Никулденска питка

>> сряда, 7 декември 2011 г.




Вече е късно за тази рецепта, но пък и догодина ще го има прекрасния празник Никулден.
Умишлено направих питката в по-голяма тава, за да стане по-тънка и да има повече коричка, че нея си обичаме повече вкъщи, а и никак не сме по традиционните тежки питки.
Ако желаете, можете да добавите сирене, но аз не го направих, защото не ми се стори удачно, при положение, че ще я консумираме с риба.
Някак вкусово не ми пасна.
Питката е много крехка и пухкава отвътре, къса се на конци, а коричката е маслена и страшно вкусна.
Точното количество на брашно няма как да дам, винаги е така при питите, знаете.
Добавя се, докато се получи меко и еластично тесто.


Никулденска питка






Продукти:


брашно колкото поеме (около 800-900 грама)
1 кубче прясна мая
1 супена лъжица сол
1 супена лъжица захар
3 пълни супени лъжици кисело мляко
3 яйца (единия жълтък се отделя за намазване на питката)
250 мл топло прясно мляко
около 200 грама краве масло




Разтворете маята в малко топло мляко, заедно със захарта и 2-3 супени лъжици брашно.
Покрийте закваската и оставете да шупне.
Имайте предвид, че обемът се увеличава много и сложете в по-голям съд.
В голям съд за месене сложете брашно и направете кладенче.
В него излейте закваската, солта, яйцата, киселото и останалото прясно мляко.
Започнете да месите и добавяйте брашно до получаване на меко, леко лепкаво и еластично тесто.
Не слагайте прекалено много брашно, после с набрашняване на плота и на ръцете ще си помагате при работа с тестото.
Покрийте го и го оставете на топло, докато втаса.
Нужен е около 1 час.
Пуснете фурната да загрява на 200 градуса.
Подгответе си кръгла тава и я намаслете и набрашнете.
Ако искате дебела питка, пригответе си по-малка тава.


Когато тестото стане готово, разделете го на 4 части.
Разточете всяка част на кръгла кора с дебелина около 5 мм.
Намажете първата кора с малко меко краве масло и върху нея сложете втората кора.
Намажете пак с масло, после пак сложете кора и така до изчерпване на корите.
Последната кора не я мажете.
Оформете по този начин.
Хареса ми предложението на Дидка и използвах него този път.
Сложих й една рибка отгоре, за да  е тематично свързана с празника.
Отново сложете питката на топло да удвои обема си.
След това я намажете с отделения жълтък и я сложете да се пече в предварително загрятата фурна.
По средата на печенето намалете фурната на 180 градуса, а когато се запече отгоре оставете само долния реотан да работи до пълното изпичане.
След като питката е готова, oще докато е гореща я намажете отгоре с краве масло.


7 коментара:

КАТЕРИНА 7 декември 2011 г., 6:17  

За такава питка никога не е късно Рони!
Фантастична е:)Хубаво завъртяна,намазана и лъсната,само за снимане!
Представям си колко вкусна е била!
Прегръдки:)

di_ani 7 декември 2011 г., 9:04  

Чудесна пита си опекла, Вероника -
Великолепна отвътре, красива и златиста отвън, и я представяш с много слънчеви и неустоимо апетитни снимки. Представям си вкуса:)
Радвам се, че ти допадат идеите на Valentina Zurkan. Сърдечни поздрави и хубава вечер, Диана

Mарияна 7 декември 2011 г., 11:44  

Рони, страхотна си! Другият път когато правя питка ще я сложа в по - голямата тава и ние обичаме да хрупка!
Поздрави!

Анонимен,  7 декември 2011 г., 13:47  

Катерина е права! Такава питка мога да ям всеки ден:) И веднага след като приключат постите, ще си я приготвя. Много обичам месенето, а твоите рецепти винаги ми се получават. Поздравления за рибката, с която си я украсила, изглежда чудесно!

Александра

Живка 8 декември 2011 г., 0:00  

Рони,обичам питки ухаещи на масло,а тази със сигурност е такава.Много красива си я направила.В скоро време ще бъде изпробвана от мен.
Приятен ден-поздрави!

Еликсир 8 декември 2011 г., 4:01  

Ронка,питката е убиец!
Направо ми се прииска да се пресегна и да ги отчупя,страхоооотна!

хубав ден,миличка!

Ева Тонева 8 декември 2011 г., 10:22  

Истинска красавица! :)

Публикуване на коментар

Back to TOP