Шоколадовият мус на Julia Child

>> събота, 4 декември 2010 г.

От дълго време искам да опитам перфектния mousse au chocolat (шоколадов мус) на великата Julia Child (Джулия Чайлд).
Тази страхотна жена е оставила след себе си невероятно наследство от прекрасни рецепти, на които да се радват поколения наред.
Намерих рецептата й в блога на  David Lebovitz и бързам да я споделя с вас.
Веднага ще забележите разлика в цвета на мусовете ни, но това е така, защото неговата рецептата е изпълнена с черен горчив шоколад (който аз ненавиждам), а моята е със сладък млечен.
Какъв шоколад ще използвате вие, ако решите да приготвите муса, ще е този, който обичате най-много.:)
Неслучайно този мус е наречен перфектен, той е с изключително лека и пенеста консистенция, която се топи в устата, а малките балончета от въздух гъделичкат приятно небцето.
Много нежна и ефирна структура, с вторична маслена нотка, шоколадът е силно изявен като вкус, но приятно съчетан с нюансите на ром и ароматно кафе.
Ако нямате търпение да чакате обаче, този мус не е за вас.:)
В началото той е леко течен, но престоя в хладиника го стяга и чак тогава можете да се насладите на вкуса му.
Излишно е да казвам, че яйцата трябва да бъдат много пресни, тъй като белтъците си остават в суров вид.:)
Както е и споменато в сайта на  Lebovitz, рецептата е класическа френска и това именно определя наличието на сурови яйца в муса.

Моля, да ми простите лошите снимки, днес направо се изложих съвсем с тях...



Шоколадовият мус на Julia Child




     Продукти:
(за 4 големи чаши)

170 грама млечен шоколад (или горчив черен)
170 грама краве масло
30 мл тъмно силно кафе (намалих мл на водата в кафето от 60 на 30, защото ми дойде в повече течността)
4 яйца (разделени белтък от жълтък)
100 грама +1 с.л. захар за сладък млечен шоколад (170 грама захар+ 1 с.л., ако използвате черен, полусладък или горчив шоколад)
2 супени лъжици тъмен ром
1 супена лъжица вода
щипка сол
ванилия

Загрейте съд пълен 1/3 с гореща вода и на водна баня с друг съд върху този, разтопете шоколада, маслото, заедно с кафето.
Съда с готовата гладка смес сложете в друг съд с лед, докато изстине.
Отново в голям съд с гореща вода на водна баня  на слаб котлон, разбърквайте много интензивно жълтъците със захарта (без 1 с.л.), рома и водата.
Разбивайте, докато сместта се сгъсти и придобие лека майонезена консистенция.
Махнете сместта от котлона, сложете съда върху друг съд със студена вода и разбийте с миксер, докато стане много гъсто.
Смесете жълтъчената смес с шоколадовата и разбъркайте внимателно.


В чист сух съд разбийте белтъците с щипка сол, докато започнат да стават на пяна, после прибавете и последната 1 с.л. захар и ванилията и разбийте, докато станат на стегната консистенция (но не прекалено много).

Започнете да прибавяте от белтъците към шоколадовата смес, първо прибавете 1/3 от сместта, разбъркайте с шпатула, като правите вътреливи движения по стените на съда, а не разбърквате хаотично.
После прибавете още малко белтъци, пак разбъркайте внимателно и така до пълното усвояване на белтъците в шоколадовата смес.
Не разбивайте агресивно, защото ще се наруши въздушната консистенция на белтъците и мусът ще спадне.
Сипете муса в чаши и го оставете за минимум 4 часа в хладиник, за да стегне.






13 коментара:

Stefania 4 декември 2010 г., 14:05  

Buonasera sai le tue foto sono deliziose e rendono molto bene la sofisticata leggerezza di questa tua dolce mousse , ed è vero Julia Child con la tua tenacia ha cambiato il modo di vedere le ricette ed il modo di rappresentarle, come sempre i miei complimenti ciao e buona serata oltre a un felice fine settimana !

mamajac 4 декември 2010 г., 16:17  

Great style and composition on first photo!

Вяра,  4 декември 2010 г., 23:56  

На хубави дати се раждат само хубави хора!
Днес е една прекрасна дата,
а за мен ти си повече от прекрасен човек!
Нека това бъде последната година на пожелания
и първата на сбъднати желания.
Честит Рожден Ден!

fedora 5 декември 2010 г., 0:26  

Охххх, много царствени снимки, напълно пасващи на чудесния мус. И аз бих го предпочела с млечен шоколад :)

Хубава неделя, Рони :)

Диди Б 5 декември 2010 г., 1:25  

Джулия Чайлд,Дейвид Лейбовиц,шоколадов мус - всичко в тази рецепта директно казва "Направи ме!"...включително и снимките, не знам защо не си ги харесваш,много са елегантни.
Поздрави!

Наталия Митева,  5 декември 2010 г., 1:27  

Страхотно изглежда,а ,че е вкусен не се съмнявам. Сега ,ако и баварски крем направиш ше е страхотно :-)

Валери,  5 декември 2010 г., 1:40  

Изглежда много приятно, но също така и доста сложно за изпълнение, поне за мен. :)

Lulu 5 декември 2010 г., 22:37  

Рони изглежда наистина перфектно!
А пък снимките ти са си страхотни и ако прекрасно допълват рецептата. Ако мога с една дума да характеризирам съчетание, то тя е "разкош"

Даниела 6 декември 2010 г., 3:24  

Здравейте, Веронкиа! Случайно попаднах във вашия блог и дълго се застоях в четене на рецепти. Този мус ме изкуши много, аз съм страшна шокоманиячка.
Поздрави!

Ани,  13 февруари 2011 г., 13:07  

Привет Вероника!
Муса изглежда невероятно вкусен, чак лигите ми да потекат.
От много дълго време се каня да направя това изкушение и заради това бих искала да попитам дали млечния шоколад може да се замести с бял? А ако може колко захар трябва да се сложи?

Ginger Cookies 13 февруари 2011 г., 14:09  

Здравей, Ани, благодаря ти.:)
Захарта,според мен, ако използваш бял шоколад, трябва да е колкото при млечния сладък шоколад, защото те са еднотипни нато сладост. Само при горчивия шоколад има разлика.:)
Успех и дано ти хареса!:)

Ани,  22 февруари 2011 г., 5:05  

Здравей отново! Направих муса и се получи добре, но единствения проблем е, че муса се втърди само до 1/3 от горната част, в смисъл на това че след 3-4 лъжички муса е течен и се получава много сладко. Но иначе адски вкусно е и със сигурност бих пробвала пак~!

Публикуване на коментар

Back to TOP