Мини багети за домашни бургери

>> вторник, 4 октомври 2011 г.




Обичате ли бургери?
Аз ги обожавам.
Само че, за съжаление много рядко попадам на добре приготвени такива.
Бургерът е храната на модерния забързан свят и няма какво да го отричаме като неизменна част от ежедневието на мнозина от нас.
През дългите години на моята професия ми се е налагало стотици пъти точно това да е основната ми храна, просто защото съм нямала време да седна в ресторант, за да се нахраня спокойно.
Точно затова бургерът е храна, към която имам особено отношение и богатият ми консуматорски опит категорично ми е доказал, че на много малко места могат да го приготвят добре.
Поне според моя вкус, разбира се.
Първото най-важно условие за хубави бургер е продуктите да бъдат свежи и пресни.
Уви, това се оказва трудно условие у нас.
Преобладават полуфабрикатите, а хлебчетата в повечето случаи са всичко друго, но не и прясно изпечени.
Не искам да сложа всички заведения под общ знаменател, но човек не винаги има възможност и време да отиде до някой определен обект, за да си купи нещо качествено.
Затова искам да ви покажа една рецепта за домашни мини багети, които можете да си приготвите вкъщи и да се насладите на пресен бургер с плънка изцяло по ваш вкус.
Коричката на тези багети е хрупкава, а средата е мека и пухкава.
Докато багетите ми се пекоха, си приготвих глазирани парчета от сьомга, нарязах си узрял селски домат и хрупкава краставица, и такъв вкусен сандвич си спретнах, че съм си за завиждане.:)
Опитайте да приготвите домашни бургери, а съм сигурна, че и малчуганите у вас ще бъдат истински щастливи.
А ако не харесвате тази издължена форма, можете да оформите като кръгли питки.

Мини багети за домашни бургери






Продукти:

2 чаени чаши бяло брашно
1 кубче прясна мая
1 чаена чаша хладка вода
1 чаена лъжичка сол
1 чаена лъжичка захар
мак или сусам за поръсване





Затоплете 1/3 от водата (да не е гореща) и разтворете в нея маята, прибавете и захарта.
Към всичко това сложете и 3 супени лъжици от брашното, разбъркайте, докато се получи кашичка и оставете на топло, докато шупне.
После в купа омесете лепкаво тесто от всички продукти.
Тестото трябва да е лепкаво, помагайте си с шпатула при размесването.
Покрийте купата и я оставете на топло, докато тестото удвои обема си.
Понякога пускам фурната на 40 градуса и оставям там да втасва.
След като тестото е втасало, поръсете го леко с брашно, набрашнете си добре ръцете и плота и оформете багетите в тава, постлана с хартия за печене.
Помагайте си с допълнително брашно, защото наистина лепне, но не вкарвайте много брашно в самото тесто, защото багетите ще станат твърди.
Самите багети се оформят, като дозата за една се разстила като правоъгълник и после се завива, докато се получи мини издължено хлебче.
Подредете багетите на разстояние една от друга, защото се надуват.


Включете фурната да загрява на 210 градуса.
Докато загрява, оставете багетите да втасат отново и да удвоят обема си.
Когато това стане, направете леки разрези с много остър нож по повърхността и по желание поръсете със семена-например, мак или сусам.
Изпечете до готовност, като по средата на печенето намалете фурната на 180 градуса.


12 коментара:

Lina 4 октомври 2011 г., 13:07  

Изглеждат прекрасно! Една от най-големите ми любови в кулинарията са хлябовете а тези малки съкровища ме вдъхновяват!

Mарияна 4 октомври 2011 г., 13:35  

Тези снимки са уникални! Синът ми превръща всяка храна в сандвич. Отдавна исках да приготвя багети, нямам търпение да ги пробвам!

Еликсир 5 октомври 2011 г., 1:00  

Рони,направила си ги перфектни тези багетки!И снимките са страхотни!Какво по-хубаво от дъхав,топъл хляб,пълен с любими, свежи продукти?!
Чудесно!

Хубав ден!
Роси

pep-4o 5 октомври 2011 г., 2:02  

Прекасни, апетитни хлебчета са тези багети!
Излишно е да казвам, че на сандвич още повече ми харесват, нали, Рони :))

Mарияна 17 октомври 2011 г., 21:56  

Рони, рецептата е страхотна! Много вкусни и хрупкави. Следващия път двойна доза! :))

tina,  29 ноември 2011 г., 23:22  

Perfektni sa tezi bageti.
Ne do4akaha da stanat sandvi4i, no i kato malki hrupkavi i aromatni mini-franzelki bqha oceneni visoko.:)

Анонимен,  26 февруари 2012 г., 14:49  

Колко багети се получават от това количество тесто?

Ginger Cookies 27 февруари 2012 г., 2:45  

Няма как да кажа с точност, защото това зависи от големината, с която ще ги направите Вие.
При мен се получиха 6 броя.

Dani 23 март 2012 г., 5:03  

Рони, правя си непрекъснато хляб като питки и съм много доволна!
Харесах си багетките.
Искам да те питам за брашното и маята - 1 цяло кубче мая ли използваш, защото брашното е много малко?
Или може би затова тестото става много лепкаво?
Благодаря и хубав ден!

Ginger Cookies 23 март 2012 г., 5:37  

Дани, аз слагам цяло кубче, ако искаш сложи по-малко.
Успех с багетките, ти си кулинар, така че всичко ще ти се получи блестящо.:)))
Хубав ден Дани.:)))

Dani 23 март 2012 г., 12:16  

Рони, благодаря за комплимента!
Току- що извадих от фурната многолистната ти питка!
Стана разкошна!
Багетките ще почакат, но ще ги опитам!

Ginger Cookies 23 март 2012 г., 12:23  

Много се радвам, Дани, да ви е сладко на всички в твоя дом.:))))))
Хубави почивни дни ти желая от сърце.:))

Публикуване на коментар

Back to TOP