Агнеси

>> четвъртък, 30 декември 2010 г.

Има ли някой, който да не е обикалял гладно около тавата със съблазнителните ромбове, ухаещи на орехи?
Аз поне не съм от тях.
Вкъщи беше истински празник, когато на масата ни беше този десерт.
Не знам дали, защото едно време в нашата мила Родина нямахме кой знае колко голямо разнообразие от сладки неща и затова му се радвахме така или пък, защото "Агнеси" действително е прекрасен десерт, но не познавам човек, който да не
реагира :"Аууу, обожавам го!".
Може би заради празниците, но ме е обхванало едно романтично-носталгично настроение и се сетих за това вкусно изкушение, което не бях опитвала от години.
Всеки приготвя десерта по различен начин, неповторимата коричка отгоре също има модификации.
Аз обичам "Агнеси"-те да бъдат с леко изсушена коричка, а под нея глазурата да е мека, просто съвсем леко да е изсушена отгоре.
Тъй като жълтъците остават в суров вид при всички положения, хубаво е да приготвите рецептата с напълно пресни и сигурни като качество яйца.
С тази ретро рецепта казвам "Сбогом!" на старата година и обещавам през настъпващата нова да продължавам да ви подарявам рецепта след рецепта.
Пожелавам ви весело посрещане на Новата 2011 година и дано тя да бъде по-добра за всички нас!


Агнеси



Продукти:

за блата:
4 белтъка
1 чаена чаша бяло брашно
1 чаена чаша ситно смлени орехи
200 грама краве масло
ванилия
1 чаена чаша пудра захар
1 равна чаена лъжичка бакпулвер

за глазурата:
4 жълтъка
1 чаена чаша пудра захар
ванилия

Загрейте фурната на 180 градуса.
Разбийте белтъците на сняг и прибавете захарта. Разбийте отново добре.
Смесете сухите съставки (брашно, орехи, бакпулвер и ванилия) и започнете да прибавяте по малко към белтъчената смес.
Разбийте на слаба степен до пълното й усвояване.
Накрая прибавете и мекото масло и отново разбийте.
Изсипете готовата смес за блата в правоъгълна или квадратна тава с добре намаслена хартия за печене.
Блатът трябва да бъде тънък.
Моята тава е с размери 30 Х 23 см.
Изпечете блата и го сложете върху поднос.
Махнете внимателно хартията за печене.
Оставете блата да изстине напълно.
Пригответе си глазурата, като разбиете жълтъците и пудрата захар до получаване на кремообразна консистенция.
Полейте студения блат с глазурата и сложете "Агнеси"-те за 5-6 минути в предварително загрятата на 80 градуса фурна.
Следете да не се изсуши много, просто трябва коричката леко да побелее и да се стегне и е готово.
Охладете готовия десерт.
Разрежете на малки ромбове и сервирайте.


13 коментара:

Вили Конова 30 декември 2010 г., 11:10  

Уричкаааааа!!!!!Агнеси!!!
Рони, рецептата е същата като моята .Съгласна съм с теб , че това е един от вечните сладкиши.
Понякога си правя блатове за торта от това тесто , а глазурата стои добре и на бисквитки.
Весело посрещане на Новата година!

Анонимен,  30 декември 2010 г., 12:02  

ООО,браво,бях го забравила,любим сладкиш от детството!!!БЛАГОДАРНОСТИ!!!

Анонимен,  30 декември 2010 г., 20:20  

Super sladkish! Ve4en! I super lesen za prigotvqne :D
Oshte utre shte go napravq za Novogodishnata masa!
Blagodarq ti za strahotnata ideq!

fedora 30 декември 2010 г., 22:35  

Рони, докарала си ги страшни тези агнеси. С кафенцето би ми дошло екстра едно парченце от тази вкусотия :)
Много елегантно изглеждат, както и композицията :)

Весело посрещане на Новата година :)

Stefania 31 декември 2010 г., 2:22  

Happy New Year ♥
Moltissimi Auguri
per uno splendido 2011

Мариета 31 декември 2010 г., 5:13  

Прекрасна, изпълнена с незабравими мигове, здраве, щастие и успехи и на теб, Рони!Продължавай да ни радваш с невероятната красота, която творят сърцето и ръцете ти!

Агнесите са любими на моят съпруг и често му ги правя. Всъщност, като се замисля, май точно те бяха първото сладко удоволствие което направих за него скоро след запознанството ни...ех, спомени...

Анонимен,  31 декември 2010 г., 18:30  

I kakto obe6tah v4era agnesa ve4e e fakt na na6ata Novogodi6na masa :)) Ne se 6eguvam, v BG ve4e moje da e 2011, no tuk e vse o6te 2010 (nie sme 9 4asa nazag s vremeto) ot vas.
I decata hapnaha s golqmo udovolstvie :))
Veronika, iskam da ti blagodarq za vsi4ki strahotni recepti, koito ni predlaga6 da raznoobrazqvame dnevnoto meniu! Az ne sledvah recepti do skoro, za6toto kolkoto pyti sym pravila ne6to po recepta vse ne se e polu4avalo. No tvoite recepti vinagi mi se polu4avat, a i sa super podrobno opisani. A pyk za sladki6i da ne govorim, nikoga ne sa mi se polu4avali, za6toto az jiveq na mnogo visoka nadmorka viso4ina v US i nito receptite, nito tempereturata za pe4ene, koqto e dadena v receptata otgovarq za tuk i se bqh ot4aqla da pravq kakvito i da sa sladki6i, samo krem karamel vse o6te si pravq i mi se polu4ava vseki pyt:)

Честита да е новата година,
щастливи да са в нея всички дни!
От старата година що отмина,
ти само хубавото запомни!
В тази нощ, тъй приказно красива,
когато всичко наоколо блести
и чашата в ръката ти
от споделено щастие прелива,
нека радост да искри в очите ти,
и реалност да станат мечтите ти!
Посрещни я с радост, изживей я в щастие,
изпрати я със здраве!

Lulu 3 януари 2011 г., 22:51  

Като дете го обожавах този сладкиш. От години не съм го яла. Преди време Йоана беше дала рецепта и от тогава все се каня. Сега като го гледам твоя и просто ще ми замине диетата след празниците...

Анонимен,  28 юли 2011 г., 12:49  

:-) Правя ги за втори път, много са вкусни! Благодаря :-0

Анонимен,  9 април 2012 г., 11:00  

Рецептата е превъзходна!

Анонимен,  24 октомври 2012 г., 3:07  

Колко голяма е чаената чаша?

Соня,  16 ноември 2012 г., 1:39  

Аз мисля, че се слага и настъргана лимонова кора в сместа за глазурата. Не съм сигурна, но май моите агнеси от детството миришеха на лимон :)

Публикуване на коментар

Back to TOP