събота, 24 декември 2011 г.

Сарми за Бъдни вечер




Продължавам с рецептите за Бъдни вечер.
Втората е за постни сарми с гъби и праз.
Приличат на тези от тази рецепта, но все пак имат малка разлика.
Макар че си ги пиша сърми, защото ми звучи по-добре, този път, заради празника, ще го напиша правилно с "а".:)


Сарми за Бъдни вечер





Продукти:


кисело зеле (листа)



за плънката:

2 големи стръка праз лук

около 10 средни пресни печурки

1/3 чаена чаша ориз

1 средно голям морков

чубрица

1 супена лъжица сладък червен пипер
половин сладка червена чушка ситно накълцана
черен пиперсол на вкусолио






Нарежете праз лука на ситно.
Почистете и нарежете и гъбите.
Моркова настържете на едро ренде.
В голям тиган запържете праза, моркова и гъбите, докато омекнат.
Накрая прибавете и ориза и сухата чушка и продължете да пържите, докато оризът стане прозрачен.
Махнете от котлона за малко, прибавете червения пипер и подправките и добавете сол на вкус и върнете на котлона за секунди.
После оставете плънката да изстине леко, за да не се изгорите.
Напълнете зелевите листа и ги навийте във формата на сарми.
Големината я определяте вие.
Подредете сармите в тава.
Залейте ги с подсолена вода (да ги покрие), а накрая ги полейте с олио.
Печете около 1 час и половина при 200 градуса.


1 коментар: