събота, 24 декември 2011 г.

Коледни сладки с дулче де лече




Тези сладки са чудесни на вкус.
Единственото неприятно нещо е, че трябва да се изпекат по-рано и да се приберат в кутии, за да омекнат до Коледа, нужни са поне 7-8 дни за това.
Ако не разполагате с дулче де лече, можете да ги слепите и с някакъв мармалад по ваш избор.
Ако пък нямате фондан, потопете ги в шоколад, вярно, отиваме вече съвсем далече от настоящата рецепта, но нека да има варианти за всеки според възможностите му.
Съжалявам, че не можах да ги снимам хубаво и да се види как блестят отгоре, но през цялото време моите котки обикаляха като хиени и почти ме отказаха да си снимам ястията и затова ги нащраках, колкото да мога да ви дам рецептите си.
То беше бутане, блъскане, влизане в кадър, с деца на море, тц, тц.


Коледни сладки с дулче де лече






Продукти:
(за около 50 броя, според моите формички)


2  1/3  чаени чаши бяло брашно

1 яйце

1/2  чаена чаша мед

1/2  чаена чаша меко краве масло

1/3  чаена чаша захар

1 чаена лъжичка бакпулвер

1/2  чаена лъжичка сода бикарбонат

1/2  супена лъжица смлян джинджифил

1/2  супена лъжица индийско орехче

ванилия








Омесете меко и гладко тесто от всички продукти.
Разточете го на кора с дебелина половин сантиметър.
Тестото е меко и леко лепкаво, но не се опитвайте да добавяте още много брашно, защото ще промените състава на тестото и бисквитките ви ще се развалят.
Добавете още най-много 1/3 чаена чаша, ако се наложи.
Набрашнете си добре работния плот, набрашнете леко разточената кората отгоре, както и ръцете и точилката си и ще видите колко лесно се работи така.
С  помощта на кръгли формички нарежете тестото  и ги подредете в тава  върху намаслена кухненска хартия.

Изпечете ги на 180 градуса за около 7-8 минути.
Минутите, разбира се, са ориентировъчни, тъй като всичко зависи от вашата фурна.
Наблюдавайте ги да не изгорят, просто трябва леко да се зачервят и са готови.

Готовите сладки оставете да изстинат и ги приберете в плътно затварящи се кутии за няколко дни, докато омекнат приятно.
Малко преди празника ги сглобете като ги слепите с дулче де лече и ги покриете със захарен фондан.
По желание оваляйте отстрани с фъстъчен крокант.




6 коментара:

  1. изглеждат страхотно, ще ги пробваме скоро .
    Весела коледа!

    ОтговорИзтриване
  2. Представям си какво дебнене е имало и от двете страни...Но сладките си ги бива...

    ОтговорИзтриване
  3. Въпреки че Коледа отдавна мина, имах нужда от рецепта за сладки, понеже имах гости от далеч. Тези сладки станаха много вкусни, жалко че не съм намерила рецептата по-рано. Благодаря много! :)

    ОтговорИзтриване
  4. изглеждат страхотно, ще ги пробвам скоро

    ОтговорИзтриване
  5. Здравей,Вероника!Аз съм голям фен на твоите рецепти и имам питане относно тези сладки.Понеже никога не съм работила със захарен фондан,а сега съм решила да си купя,за да направя тези сладки,ще ми стигне ли 250 гр. фондан?И най-вече въпросът ми е:Колко време,след като им сложа фондана са готови за консумация-до няколко часа или е по-добре да го сложа няколко дни преди да ги хапваме?
    Ще съм благодарна да ми отговориш....и да знаеш,че много ми липсват твоите чести публикации,както преди:)

    ОтговорИзтриване