Ментови макарони с шоколадов пълнеж

>> неделя, 5 декември 2010 г.

Днес се чувствам много щастлива, всъщност, аз всеки ден се чувствам много щастлива и благодарна на Бог, че съм жива, че съм тук, и че мога да се радвам на всички малки и големи неща, които ми дарява всеки мой ден.
Научих се да не се натъжавам от трудностите или, ако все пак понякога се почувствам тъжна, то да не позволявам на себе си да е за повече от 5 минути.:)
Защото нямам време за това, животът не е толкова дълъг, не е безкраен, че да си позволявам да губя минутите и часовете си в тъга.
И защото знам, че всеки ден е специален и няма по-голям подарък за всеки от нас от този, че се събуждаме, че чувстваме, че дишаме, че сме тук...
Всъщност, опитвам се да ви кажа, че днес имам рожден ден.:))
А по-хубавото е, че и моят съпруг има рожден ден днес.
Е, кажете ми, не е ли съдба и Божи знак това, да срещнеш мъжа на живота си и да се окажете и астрални близнаци?:))
Ще ви разкажа и една забавна история- когато се запознахме с него се наложи да си покажем един на друг личните карти, за да си докажем това, защото всеки един от нас смяташе, че другия се шегува.:)

И тъй като днес също е специален ден, искам да ви почерпя с нещо специално-френски макарони.
От поне 3 месеца се подготвям психически за този ден, в който ще се боря с тези очарователни изискани сладки, тъй като от огромната информация, която прочетох за тях, се убедих, че те са част от тежката кулинарна артилерия и не е като да си направиш омлет, например.:)
Не знам дали е късмета на новобранеца, но мисля, че първият ми опит е успешен, а съдейки по реакцията на съпруга ми ("ммм, страаашни сааа") и застрашително намаляващия брой на макароните (едва спасих малко за снимките:), явно съм се справила добре.:)
Но докато станат и стигна до мига на сглобяването им, съвсем бях полудяла от притеснение.
Не искам да ви казвам как нервно обикалях фурната, докато черупките бяха вътре- ами, сега, ох, ужас, само да не се напукат, само да не се проваля...
Но, о, чудо-всичко стана, както го бях виждала по стотиците снимки с макарони, по които бях въздишала.:)
Започнах да се радвам като малко соц дете, на което току що са донесли колело БМХ.:)
Вече съм абсолютен фен на френските макарони и мисля доста да ви досаждам с тях като варианти.:)
Да се почерпим, за мое и ваше здраве, приятели!:))


Ментови макарони с шоколадов пълнеж





Продукти:
90 грама белтъци ( яйцата не трябва да бъдат пресни)
30 грама кристална захар
200 грама пудра захар
110 грама бадемово брашно
сладкарска боя
няколко капки ментова есенция

шоколадов пълнеж:
млечен шоколад
сладкарска сметана



За да получите добър резултат, всички продукти трябва да бъдат измерени прецизно с кухненска везна.
Както вече ви споменах в продуктите, белтъците не трябва да бъдат от пресни яйца, защото старите белтъци задържат повече въздух при разбиване.
Отделете белтъците от жълтъците (внимавайте в тях да не попадне нито капка вода или жълтък) и ги оставете в хладилник в плътно затворена кутия или чисто бурканче за поне 3 денонощия. 
В деня, в който ще правите макароните, извадете белтъците на стайна температура за около 3-4 часа.
Смесете бадемовото брашно и пудрата захар в отделен съд.
В чист и напълно сух съд разбийте белтъците до ниво твърдост пяна за бръснене.
Добавете кристалната захар и боята (не прекалявайте с нея по-добре, ако е течна).
Разбийте с миксер белтъците, докато станат като за целувки (но не разбивайте прекалено много, защото ще станат сухи макароните).
Разбивайте само в една посока. С миксера бяхме до тук.
Сложете есенцията (ако е течна, сложете съвсем малко) и много внимателно добавете малка част от смесените пудра захар и бадемово брашно.


Започнете да разбърквате с шпатула, но не хаотично, а като я въртите само в една посока по стените и дъното на купата и обръщате сместта .
Прибавяйте още 2-3 пъти постепенно от бадемовото брашно и пудрата захар и пак разбърквайте по същия начин, докато се усвоят от белтъчната смес.
Броя на всички разбърквания не трябва да бъде повече от 50, защото ще се наруши въздушността на сместта.
Пуснете фурната да загрява на 140 градуса (горен и долен реотан).
Шприцовайте от сместта върху тава, застлана  с качествена хартия за печене.
Можете да си очертаете хартията, за да ви е по-лесно на кръгчета с диаметър около 2,5-3 см.
Имайте предвид, че ако рисувате с маркер, това ще се отбележи върху черупките, най-добре го направете леко с фино моливче.
Оставете черупките да изсъхнат на стайна температура за около 40-50 минути, по този начин ще им помогнете да не се напукат при печенето (по-точно при сушенето във фурната).


В идеално загрятата на 140 градуса фурна изпечете макароните за 18-20 минути.
Не допускайте да изгорят, да потъмнеят или да започнат да се зачервяват.
Следете ги през цялото време, докато са във фурната.
Но не я отваряйте, докато се пекат.
Готовите макарони извадете от фурната и ги махнете от хартията (не трябва да стоят дълго на нея).
Ако ви е трудно отлепянето, сложете макароните с хартията върху леко влажен плат, кърпа или повърхност и те ще се отлепят с лекота.
Оставете ги да изстинат върху решетка, трябва да имат въздушен поток и в долната си част, а не да изстиват върху плътна повърхност.
Пълнежът ми е много прост и лесен- разтопих млечен шоколад с малко сладкарска сметана(течна) и разбърквах, докато стане гладък крем.
Оставете го да изстине напълно и да стегне (но да може да се шрицова).
Сглобете внимателно макароните като шприцовате от пълнежа върху една черупка, а отгоре леко притиснете друга (но не натискайте прекалено).
Прочетох, че идеалните макарони не трябва да имат големи "полички", които да стърчат много от тялото на черупката, и че пълнежът не трябва да излиза извън черупките.
Не знам дали това е така, но пък знам, че много се радвам от първия си резултат, и че вече съм абсолютен фен на тези приятелчета и доживотен макарон-маниак.:))




29 коментара:

Petya 5 декември 2010 г., 7:43  

Толкова са красиви,че чак бих се замислила дали да ги хапна.

Vladi 5 декември 2010 г., 7:46  

Tazi recepta izglejda pochti nevazmojna, a tolkova vkusna.

Ивейн 5 декември 2010 г., 8:01  

Веронка, дали е странно или съпадението на зодиалкалните знаци ни води към едни и същи посоки-и аз замислях макарони за рождения си ден :)
Честит рожден ден на теб и половинката!
Желая ви най-искрено много здраве, много вдъхновение, да се радвате взаимно на успехите си и щастливите мигове!
Не мога да пропусна да отбележа и перфектната почерпка-елегантни, изкушаващи. Красота!

Анонимен,  5 декември 2010 г., 8:09  

Живи и здрави! Много радост, топлота, усмивки, любов и късмет!

Сладките приканват човек да посегне към монитора и да си вземе поне една, за да се почерпи за празника.

Наздраве.

Даниела

Анонимен,  5 декември 2010 г., 8:14  

Chestit rojden den i na dvama mi ! Da ste jivi i zdravi i mnogo shtaslivi:) pocherpkata e neveroqtno krasiva. Celuvki Petia

Milena 5 декември 2010 г., 8:18  

Честит рожден ден, Рони! Да ти е жив и здрав рожденикът! Бъдете много щастливи заедно!
Разкошни са макароните ти! Елегантно украсени за този специален повод!
Весел празник!

Поздрави, Милена

plamennna,  5 декември 2010 г., 8:30  

Честит Рожден Ден Вероника.Тези бижута,които пак си измайсторила няма да ги коментирам,защото са си направо съвършени.Искам да ти пожелая да си здрава.Всеки твой ден да бъде неповторим и уникален,все едно усещаш всичко както за първи път.Всички хора,на които държиш и обичаш да са здрави,винаги край теб и щастливи с теб.Докосвай живота с нежността и добротата,която излъчваш и той ще ти отвръща със същото.Бъди много щастлива и успешна.
Наздраве за теб!

Ирина Купенска 5 декември 2010 г., 8:40  

Не "страшни са", а направо са ПЕРФЕКТНИ!
Честит рожден ден, Рони! Честито и на половинката ти!
Желая ви много щастие, късмет, усмивки, любов!

potatobook 5 декември 2010 г., 9:22  

Честит Рожден Ден, Ронка и от мен!
Да сте живи и здрави, и още дълги години да се радвате един на друг, а заедно да се радвате на... твоите кулинарни постижения.
А днешното е зашеметяващо... за вкуса мога само да гадая, но видът им е прекрасен. Мисля, че този път си надминала себе си! Поздравления!!!
п.п. Имам само една забележка : нищо не споменаваш за украсата... хайде, не го пази в тайна ;-)))!

fedora 5 декември 2010 г., 9:36  

Честит рожден ден на теб и на половинката, Рони :)
Желая ви да се събуждате всяка сутрин с мисълта за другия и с усмивка на лице. Бъдете много, много щастливи и не забравяй да си намислиш желание преди да духнеш свещички на тортата довечера :)

А за макароните, моите аплодисменти, както за изпълнението, така и за обяснението. Почти ме нави да пробвам втори път, само да намеря бадемово брашно :))) Изключително красива и стилна декорация! Поздравления! Напълниха ми се очите с красота :)

Хубав празник и много танци ;)

vesela 5 декември 2010 г., 10:04  

Ронииииииии, честит рожден ден, на теб и на любимия мъж! Дано бог ви дари с щастлив семеен живот, здраве и късмет! Ама пък сте се намерилиииии, а...? Нас със половина ни делят някакви си десет дни, само на една зодия сме се улучили, но смея да твърдя, че не можем и ден един без друг и все така/че и повече/ се обичеме вече 24 години.
За макароните какво да кажа - перфектни са, и рисунък...., аз не смея да се пробвам...но...някой ден...
Хубав празник!!!

пепеляшка 5 декември 2010 г., 10:06  

Честити ви рожденни дни!
Живи и здрави да сте, и да запазиш това положително настроение завинаги!
А, макароните...нереално красиви! Аз не ги харесвам много като вкус, но твоите са просто като Коледни играчки-браво!
Палав празник и наздраве!

elena,  5 декември 2010 г., 12:40  

Chestit Rojden Den!
Zdrave, kysmet i lübov kato v romanti4en film jelaq na dvama vi!
Nazdrave!
PS: Po4erpkata e proizvedenie na izkustvoto s perfektna i mnogo stilna ukrasa. BRAVO, spravila si se strahotno!

pep-4o 5 декември 2010 г., 13:32  

Честит ви рождени ден, Рони! Бъдете живи и здрави и съхранете любовта си през годините! Хубав празник!
Макароните ти са страхотни! Това дето споменаваш за късмета на начинаещия ...... само това би ме подтикнало да се опитам да направя :) изглежда ми като висш пилотаж.

Lety 5 декември 2010 г., 15:36  

Честит Рожден Ден, Вероника!
На теб и на твоя съпруг искрено здраве, неугасваща любов помежду ви имного поводи за радост!
В макароните съм си влюбена от първо вкусване, за жалост опита да ги направя завърши плачевно, не събирам още смелост за втори опит. Ама като гледам твоите и на Ирина направо ювелирни произведения, ще взема да се реша да пробвам отново. Вие с Иринка май сте в заговор - две прелестни рецепти за френски макарони :)

Lulu 5 декември 2010 г., 21:57  

Ронка, макар и със закъснение ЧЕТИТИТ РОЖДЕНИ ДНИ на теб и твоята половинка! Желая ви от всички хубави неща по много, но най- много от здравето:)
Мавкароните са станали повече от перфектни!!! Изглеждат страшно примамливи изкушаващи, а снимките са просто чудесни!
Прегръдки и много усмихната седмица от мен!
Руми

Йоана 5 декември 2010 г., 22:03  

Честит рожден ден и на теб и на са съпруга ти. Бъдете щастливи!
А тези макарони са като картина. Перфектна работа, Вероника. :-)

Дарина Кедикова,  5 декември 2010 г., 23:22  

Честит рожден ден, Вероника!
Честит рожден ден и на съпруга ти!
Пожелавам и на двама ви да сте здрави, много щастливи и много да се обичате!
Сигурна съм, че и съпругът ти е чудесен човек, щом има такава жена до себе си!
Извинявам се за късните пожелания, но вчера не можах да се докопам до компютъра.
А колкото до изисканите френски сладки - направо загубих ума и дума, някой по-нагоре в коментарите е казал "висш пилотаж" - на същото мнение съм. Каквото и да кажа, няма да мога да опиша с думи тези приказни малки макарони (а уж имам дар-слово...)
Поздрави от твоята вярна приятелка Дарина

Краси 5 декември 2010 г., 23:41  

Прекрасни са ,Рони!
Поредното ти съвършено произведение!
Честит рожден ден! :))
Бъди здрава,креативна и винаги така стремяща се към съвършенство!
Поздрави и целувки!
Краси

Angellove's Cooking 6 декември 2010 г., 0:13  

Честити рождени дни на патерици и на двама ви и от мен!!! Много щастие, любов и :) много щастие и любов!!!

А макароните са като бижута - КРАСОТА!! Убедена съм, че са и невероятно вкусни...

Поздрави,
Мина

Даниела 6 декември 2010 г., 3:27  

Прекрасни макарони! Да ви е жива и здрава половинката!
Поздрави!

Пламена Радева 6 декември 2010 г., 4:52  

ЧРД и на двама ви! Доказателство, че на тази дата се раждат прекрасни хора - моята дъщеря също имаше рожден ден вчера! Бъдете здрави и щастливи и си подслаждайте живота по-често с такива вкусни удоволствия!
Невероятни са макароните, аз едва ли ще се осмеля някога да ги пробвам :D

sabinaberova 6 декември 2010 г., 7:50  

Вероника , най - добри пожелания по случай рожденните ви дни ! :)
Бъдете живи и здрави и много , много щастливи ! :)
Макароните са перфектни ! Красота !!!
Поздрави ! :)

Ginger Cookies 6 декември 2010 г., 8:05  

Благодаря от сърце на всички за топлите думи и пожелания, трогната съм от вниманието ви!:))
Благодаря и за оценката на първите ми макарони.:)
В момента "отлежава" следващата доза белтъци за втория ми опит.:))

Tony 6 декември 2010 г., 13:26  

Честит Рожден Ден и на двама би, Вероника!
Здраве и само хубави моменти заедно ви пожелавам!
Със закъснение, но от сърце :)

Макароните са страхотни!!! Аз съм от тези, които все още не са се престрашили да ги направят :)

Сърдечни поздрави с пожелание за усмихната седмица! :)

The witch 7 декември 2010 г., 6:06  

Привет от старопрестолнината!
Вероника, честит рожден ден на теб и твоя съпруг. Бъдете живи и здрави,вечно влюбени и неразделни.
Поздравление за прекрасния блог. Шпионирам от скоро и съм очарована от твоето кулинарно майсторство и от фотографските ти умения.

GDRsys 8 декември 2010 г., 6:14  

Сърдечни благопожелания и на двамата по повод рождения ден! Всичко най-добро, най-прекрасно, най-чудесно да ви случва на вас! Поздрави от друг стрелец( аз съм на 10.12) Мария

Buba86 8 декември 2010 г., 12:49  

Draga,predivni su ti.Slike su mi super.Svaka cast.Bravo.

Ginger Cookies 8 декември 2010 г., 14:33  

Много благодаря и на вас, мили момичета, за всички хубави думи и пожелания!:))
Buba86, thank you so much, dear:))

Иветке, за украсата-рисувах с четка със сладкарски бои(гелообразни) и декорирах със сладкарски брокат отгоре:)

Публикуване на коментар

Back to TOP