Бъдник (Yule Log)

>> неделя, 26 декември 2010 г.

Малко със закъснение, но съвсем в тон с отминалите празници, ви предлагам следващата рецепта.
Bûche de Noël (или Yule Log - "Бъдник") е традиционен за Коледните празници десерт, с който в някои страни като Франция, Белгия, Канада и други с френско влияние почитат празника.
Традиционно Бъдникът се приготвя като руло от пандишпанов блат, намазан с шоколадов маслен крем и се гарнира с шоколадов крем или крем с вкус на еспресо.
Декорира се като дърво, може да се поръси с пудра захар, сякаш покрито със сняг пънче, както се и слагат типичните за него гъбки, приготвени от целувчена смес.
Можете да украсите и с плодове.
Освен целувчените гъбки, аз направих и гъбка от марципан, както и Дядо Коледа, който беше най-безсъвестно изяден от моя съпруг.:)))


Бъдник (Yule Log)





Продукти: 
 за блата:
5 яйца
6 супени лъжици кристална захар
7 супени лъжици бяло брашно
2 супени лъжици какао
ванилия

за крема:
вариант 1- около 400 грама течен шоколад "Нутела"
вариант 2 - шоколадово масло 
за сиропа:
50 мл вода
100 грама кристална захар
50 мл ром
ванилия
 за намазване:
 сладкарска сметана, смесена с течен шоколад "Нутела" в съотношение 1:2
гъбки: 
1 белтък  
няколко капки лимонов сок
70 грама пудра захар
фигурки от марципан (по желание)





Разбийте яйцата на сняг със захарта и постепенно прибавете предварително смесените брашно, какао и ванилия. Изсипете готовата смес за блата в покрита с намаслена кухненска хартия правоъгълна тава, сместта трябва да е с дебелина около 1,5-2 см.
Изпечете блата до готовност в предварително загрята на 180 градуса фурна.
С клечка за зъби проверете дали е готов, не го препичайте, трябва да е мек и крехък, за да се навива добре и да не е сух.
Извадете го от фурната и още топъл го завийте на руло с помощта на памучна кърпа или тензух.
Оставете го да изстине напълно.
След това го развийте, сиропирайте го със захарния сироп и го намажете с крема (рецепта по избор). 
Навийте го на руло и го намажете с разбита сладкарска сметана, смесена с течен шоколад "Нутела". 
Отгоре на места сложете по малко течен шоколад.


С нож размажете и после набраздете с вилица крема, за да се получи ефекта на дървена кора.
Разбийте белтъка на сняг, прибавете пудрата захар и лимоновия сок, шприцовайте целувки във формата на шапка на гъбка и пънче на гъбка и ги изпечете (изсушете) на 90 градуса до готовност на целувчените форми. При мен бяха нужни около 40-50 минути.
Сглобете гъбките, като слепите шапчицата и пънчето с крем.
Декорирайте Бъдника с тях и по желание можете, като мен да направите и други коледни фигурки от марципан или захарен фондан.
 


9 коментара:

Ginger Cookies 26 декември 2010 г., 10:13  

Лили, кога успяваш, неуморна си

Таня 26 декември 2010 г., 12:12  

Вероника, страхотно изглежда Бъдника и гъбките са големи сладури. От доста време съм хвърлила око на пънчето, но ще остане за някоя следваща Коледа. Незнам как не му е дожаляло на съпруга ти да схруска Дядо Коледа :))) Кой ще ни донесе подаръци догодина? ;)))
Да вметна по отношение на Лилия, незнам бот ли е, какво е, но се включва с коментари, повечето от които много неуместни, около 5-10 мин. след нова публикация.
Весели празници или каквото е останало от тях!

Daniela Dineva 26 декември 2010 г., 12:40  

Рони,
много хубав бъдник си направила. И аз все му се каня, ама пусто няма време за много неща. Но пък с удоволствие се наслаждавам на твоите. Весели празници ти желая и все такъв нестихващ творчески ентусиазъм :)

fedora 26 декември 2010 г., 22:25  

Рони, много хубаво дръвце си спретнала, но и гъбките не му отстъпват :)
Истинска наслада е за окото и за небцето, несъмнено!
И отново прекрасни снимки, като теб самата :)

vesela 27 декември 2010 г., 11:15  

Честита Коледа, Рони!
Нека здраве и късмет да пълнят дома ти!
Чудесен бъдник си направила!
Правила съм по друга рецепта, веднага си копвам и твоята :)

Ицо ;) 27 декември 2010 г., 23:34  

В интерес на истината не знаех, че това представлява бъдника, само го бях чувал като име. Страхотно наистина аз вече ти казах, че със всяка следваща рецепта не знам какво да кажа. Страхотни снимки, поздравления за напредъка. Поздравления и за това, че представяш кулинарията като истинско изкуство.

Rosita Vargas 28 декември 2010 г., 15:55  

Que maravilloso tronco de chocolate blanco,una delicia ,me encantó especial para celebrar las fiestas de año nuevo,me quedo en tu blog para navegar más en tus recetas y saber de lo tradicional de tu país,bendiciones en año nuevo y recibe muchos cariños de una Chilena que quiere aprender más de tu tierra,cariños.

Ginger Cookies 28 декември 2010 г., 16:09  

Thank you so much, dear Rosita, you are very kind person!:)))
Merry Christmas!:)))

Публикуване на коментар

Back to TOP