сряда, 29 декември 2010 г.

Коледен кекс със сушени плодове, лешници и шоколад

"Коледа мина!", знам, че си го мислите, но пък да не забравяме, че догодина отново ще посрещнем този празник и повече рецепти за следващото празничното меню никога не са излишни.
Едва спасих няколко парченца от коледния ми кекс, за да успея да го снимам и да ви го предложа.
Приготвя се изключително лесно и единственото неприятно нещо е, че трябва да се изчака няколко дни преди да се консумира.
Това, обаче, е типично за коледните кексове.
Но честно казано, и без чакане, пак беше вкусен.:)
Прекрасната комбинация на ароматни сушени плодове, бренди, шоколад, лешници и един коледен ансамбъл от подправки, ще ви пленят и в никакъв случай няма да се разминете само с едно парченце от кекса.


Коледен кекс със сушени плодове, лешници и шоколад




Продукти: 
Адаптирано от  Closet Cooking

1 пълна чаена чаша смесени сушени плодове (ябълки, сини сливи, кайсии, праскови)
1/2  чаена чаша череши или мараскини
2/3  чаена чаша цели лешници
1/3  чаена чаша фурми (обезкостени)
1/3  чаена чаша стафиди
1/2  чаена чаша захаросани корички (портокал и лимон)
1/2  чаена чаша бренди или тъмен ром
1 чаена чаша бяло брашно
3 яйца
1 чаена лъжичка бакпулвер
6 пълни супени лъжици меко краве масло
1/4  чаена лъжичка сода бикарбонат
1/2  чаена чаша кафява захар
1 супена лъжица мед
2 супени лъжици ягодов конфитюр
1/4 чаена лъжичка канела
1/4 чаена лъжичка индийско орехче
1/4 чаена лъжичка джинджифил
щипка сол


Смесете всички сушени плодове и ги залейте с брендито (или рома), оставете ги покрити да престоят 24 часа на студено.
Смесете всички сухи съставки (брашно, подправки, сол, бакпулвер, сода).
Вземете една четвърт (1/4) от тази смес и я прибавете към плодовата мокра смес.
В отделен съд разбийте маслото, захарта, конфитюра и меда.
Прибавете  яйцата едно по едно към маслената смес.
После добавете останалата смес от брашното и останалите сухи компоненти и разбъркайте.
Накрая смесете всичко заедно с плодовата смес, добавете и лешниците.
Разбъркайте добре.



Пригответе си тава, покрита с намаслена хартия за печене.
Аз използвах стандартна кръгла форма за кекс.
Загрейте много добре фурната на 150 градуса, задължително печете в предварително загрята фурна.
Поставете формата с кексовата смес в средата на фурната, а на долния ред сложете тава с вода.
Печете кекса около 60 минути.
Проверете го със старата, но сигурна техника с клечка за зъби.
Охладете кекса много добре.


Намокрете голямо парче тензух с ром или бренди и увийте кекса с него.
После увийте всичко плътно с фолио и оставете кекса за няколко дни да престои на студено.
Преди сервиране можете да го полеете с разтопен шоколад и да поръсите с нарязани леко запечени лешници.


9 коментара:

  1. Перфектна както винаги! Весело посрещане на Новата година Рони :)*

    ОтговорИзтриване
  2. Много добре изглежда. Ще го наречем празничен зимен кекс :) тъй като струва ми се е подходящ и за други празници, а те през януари много :)
    Поздрави Ронка, и хубави няколко дни до края на годинат!

    ОтговорИзтриване
  3. Във моите фантазии това вече го няма на белият свят страхотно е!Всичко,което е направено от твоите ръце е фантастично и много оригинално направено!Едно голямо Браво!
    Моника

    ОтговорИзтриване
  4. Ммм, аз кексечта обичам, но ако са с ядки и плодове, съвсем се разтапям. Изглежда много вкусен, Рони, и много празнична аранжировка :)

    И от мен едно голямо БРАВО!

    ОтговорИзтриване
  5. Рони,винаги с интерес отварям блога ти,защото знам ,че ще ни изненадаш с поредната красива вкусотия...Ще го направя този кекс-изглежда невероятно.Весело посрещане на Новата година!
    Живка

    ОтговорИзтриване
  6. Сигурно е вкусотия до шия!!! :))) Изглежда готино! :))))) Силвето

    ОтговорИзтриване
  7. proslovutiq ne lesen keks :D Roni chestita Koleda s zakasnenie i velelo izlarvane na Nova Godina.A sega da minim kum keksa toi izglejda strashno apetiten i sam sigurna che e mn vkusen.:))) Djuli

    ОтговорИзтриване
  8. Вероника, Честито Рождество! Пожелавам здраве, щастие и много любов! Много лични и професионални успехи през Новата година!
    Благодаря ти за този прекрасен блог, от който често черпя идеи!
    Поздравления за този коледен кекс! Невероятен е!Изпълних го вместо с лешници със сурови бадеми и се получи прекрасно!Сложих също така и червени боровинки! м-м-м- много вкусно! Изпълнила съм го общо 3 пъти, една доза, разделена в две формички! Подарявам го на най-близките си хора като част от коледните подаръци. Всички са впечатлени и възхитени.
    И самата ти си възхитителна! Продължавай все така!

    ОтговорИзтриване
  9. Честито Рождество Христово!
    Зарадвах близките си с този кекс за коледната вечер, просто невероятен! Отлежаваше в списъка за приготвяне и чакаше ред , но май е трябвало и по-рано да си го направя. Чудесен е , подходящ завършек на една хубава вечеря с чашка мартини да речем :))
    Днес видях и коледните бонбони ,много апетитно изглеждаха ! А тях вече няма да ги отлагам до другата Коледа :))
    Весело посрещане на Новата 2013 Година!

    ОтговорИзтриване