сряда, 15 декември 2010 г.

Коледна елха от профитероли

За разлика от много деликатеси, чиято история може да се проследи почти до праисторически времена, еклерите и въобще сладкишите от парено тесто са доста млади.
Смята се, че са изобретени през 1540 г. от италианеца Пантерели, готвач на Катерина Медичи, който ги нарекъл на свое име.
През 1533 г. 14-годишната Катерина дошла от Италия, за да се омъжи за бъдещия френски крал Анри ІІ. С нея пристигнал огромен антураж от придворни и слуги, между които и много готвачи, които бързо се заели с префасонирането на френската кухня по италиански образец. Не се знае със сигурност дали Пантерели е донесъл рецептата от родината си или я е изобретил на френска земя, но вкусните сладкиши от парено тесто, които по това време се оформяли само като малки топчици, дълго време се казвали „пантерелки“. Приготвяли ги с различен пълнеж – сладък или солен и те бързо станали любими на французите. Дразнело ги само прекалено по италиански звучащото име, затова скоро след смъртта на Пантерели без никаква видима причина побързали да ги прекръстят на „попленки“.
През цялото късно средновековие облите „попленки“ се радвали на популярност не само заради вкуса си, но и защото ставали повод за забавления и шегички. Готвачите ги слепвали по две, така че да наподобяват женски бюст, което предизвиквало оживен кикот сред гостите в аристократичните салони.
В средата на 18 век известният сладкар Авис подобрил рецептата и променил на свой ред името. Тъй като кръглите надути топчици му напомняли за малки зелки, той ги кръстил „шу“ (зелка). И до сега в интернационалния език на готварската гилдия (който в по-голямата си част е френски) „шу“ се нарича пареното тесто, от което се приготвят еклерите, профитеролите, толумбичките и т. н.
В началото на 19 век прочутият кулинарен ас Антоан Карем, който систематизирал  всички ястия и създал френската кухня в днешния й вид, доусъвършенствал рецептата и създал класическото парено тесто, което се използва и до днес.
От парено тесто се приготвят много сладкиши. Кръглите топчици се наричат „профитероли“ .  Когато се оформя на тънки линии и след това се пече, се получават любимите еклери. Ако се шприцоват във формата на колелце, се получава „Пари Брест“, кръстен на прочутата колоездачна обиколка.  На сватба пък се сглобява конус от профитероли, слепени с карамел, който се нарича „крокенбуш“.  Профитеролите със солена плънка са стотици видове, но най-популярни са „гужер“. Гарнират се със сирене, към което понякога се прибавя и бекон. Изпържените топчици се наричат „бине суфле“, а когато се напълнят със сладък яйчен крем стават „релижиьоз“ (монахинки).
За създаването на „монахинките“ съществува весела легенда. Монахините от  манастирите Алзасиен и Мармутие приготвяли в кухнята блюдата за някаква гощавка. Изведнъж вътрешностите на някоя от сестрите издали остър и непочтителен звук. Монахините избухнали в бурен смях, при което от ръката на една от тях се стекла капка тесто и паднала в тигана с горещото олио. От високата температура то бързо се издуло, а когато разрязали опърженото топче, се оказало кухо отвътре. Така се родили сладките „монахинки“,  които достойно се вписали в голямото семейство на сладкишите от тестото „шу“.
(източник "Розали")


Повлияна от формата на популярния френски десерт сroquenbouche (крокенбуш)-слепени с карамел профитероли, който по принцип се приготвя за сватбени и други тържества, си помислих: "Защо пък да не сложим това вкусно нещо и на Коледната ни трапеза?"
Формата на конус и без това прилича на елха и само малко допълнителна декорация, веднага ще го направи подходящо за случая.
Можете да си приготвите за украса фигурки от фондан, да направите грилянди от крем или сметана или пък да украсите вкусната си елха с джинджифиловите си бисквитки- всичко е въпрос на личната ви фантазия.
А и слепането на профитеролите с бял шоколад ще си е напълно в унисон със зимния празник.
Рецептата за тестото на профитеролите е на известния французин Pierre Herme, един от най-добрите майстори на редица сладкарски изделия.
Можете да ги напълните с pastry cream, с варен ванилов крем или пък с ваниловия пудинг с варене на Dr.Oetker-вие решавате.
Коледната елха няма голяма трайност, както сами се досещате, затова е най-добре да я приготвите в деня на празника или най-рано предишния ден.
Големината на профитеролите я определяте вие, както и броя им.
Ако искате да направите голяма елха, удвоете дозата на рецептата.
При мен от тази рецепта се получиха около 50 профитероли.
Дано ви хареса моето следващо Коледно предложение!:)

Коледна елха от профитероли





Продукти:

125 мл вода
125 мл прясно мляко
5 яйца
115 грама краве масло
140 грама брашно
1/2  чаена лъжичка захар
1/4  чаена лъжичка сол

за слепване на еклерите:
250 грама бял шоколад



Сложете на котлона водата и млякото. 
Добавете маслото и изчакайте да се разтопи.
След като всичко това започне леко да завира, намалете котлона и добавете брашното, солта и захарта.
Разбърквайте много енергично, докато стане тесто, което се отделя лесно от стените на съда.
Махнете го от котлона.
Едно по едно, добавете яйцата и разбивайте с миксер до получаването на гладко лепкаво тесто. Можете да разбивате и на ръка, но определено няма да ви е много лесно и няма да стане бързо.
Загрейте фурната на 190 градуса.
Подгответе си голяма тава с хартия за печене.
Напълнете тестото в пош и шприцовайте профитеролите.
Изпечете ги до златисто, оставете ги да изстинат и с шриц ги напълнете с крем.


Разтопете белия шоколад на водна баня, с негова помощ ще слепяте профитеролите, когато "строите" елхата.
За целта обаче, трябва да го изчакате да изстине и да започне да стяга, с топъл и рядък шоколад, ще ви е трудно да работите.


6 коментара:

  1. Ефектно, красиво и интересно, както винаги, Рони! :-)))

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасни снимки и чудесни профитерили! Обожвам ги, а ти ми напомняш, че скоро не съм правила :-)
    Мисля че биха били перфектния десерт на коледната трапеза.

    ОтговорИзтриване
  3. Еклеровата елхичка е страхотна!!! Такива вкусотии правиш, че на човек да му се завие свят от щастие ...:)))

    Винце/Меги

    ОтговорИзтриване
  4. Как обичам профитеролчета, а подредени по този начин носят много празнично настроение! Браво, Ронки :)

    ОтговорИзтриване
  5. Прекрасен е блогът ти, Вероника!
    Чудесни идеи и рецепти, слънчеви снимки и стилно презентиране.
    Благодаря за удоволствието,
    поздрав и щастливи празници, Диана

    ОтговорИзтриване
  6. Елхата е страхотна! Поздравления, Рони, справила си се блестящо!
    Обожавам еклери и поне от 4-5 години си мечтая някой ден да имам достатъчно търпение да направя крокенбуш. Явно не ми е дошъл момента още.

    ОтговорИзтриване