Коледна торта

>> неделя, 25 декември 2011 г.


Коледа е.

Светът спира естествения си ход и започва да живее в една различна приказка.
Приказка с чудни джуджета, добра магия, песен на звънчета и веселия смях на Дядо Коледа.
Ако можеше да запазим този дух завинаги...
Днес искам да ви подаря една страхотна рецепта, която пристигна при мен по много мил начин.
Преди време на електронната си поща получих имейл от една непозната дама Нели Хил.
Попаднала е на рецептата в едно списание и си е направила труда да я сканира за мен и да ми я изпрати. Точно днес, в този вълшебен ден е най-точния момент да ви разкажа за приятелския и мил жест.
Благодаря ти, Нели!
Тортата ме измъчи доста-нямах подходящ сладкарски шоколад за разтапяне и работих с Lindt, както съветват и в оригиналната рецепта.
Колкото и да се ядосвах с къдриците от шоколад, бях категорична, че ще я приготвя за празничната ни трапеза и да ви я подаря сега и аз на мой ред.
Предай нататък, нали именно това е смисъла на Коледа- да предадем нататък добротата, жеста, милата дума, радостта от малките неща...


Ако съм ви обидила с нещо, простете ми.

Нека тази Коледа бъде повод

да станем още по-верни приятели

и всички наши коледни пожелания

да се сбъднат! 

Весела Коледа!


Коледна торта



Продукти:

за блатовете (3 броя в тава с диаметър около 20-23 см):

4 белтъка от големи яйца

3/4 чаена чаша смлени белени бадеми

1/2 чаена чаша смлени лешници

3/4 чаена чаша + 2 супени лъжици захар

2 равни супени лъжици брашно

щипка сол

ванилия



за шоколадовия мус:

4 жълтъка от големи яйца
1/2 чаена чаша захар
1 1/2 чаена чаша течна сладкарска сметана

350 грама млечен шоколад

200 грама краве масло



за покриване на тортата с шоколад:

около 250 грама млечен шоколад



за къдриците:

300 грама шоколад (натурален+ млечен)

200 грама бял шоколад


крокант по желание за борда



Първо трябва да започнем с муса, за да може да стегне, докато печем платовете.
Сложете на водна баня жълтъците, захарта и 1/2 чаена чаша сметана (да си е течна).
Бъркайте на среден към слаб котлон, докато побелее и леко се сгъсти.
Прибавете шоколада и маслото да се разтопят от топлината.
Разбъркайте до пълното смесване на продуктите.
След като кремът се охлади, прибавете разбитата на сняг останала сметана- 1 чаена чаша.
Оставете муса на хладно да стегне.


Сега ще приготвим блатовете.
Разбийте белтъците, солта и захарта на сняг.
Прибавете бавно и на части смесените предварително 2 вида ядки и брашното.
Разбъркайте добре.
В предварително загрята на 180 градуса фурна изпечете 3 еднакви блата.
Хубаво си подгответе тавата, можете да сложите намазана с масло хартия за печене, за да нямате проблем със залепването.
Оставете блатовете да се охладят напълно.
Сглобете тортата, като редувате блат-мус и така до изчерпване на продуктите.


Разтопете на водна баня шоколада за покриване на тортата и я намажете навсякъде още, докато е леко топъл и полутечен.
Изчакайте всичко да изстине напълно.

Върху хартия за печене разстелете шоколадите за къдриците и когато стегнат, с помощта на метална широка шпатула, ги направете.
Украсете тортата отстрани с крокант по желание.
Съхранявайте на хладно.



26 коментара:

Annie 25 декември 2011 г., 8:02  

Весела Коледа! Абсолютно разкошно творение отново! Благодаря ти за красотата, която ни даряваш през годината и за всъхновението, което креативността ти носи!

Candy 25 декември 2011 г., 10:10  

Честита Коледа! Очаквах да споделиш тортата:) И е невероятна! Благодаря, ти че ни я подари! Благодаря за всичката красота, която подаряваш с присъствието си, с рецептите, с прекрасните постове, снимки, с дейностите си. Около теб има толкова красиви неща...

são33 25 декември 2011 г., 11:21  

ESSE BOLO FICOU FANTÁSTICO.
CONTINUAÇÃO DE BOAS FESTAS
BJ

Еликсир 25 декември 2011 г., 12:21  

Честита Коледа,Рони!
Да донесе на дома ви здраве,уют,топлина,обич и разбирателство!
Тортата е вълшебна!

Живка 25 декември 2011 г., 12:31  

Честита Коледа,Рони!
Тортата е невероятна,както тебе...ти си прекрасен и добър човек!
Весели празници!

Гисчо 25 декември 2011 г., 12:57  

Весела Коледа! Тортата е толкова красива и толкова празнична! Прекрасният завършек на пищната празнична вечеря!

di_ani 26 декември 2011 г., 6:39  

Честито Рождество Христово, Вероника!
Сърдечни пожелания за здраве, мир и любов, радост и много щастие.
Великолепна торта и прекрасни коледни предложения!
Весели, светли и благословени празници, Диана

Violet 26 декември 2011 г., 8:52  

Честита Коледа! Нека има много любов, хармония, топлина и красота в дома ти, Вероника! Тортата е вълшебна, а снимките са уникални! Благодаря ти за приказно споделената рецепта и изпълнение... Възхищавам ти се най-искрено! :о)

Didi Bunova 26 декември 2011 г., 9:00  

Честито Рождество! Здраве, късмет и много щастие в семейството ви!

Габи 26 декември 2011 г., 12:52  

Честита Коледа, Рони! Както винаги съвършенство си ни поднесла! Пожелавам ти да продължиш да срещаш много нови приятели, усмихнати хора и доброта пред новата година!

Dani Dineva 26 декември 2011 г., 15:42  

Рони, Честита Коледа! Много здраве и щастие да озарява домът ви! Тортата е невероятна, искам разрезззз ;)

Мира 26 декември 2011 г., 22:31  

Чудесна торта ,а е и толкова празнична..истинско шоколадово изкушение!
Поздрави за майсторското изпълнение!

pep-4o 27 декември 2011 г., 2:25  

Честита Коледа, Рони!
Много здраве и щастие да има в дома ти!

Весело посрещане на Новата година и ти пожелавам сбъдване на най-съкровените мечти през нея!

Поздрави!

Буба 27 декември 2011 г., 2:38  

Честита Коледа! Нека тя да е здрава, щастлива и мирна в твоя дом и да донесе нови надежди, сили и топлина за теб и близките ти. Тортата е много нежна, наситена и стилна. Прекрасен завършек за този светъл празник!

Maria 28 декември 2011 г., 3:38  

Уау, много красива торта! Комплименти!
Честита Коледа и Щастлива Нова година! Желая ти много здраве, усмивки и късмет!

Ева Тонева 31 декември 2011 г., 9:24  

Тортата е невероятна, Рони! Нестихващо вдъхновение, безброй успехи и сбъднати мечти през новата година ти желая! Наздраве! :)

pepi djelebova patriciq 31 декември 2011 г., 11:05  

Днес 31 декември 2011г.Направих бананова торта ,много е красива ,но утре на 1 януари 2012 г. ще я разрежим и пак ще я снимам .

Живка 1 януари 2012 г., 0:45  

Нека новата година ти донесе всичко хубаво,което старите не са успели,нека е начало на един по-красив живот изпълнен с много усмивки и любов!
Честита нова година!

Анонимен,  1 януари 2012 г., 9:52  

Тортата е прелестна!!!!!!! И да ти кажа,ти си най-добрата и най-прекрасната приятелка,която човек може да има. Не си ни обидила с нищо,няма и да ни обидиш. Ти си страхотна!!!!!!!!!!!!!! Обожавам те!!!!!!!! Завинаги твоя приятелка и фенка!
Сиси :)

Еликсир 1 януари 2012 г., 12:19  

Честита Нова 2012 година,Ронка!
Пожелавам на теб и семейството ти най-вече здраве,защото когато го има,тогава има и радост,и обич,и сполука, и надежди,и сбъднати мечти!
Нека и през новата година творческия ентусиазъм намери тук уютен дом и да ни радваш все така с прелестни рецепти и снимки!

Mарияна 1 януари 2012 г., 14:32  

Честита Нова Година! Рони, твоите мечти са моите пожелания за теб!

Kokona 11 януари 2012 г., 23:07  

Много красива торта!:)

Честита Нова Година!
Много здраве, щастие и много успехи да ти донесе тя!:)
Сбъднати мечти и много късмет!:)

Ginger Cookies 13 януари 2012 г., 12:06  

Да сте живи и здрави всички!
Бъдете щастливи и обичани, бъдете силни, напук на кризата.
Благодаря за топлите ви пожелания.

Митака 18 януари 2012 г., 1:37  

Ехееее, направо си глътнах граматиката. Няма такава торта. Случайно попаднах тук и определено не съжалявам. Записвам рецептата и сайта и ги давам довечера на жена ми да разучава и да пробва да я направи. Благодаря ви за рецептата, пожелавам ви всичко най-хубаво и да продължавате в същия дух.

Поздрави

Nona Katzarova 29 юли 2015 г., 5:12  

Страхотна торта, малко промених рецептата (вместо лешници кашу+есенция ром), но пак стана неповторима. Благодаря за вдъгнояението

Доли Михалева 21 декември 2015 г., 9:58  

Изключителна красота ! Не мога да си сваля погледа, прилича на извънземна.Много бих искала да мога и аз да я направя и да зарадвам околните,но не знам дали ще се справя с украсата,която ме превзе. Като разгледах рецептата,за вкуса не се съмнявам,че ще е уникален.Поздравления за уменията ви и сръчността ви !

Публикуване на коментар

Back to TOP