Торта Andaluzja

>> понеделник, 31 октомври 2011 г.




Не празнувам Halloween.
Не отричам езическите и католическите традиции, но те не са мои.
Твърдо за себе си и само за себе си, без да се меся в избора и вкуса на околните,  съм си определила кои са моите празници и този не е от тях.
Виж, нашите кукери са друго нещо и уважавам този национален древен обичай (макар че, веднъж така ми изкараха акъла:), ама това е друга история).
Децата се радват на Halloween  , но то е съвсем разбираемо- в техния наивен и чист детски свят това да се оплескаш щедро с боички, да наденеш някой страховит костюм и да лапаш лакомо сладките, които си събрал от възрастните си е истински празник.
Ако Halloween беше популярен в България по времето, в което бях дете, със сигурност и аз щях да подскачам от нетърпение, очаквайки този ден.
Да, ама не съм дете вече.:)
Затова днес няма да ви показвам някакви сладки във формата на отрязани пръсти или торти с паяци, призраци и вампири, нито ще дълбая тикви в несвяст, а ще ви предложа една страшно непретенциозна като визия торта, но пък божествено вкусна.
Отдавна си бях харесала тази рецепта, нямаше как да не приготвя въпросната торта.
Прочитайки продуктите, бях сигурна, че ще е феноменално вкусна.
Улисана в превода на рецептата с ужас видях, че тортата изисква около 2 дена приготовления и това само по себе си ме стресна много като подробност.
Че кой ще чака някаква си торта да се тътри 2 дена, докато ми стигне до чинията?
Веднага направих няколко промени по рецептата и си имах готов резултат след около 2 часа.
А и с тези промени оползотворих безобразно големия брой жълтъци, който остава от блатовете.
И макар че, това не е съвсем оригиналната рецепта на Andaluzja cake, основата до голяма степен е същата.


Торта Andaluzja








Продукти :

(Адаптирано от Moje Wypieki)

за блатовете:
10 белтъка
2 равни супени лъжици брашно
160 грама смлени орехи
160 грама  захар
120 грама пудра захар
40 грама какао

за жълтия крем:
10 жълтъка
70 грама пудра захар
2 ванилии
50 грама краве масло
1 пакетче желатин
75 грама течна сладкарска сметана

за кафявия крем:
250 грама шоколад
100 грама краве масло
100 грама течна сладкарска сметана

за глазурата:
200 мл прясно мляко
200 грама шоколад
30 грама захар
30 грама краве масло




Ще работим в тава с диаметър 24 см.
Започваме с блатовете.
Разбийте белтъците, докато започнат да стават на сняг.
Добавете и двата вида захар и разбийте до получаването вече на гъст сняг.
Смесете брашното, смлените орехи и какаото и добавете на 2-3 части към белтъците, като не спирате да разбивате с миксер.
Разделете мислено сместа на 3 части.
Подгответе си тавата, като я намаслите или пък я покриете с намаслена хартия за печене.
Откакто открих спрейовете за печене просто се родих, хората откога ги използват, ние тук още си караме по стария метод с масло и брашно.:)


В предварително загрята на 200 градуса фурна изпечете 3 еднакви блата.
Времето за печене е около 15 минути, но си следете целия процес, защото колкото фурни, толкова характери.
Това много отдавна искам да го кажа-трудно ми е да ви определям време за печене, защото сами знаете колко различни са фурните на всички ни.
Аз винаги следя всяко едно нещо, без да робувам на времетраене, написано в дадена рецепта и вярвам само на очите си.
Оставете блатовете да изстинат.
Сложете между тях парчета хартия за печене, защото може да се слепнат, докато изстиват, ако са подредени един върху друг.


Идва ред на жълтия крем.
Задължително на водна баня сложете жълтъците, захарта и маслото и варете на слаб котлон, докато се сгъсти крема.
Става мнооого бавно, знам, но няма как.
Махнете от котлона.
След като се сгъстят, прибавете предварително подготвения, според указанието на опаковката желатин.
Много пъти съм писала как се работи с него и съм давала и съвети за сигурен перфектен резултат с него.
Да не забравим после да сложим и ванилиите, заедно с добре разбитата сметана.
Не бързайте много със сметаната, изчакайте да изстине малко крема от жълтъци и масло преди да я добавите.
Хубаво разбъркайте до хомогенност.
Когато кремът изстине почти напълно(но не и чак да започне да стяга много),сложете целия крем върху първия блат и го разпределете добре.
Покрийте с втория блат.


После започваме да правим и кафявия крем, той става лесно.
Разтопете шоколада и маслото на водна баня (задължително) и когато изстинат, смесете с разбитата на сняг сметана.
Изсипете целия крем върху втория блат и покрийте с третия.
Пригответе си глазурата, като смесите всички продукти за нея и на водна баня и слаб котлон разтопите всичко до хомогенност.
Изчакайте глазурата да започне да стяга (за да не тече, а почти да се маже) и покрийте тортата.
Украсете по ваш вкус.
Ако вече е станало късно вечер, легнете си спокойно (ако можете) и на сутринта с кафето ще се насладите на нещо фантастично.
Ако нямате търпение, може да изядете набързо едно парче още веднага, но на следващия ден ще се убедите, че тортата е по-хубава след престой.
Съхранявана извън хладилник или в хладилник, има коренно различен вкус, вие ще прецените кой ви допада повече.




38 коментара:

Еoc 31 октомври 2011 г., 12:58  

уникална :) Поздравления, Ронка :)

maslinka 31 октомври 2011 г., 13:06  

Meni prefino i jako svečano izgleda ova torta, savršena je!

Еликсир 31 октомври 2011 г., 13:28  

Първо да кажа,че като виден нешокохолик много често има предложения които ме развълнуват,и това е едно от тях!
Определено гледайки толкова много шоколад да се лее по блоговете,вкуса ми върви към промяна.
Второ,да кажа,че много ми харесват въведенията ти към рецептите,някак все едно се познаваме от време оно и атмосферата е непринудена и дава усещане все едно,че съм там,в дома ти,край тази невероятно съблазнителна торта!
Снимките както винаги са много изразителни!
И трето,споделям,че е хубаво човек да развие усет към кулинарията и техниката си,а не да следва сляпо рецептите,така резултатите са винаги чудесни!
Сметаната в яйчния крем кога я добавяш?

Хубава вечер,Рони!

Ginger Cookies 31 октомври 2011 г., 13:50  

Голям съм заплес, пропуснала съм я, но я добавих:)))
Ама, то пък бива ли такава километрична рецепта, знаех си, че нещо ще пропусна.:))
Благодаря ви много, много.:)))

pep-4o 31 октомври 2011 г., 14:24  

А аз като виден шокохолик оценявам по достойнство тази прекрасна торта, моля, като а човек непразнуващ с тикви и четвърти поред коментар точно парченцето от снимка № 4 да бъде за мен.
Рони, страхотна е! Толкова много шоколад!!! Наслада за очите, но случайно да се сети, че е време за сън :)))

Поздрави и хубава нова седмица на теб!

Candy 31 октомври 2011 г., 23:50  

Този блог е наслада за сетивата!!!Удивлявам се на таланта ти в направата на торти! Доста често влизам да разглеждам всичките торти в блога ти и съвсем искрено споделям, че такива торти няма и в най-добрите сладкарници! Вкуса им е толкова завладяващ, така сладко ги описваш, а и снимките са красноречиви:). Не знам кога ще се престраша да си направя торта от тук, просто ми се струват в някакво друго измерение...Отново ще се облизвам и това е....:)

Живка 1 ноември 2011 г., 0:00  

Тортата е прекрасна и със сигурност ще се прави.Рони,все уникални торти представяш-поздравления!
Приятен ден!

di_ani 1 ноември 2011 г., 0:33  

Великолепна торта, Вероника -
състав и изпълнение, снимки!
Как й устояваш,
поздрави и усмихнат ден, Диана

Хляб и сол 1 ноември 2011 г., 8:47  

Възхитена съм от тортата и представянето й!
Поздрави!

dorotus76 1 ноември 2011 г., 9:17  

Andaluzja wygląda pięknie!
Dziękuję, ze skorzystałaś z przepisu :)
pozdrawiam ciepło

Анонимен,  1 ноември 2011 г., 12:31  

Tортата е невероятна!Ще се пробва със сигурност.Следя блога ти и съм твоя фенка от самото начало.Всичко най-хубаво ти пожелавам.Поздрави Вероника!

pipilona 1 ноември 2011 г., 13:37  

И аз да си кажа, гледам и вече съм правила някои рецепти от вашия мммммного сладък блог :-), за което сърдечно благодаря, защото наистина рецептите са страхотни, а искам да ви потам каква сметана за разбиване ползвате, защото в магазините са само растителни( поне в Кзанлък);-),а те са пълни с много е-та.....Бихте ли ми казали каква марка сметана ползвате в рецептите си? Благодаря ви и спокойна нощ!

Ginger Cookies 1 ноември 2011 г., 14:16  

Отново благодаря на всички за изключително милите думи:)
Използвам сметана "Президент", а когато я няма в наличност, в краен случай "Хопла"(която не е за предпочитане).

Cinnamon and Thyme 5 ноември 2011 г., 14:36  

Wow, this looks wonderful! Photos are georgeus too!

Анонимен,  8 ноември 2011 г., 13:01  

Искам да попитам как блатовете ти стават така бухнали, явно аз нещо не правя като хората, но колкото торти съм правила блатовете ми не се получават така както искам...
Задължително ще пробвам и тази, с крема мисля, че няма да има проблем, но блатовете ме притесняват

Ginger Cookies 8 ноември 2011 г., 13:08  

Всичко е важно при направата на блатовете-една стъпка да се пропусне или омаловажи и нещата не се получават добре. Спазвайте количествата-измервайте правилно, разбивайте добре яйцата, важен е и диаметъра на тавата-ако работите в голям диаметър, ще станат тънки, печете правилно, не препичайте. С практиката ще се научите на всичко, сигурна съм.:) Успех с тортата.:)

Теодора,  13 ноември 2011 г., 0:57  

Направих тортата вчера и днес резултата е изумителен!Външният вид не ми се получи като за списание, но за сметка на това вкуса е убиствен-буквално - калорийна бомба, но пък неземно вкусна!Благодаря за уникалните рецепти!Пробвала съм вече доста от тях и съпруга ми е много доволен!

Kokona 14 ноември 2011 г., 2:52  

Тази тортичка я приготвих за подарък. Не съм я вкусвала, казаха че била много хубава. Особено се харесал жълтия крем!:) Благодаря за споделената рецепта, красивите снимки и подробните обяснения!:)
Хубава нова седмица!:)

Анонимен,  21 ноември 2011 г., 1:48  

Здравей Джинджър ! Искам да попитам шоколада ,който използваш в тази рецепта натурален ли е или млечен ? Благодаря предварително !!! Мегли

Ginger Cookies 21 ноември 2011 г., 4:36  

Използвам млечен, предпочитам го пред натуралния като вкус.:)

Violet 15 декември 2011 г., 7:07  

От скоро съм редовна посетителка в твоя свят на кулинарни вълшебства...Възхитена съм!!! Страхотни снимки,уникални сладки изкушения и начин на представяне!:о)

Dima 6 февруари 2012 г., 8:56  

Вероника,сега направих блатовете и никъде не видях да пише кога се слагат орехите ;)Аз ги сложих при белтъците,но ако може да го напишеш.Ще докладвам и за крайния резултат после.

Ginger Cookies 6 февруари 2012 г., 14:37  

Да, пропуснала съм орехите.:) Точно така, при белтъците заедно с брашното се слагат.:)
Благодаря за забележката.:)

miriams28 22 март 2012 г., 4:53  

Направо се влюбих в тази торта,още утре ще я приготвя защото я избрах за рождения си ден
толкова шоколадова ммм
дано се справя
поздравления и усмихнат ден

Ginger Cookies 22 март 2012 г., 4:59  

Успех и дано ти хареса.:)) Много е сладка, ама нали това им е целта на тортичките- да ни подсладят живота.:)))))
Хубав празник, бъди жива и здрава.:)

miriams28 23 март 2012 г., 15:46  

Благодаря Вероника
направих я току що,утре ще я опитаме,но нещо не ми се получи глазурата,не се втвърди,остана течна,но импровизирах :))
прекрасен уикенд ти желая

Ginger Cookies 23 март 2012 г., 16:17  

Нямам представа защо се е получило така, аз спазвах оригиналната рецепта, и в нея е така и ми се получи глазурата.
Но нищо, важното е, че си излязла от ситуацията.:))
Дано поне ви хареса на вкус.:)
Хубав уикенд и на теб.:)

miriams28 24 март 2012 г., 18:00  

ооо страхотна е
благодаря ти много за рецептата
страхотен блог,поздравления,ще те навестявам :))
поздрави

Анонимен,  18 ноември 2012 г., 14:24  

Здравейте. Днес направих тортичката- много добре ми се получи, но не без перипетии. Основен проблем имах с глазурата- другото ми се получи. Както се писа и по-горе, става много течна заради многото прясно мляко. Вариант е да се остави да изстине и после в хладилник да стегне, но ще отиде един ден. И аз я сложих в там, но не се сгъсти почти изобщо. После я метнах във фризера- уж за по-бърз резултат. Пак нищо. После добавих 100гр. течен шоколад- нищо. Накрая сложих малко нишесте "Шоколад" (добре, че имах) и стана най-накрая. Поистина, изсипах я върху тортата и бам- в хладилника. Иначе е невероятно вкусна. Поздравления :)Илияна

Анонимен,  10 януари 2013 г., 4:37  

Здравейте! Впечатлена съм от тази торта и много бих искала да я направя.Всичко ми е ясно,много добре обяснено,само да питам колко грама е пакетчето желатин,защото тук се продават в най-различни грамажи.Благодаря!Вече изпробвах торта “Милка“ и просто нямам думи-страшно ни хареса.Поздрави :)

Анонимен,  12 януари 2013 г., 4:44  

Предполагам желатина е 10 гр. Тук в България е в такава разфасовка (може да има и друг грамаж, но аз лично не съм виждала).
Илияна

Анонимен,  30 юли 2013 г., 4:40  

Здравейте! Много искам да направя тази торта за рожден ден на дъщеря ми.И аз вече съм правила 2 пъти торта Милка и много се хареса на всички.И мен тук ме притеснява желатина,защото при нас грамажите са различни.Моля ви за точен грамаж,за да не се обърка нещо.Благодаря!
Валя

Ginger Cookies 30 юли 2013 г., 8:14  

При нас едно стандартно пакетче желатин е 10 грама и е за желиране на около 300 мл течност.
Успех.
Поздрави.

Анонимен,  31 юли 2013 г., 4:24  

Много благодаря за бързия отговор! Значи ще сложа 10гр желатин.Рожденният ден е на 19.08. и след това ще пиша какво се е получило.Винаги е удоволствие да влизам тук,правите страхотни неща! Още веднъж благодаря,поздрави!
Валя

Aura 11 август 2014 г., 0:18  

Здравей.
Направих тортата ти, но с голями перипетии. От това количество продукти не станаха 3 блата с диаметър 24 см, а само 2 и се свиха в обиколката. Наложи се да направя още толкова тесто и да направя още 2 блата, като единия бях нарязала на ленти и дослагвах.
Глазурата си беше пълен провал. Остана течна, като вода и все едно на трохи. Изобщо не се сгъсти. Видях, че не само аз имах проблем с това.
Иначе стана много вкусна и въпреки някой промени, получи се. Все пак основата е твоята рецепта. Благодаря и поздрави!

Анонимен,  22 ноември 2015 г., 0:04  

Здравей!
Реших за рождения си ден да почерпя с тази разкошна торта, но тъй като ми се струва, че ще стане прекалено сладка, ще бъде ли проблем, ако намаля кристалната захар в блатовете поне наполовина?
П.П.: Обожавам блога ти. Правила съм няколко торти по твои рецепти и стават уникално вкусни ( Гараш и Нутела са едни от любимите ми), а благодарение на навитата баница със спанак, успях да накарам един приятел да се влюби в тази зеленийка, която толкова упорито избягваше. Благодаря!

Ginger Cookies 29 ноември 2015 г., 8:59  

Наполовина намалена захарта ми се струва твърде драстична промяна.:)
Благодаря за хубавите думи! :)))

Veronika Kirilova 5 февруари 2017 г., 3:45  

На мен не ми се получиха блатовете,станаха тънки и не бяха пухкави.Двата крема станаха добре,но този за от горе не се сгъсти...

Публикуване на коментар

Back to TOP