането им една лъжичка гъсто кисело мляко им придава прекрасен завършек и нищо не им липсва.
Днешните ми сърми ги направих по-масивни и тлъстички:), но ако ви се занимава, можете да ги приготвите в мини вариант.
Ако сте повече хора вкъщи, удвоете дозата на продуктите в рецептата.
С тази рецепта искам да зарадвам и вегетарианците, защото сърмите не са ястие само за месоядните хора.:)
Бързам да ви представя днешното ястие не само, защото съм убедена, че ще ви подаря нещо много вкусно, а и за да ви се похваля с новите ми придобивки.
Вчера бях по моя роден край и майка ми ми подари няколко ръчно тъкани кърпи, които са на повече от 120 години.
За жалост, рядко се виждаме с нея, защото ни делят почти 300 км...
Такъв е животът...
Но да ви разкажа за подаръка.
Тези кърпи са ми завещание от една мила възрастна жена, на която майка ми е помагала по съседски в последните й дни.
Бог да я прости, починала е скоро на 92 години.
Майка ми й е разказвала много за мен, дори милата женица, макар и толкова възрастна, е знаела и е цитирала цялата ми биография наизуст без грешка, знаела е и за блога ми и е казала на майка ми, че тези кърпи, които са били част от нейния момински чеиз, са дар за мен, за да снимам с тяхна помощ манджите си.
Много мил жест, никога няма да го забравя, това е голям подарък... някой да ти подари част от личната си история и живот.


Сърми с праз лук и гъби






Продукти:

кисело зеле (листа)

за плънката:
2 големи стръка праз лук
около 15 средни пресни печурки
1/3 чаена чаша ориз
1 средно голям морков
чубрица
риган
черен пипер
сол на вкус
олио





Нарежете праз лука на ситно.
Аз режа почти целия стрък, махам само листата на края му.
Почистете и нарежете и гъбите.
Моркова нарежете на малки кубчета.
В голям тиган запържете праза и гъбите, докато омекнат.
Накрая прибавете и ориза и продължете да пържите, докато оризът стане прозрачен.
Махнете от котлона, прибавете моркова и подправките и добавете сол на вкус.
Напълнете зелевите листа и ги навийте във формата на сърми.
Големината я определяте вие.
Подредете сърмите в тава.


Залейте ги с подсолена вода (да ги покрие малко повече от 2/3), а накрая и с малко олио.
Печете около 50-60 минути на 200 градуса.
По желание сервирайте с пресен магданоз, с още прясно смлян черен пипер и микс от сладък и лют червен пипер.


13 коментара:

  1. Като бебенца си ги повила, Рони! Изглеждат прекрасно и много апетитно със златистия загар! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. Рони, чудесен дар си получила.Покривчиците са попаднали на точния човек, който ще ги оцени и ще радва читателите си с красиви снимки.
    Харесва ми , че показваш в блога традиционни рецепти.Несъмнено интересът и към тях е голям.Ще взема и аз да метна в блога си моите постни чушки със стафиди в плънката.
    Хубава и вкусна неделя!

    ОтговорИзтриване
  3. Евче, Вили, благодаря ви за хубавите думи. Тези сърми са си типични национални, нищо ново не съм измислила, но са страшно вкусни.:)
    Поздрави и на двете ви и ви желая хубави почивни дни.

    ОтговорИзтриване
  4. Рецептата много ми хареса. Има нещо толкова топло, уютно и докосващо в тази презентация. Аз също имам такива ръчно тъкани платна и ръкави от моята баба и много ги ценя и пазя, защото ми напомнят за корените. С удоволствие ще приготвя тези сърмички на моето семейство! Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  5. Имам няколко такива месала. При мен са наследство от бабата на бившия ми съпруг. Тя така ги наричаше - месалчета. Много ги харесвам и много си ги пазя. Носят особена атмосфера за времена, в които нещата са били по-прости. Сармичките ти изглеждат много апетитно. Комбинацията на праз лук и гъби ми е една от любимите.

    ОтговорИзтриване
  6. Чудесно предложение! Поздравления!
    И аз много обичам сармички и ги приготвям с различни плънки - и месни, и постни - през всички сезони. :)

    ОтговорИзтриване
  7. Jako zanimljiv recept za sarmu, rado bih ga probala. Fotke su prelepe.

    ОтговорИзтриване
  8. Бързам да си напиша коментара,докато не ги е фиксирал половинът,че са ти станали точно както той ги обича най-много-хубаво запечени и златисти!
    Не че и аз ги подминавам безразлично де,напротив!
    Страхотни сърмички/сАрми-ужас,толкова чуждо ми звучи/,Рони,а подаръкът е уникален-много красиво месалче!Мир на душата на женичката,ще я споменаваш винаги с добро!

    Хубави есенни дни пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  9. Сармичките са една от основните ми кулнарни слабости - залитания направо:)
    значи трябва да се пробва този вариант!

    ОтговорИзтриване
  10. Сърмичките изглеждат невероятно вкусно.
    Ще ги пробвам още тази вечер

    ОтговорИзтриване
  11. Сърмичките изглеждат невероятно вкусни.
    Ще ги пробвам още тази вечер.

    ОтговорИзтриване