събота, 4 декември 2010 г.

Шоколадовият мус на Julia Child

От дълго време искам да опитам перфектния mousse au chocolat (шоколадов мус) на великата Julia Child (Джулия Чайлд).
Тази страхотна жена е оставила след себе си невероятно наследство от прекрасни рецепти, на които да се радват поколения наред.
Намерих рецептата й в блога на  David Lebovitz и бързам да я споделя с вас.
Веднага ще забележите разлика в цвета на мусовете ни, но това е така, защото неговата рецептата е изпълнена с черен горчив шоколад (който аз ненавиждам), а моята е със сладък млечен.
Какъв шоколад ще използвате вие, ако решите да приготвите муса, ще е този, който обичате най-много.:)
Неслучайно този мус е наречен перфектен, той е с изключително лека и пенеста консистенция, която се топи в устата, а малките балончета от въздух гъделичкат приятно небцето.
Много нежна и ефирна структура, с вторична маслена нотка, шоколадът е силно изявен като вкус, но приятно съчетан с нюансите на ром и ароматно кафе.
Ако нямате търпение да чакате обаче, този мус не е за вас.:)
В началото той е леко течен, но престоя в хладиника го стяга и чак тогава можете да се насладите на вкуса му.
Излишно е да казвам, че яйцата трябва да бъдат много пресни, тъй като белтъците си остават в суров вид.:)
Както е и споменато в сайта на  Lebovitz, рецептата е класическа френска и това именно определя наличието на сурови яйца в муса.

Моля, да ми простите лошите снимки, днес направо се изложих съвсем с тях...



Шоколадовият мус на Julia Child




     Продукти:
(за 4 големи чаши)

170 грама млечен шоколад (или горчив черен)
170 грама краве масло
30 мл тъмно силно кафе (намалих мл на водата в кафето от 60 на 30, защото ми дойде в повече течността)
4 яйца (разделени белтък от жълтък)
100 грама +1 с.л. захар за сладък млечен шоколад (170 грама захар+ 1 с.л., ако използвате черен, полусладък или горчив шоколад)
2 супени лъжици тъмен ром
1 супена лъжица вода
щипка сол
ванилия

Загрейте съд пълен 1/3 с гореща вода и на водна баня с друг съд върху този, разтопете шоколада, маслото, заедно с кафето.
Съда с готовата гладка смес сложете в друг съд с лед, докато изстине.
Отново в голям съд с гореща вода на водна баня  на слаб котлон, разбърквайте много интензивно жълтъците със захарта (без 1 с.л.), рома и водата.
Разбивайте, докато сместта се сгъсти и придобие лека майонезена консистенция.
Махнете сместта от котлона, сложете съда върху друг съд със студена вода и разбийте с миксер, докато стане много гъсто.
Смесете жълтъчената смес с шоколадовата и разбъркайте внимателно.


В чист сух съд разбийте белтъците с щипка сол, докато започнат да стават на пяна, после прибавете и последната 1 с.л. захар и ванилията и разбийте, докато станат на стегната консистенция (но не прекалено много).

Започнете да прибавяте от белтъците към шоколадовата смес, първо прибавете 1/3 от сместта, разбъркайте с шпатула, като правите вътреливи движения по стените на съда, а не разбърквате хаотично.
После прибавете още малко белтъци, пак разбъркайте внимателно и така до пълното усвояване на белтъците в шоколадовата смес.
Не разбивайте агресивно, защото ще се наруши въздушната консистенция на белтъците и мусът ще спадне.
Сипете муса в чаши и го оставете за минимум 4 часа в хладиник, за да стегне.






13 коментара:

  1. Buonasera sai le tue foto sono deliziose e rendono molto bene la sofisticata leggerezza di questa tua dolce mousse , ed è vero Julia Child con la tua tenacia ha cambiato il modo di vedere le ricette ed il modo di rappresentarle, come sempre i miei complimenti ciao e buona serata oltre a un felice fine settimana !

    ОтговорИзтриване
  2. На хубави дати се раждат само хубави хора!
    Днес е една прекрасна дата,
    а за мен ти си повече от прекрасен човек!
    Нека това бъде последната година на пожелания
    и първата на сбъднати желания.
    Честит Рожден Ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Охххх, много царствени снимки, напълно пасващи на чудесния мус. И аз бих го предпочела с млечен шоколад :)

    Хубава неделя, Рони :)

    ОтговорИзтриване
  4. Джулия Чайлд,Дейвид Лейбовиц,шоколадов мус - всичко в тази рецепта директно казва "Направи ме!"...включително и снимките, не знам защо не си ги харесваш,много са елегантни.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Наталия Митева5 декември 2010 г., 1:27 ч.

    Страхотно изглежда,а ,че е вкусен не се съмнявам. Сега ,ако и баварски крем направиш ше е страхотно :-)

    ОтговорИзтриване
  6. Изглежда много приятно, но също така и доста сложно за изпълнение, поне за мен. :)

    ОтговорИзтриване
  7. Рони изглежда наистина перфектно!
    А пък снимките ти са си страхотни и ако прекрасно допълват рецептата. Ако мога с една дума да характеризирам съчетание, то тя е "разкош"

    ОтговорИзтриване
  8. Здравейте, Веронкиа! Случайно попаднах във вашия блог и дълго се застоях в четене на рецепти. Този мус ме изкуши много, аз съм страшна шокоманиячка.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Привет Вероника!
    Муса изглежда невероятно вкусен, чак лигите ми да потекат.
    От много дълго време се каня да направя това изкушение и заради това бих искала да попитам дали млечния шоколад може да се замести с бял? А ако може колко захар трябва да се сложи?

    ОтговорИзтриване
  10. Здравей, Ани, благодаря ти.:)
    Захарта,според мен, ако използваш бял шоколад, трябва да е колкото при млечния сладък шоколад, защото те са еднотипни нато сладост. Само при горчивия шоколад има разлика.:)
    Успех и дано ти хареса!:)

    ОтговорИзтриване
  11. Здравей отново! Направих муса и се получи добре, но единствения проблем е, че муса се втърди само до 1/3 от горната част, в смисъл на това че след 3-4 лъжички муса е течен и се получава много сладко. Но иначе адски вкусно е и със сигурност бих пробвала пак~!

    ОтговорИзтриване