Свети Николай Мирликийски Чудотворец (Никулден) е голям църковен празник. Свети Николай, архиепископ Мирликийски е един от най-почитаните християнски светци. Покровител е на моряците и рибарите, и на банкери. Роден е през 3-и век в Патара (дн. Мала Азия), след праведен монашески живот е избран за архиепископ на гр. Мир, Ликийска област. Умира през 342 г. Светите му мощи днес се намират в италианския град Бари. Още в детството си Св.Николай е пример на добродетелност и аскетизъм. През целия си живот се отказва от материалните облаги и ги раздава на бедните. След избирането му за епископ на Мира, в Югозападна Мала Азия, добродетелните му дела непрестанно се множат. По време на пътуването му до Божи гроб силна буря застига кораба и убива един от моряците. С кротка и искрена молитва към Бога Свети Николай успокоил морето и възкресил убития моряк. Популярни са и други чудодейни епизоди със светеца, които чрез разказите на моряците придобиват голяма популярност. Св.Николай завършил тихо и блажено земния си живот през 342 г. След смъртта тялото му останало нетленно и излъчвало струи на благодатни изцеления и чудеса. През 1099 г. мощите му били пренесени в гр.Бари, Италия, където в негова памет се устройват специални църковни тържества в продължение на няколко дни. Християнският култ към Св. Никола възниква и се разпространява в пределите на Византийската империя през VІІІ – ІХ век, а от там в страните на Западна Европа. Векове наред църквата отбелязва празника на Св.Никола с тържествено богослужение. В народните вярвания той плава на златен кораб, който винаги пристига там, където имат нужда от чудотворната му десница. На него Бог е отредил силата да усмирява бурите и морските стихии и да спасява изпадналите в беда сиромаси. Поверието казва, че когато се прави нова лодка, в нея трябва да се вгради икона на Св.Николай. Вярва се, че тя пази лодката от бурите и ветровете. С иконата на светеца жените на рибарите излизали по време на морска буря на брега и я потапяли до три пъти във водата като заклинание да се върнат мъжете им живи и здрави. В миналото и рибарите не излизали в морето без молитва пред иконата на Св.Николай за неговото застъпничество. Народната традиция повелява обредният Рибник и хлябовете се освещават в църква или в къщи, а късове от тях се раздават на съседите. По-голямата част от рибника и хлябовете задължително се изяжда на семейната вечеря. Трапезата на Никулден не се вдига през целия ден и е на разположение на гостите. Свети Никола е покровител не само на тези, които са кръстени на името му, той е личен и семеен покровител, на който се урежда семейно родов празник, наричан служба, молитва, черква. На този празник се канят роднини, кумове и съседи, и се освещава голяма трапеза, която завършва с песни и веселба. След прикадяването свещеникът взима опашката на обвития в квасено тесто шаран. Костите на никулденския шаран не се изхвърлят, а се изгарят, закопават в земята или се пускат в реката – вярва се, че така ще се опази и умножи плодородието и семейното благополучие. Костта от темето на шарана, която е във формата на кръст и се нарича ”кръхче”, възрастните жени пришивали на капиците на децата, за да ги пази от зли сили и уроки. В деня на свети Никола на трапезата освен рибник и обредни хлябове, трябва да има и постни ястия: варена царевица, жито, постни сърми, чушки, боб. На Никулден празнуват Никола, Николай, Николина, Ненка, Нина и Натали.
(източник на статията)
Миналата година в този ден приготвих шаран в тесто, тази година го направих само пълнен и с доматен сос.
С нетърпение винаги очаквам Никулден, защото традиционната за този празник рецепта, е една от най-любимите ми изобщо рецепти.
Обожавам шаран, но най-вече пълнен.
Имам само един проблем-аз не мога да докосвам прясна цяла риба и сега ми се наложи да се изправя пред един от най-големите си кошмари, тъй като нямаше кой да ми помогне в този момент.
Въпреки, че шаранчето беше предварително почистено от моя озвучител (шарана ми е подарък за вчерашния ми рожден ден:)), все пак се налагаха някои корекции по него и трябваше аз да го дообработя.
Боже, беше истински кошмар за мен това!
И не, да не си помислите, че съм някоя лигла, не.
Просто преди може би 5 години, чистейки един шаран, той помръдна в ръцете ми и само при мисълта, че съм причинила болка на живо същество, оттогава ми стана нещо и не мога да докосвам каквато и да е цяла прясна риба и се налага помощ от друг.
А и факта, че вече от половин година не ям и никакво месо, съвсем засили ужаса ми.
Както и да е, да не ви занимавам с моите Радини вълнения и да пристъпим към вкусната рецепта, че после трябва да отивам да омеся празничния хляб за Никулден.
Никулденски пълнен шаран
Продукти:
1 шаран около 2 кг
за плънката:
3-4 глави кромид лук
1 средно голям обелен и нарязан на кубчета домат
2/3 чаена чаша счукани орехи
1 шепа булгур
1 чаена лъжичка сладък червен пипер
чубрица
девисил
черен пипер
сол на вкус
за соса:
4 домата-обелени и нарязани
3 скилидки чесън
1 малък настърган морков
чубрица
черен пипер
сол на вкус
захар на вкус
1 супена лъжица сладък червен пипер
3-4 супени лъжици домашна лютеница
зелен лук и пресен магданоз за поръсване накрая по желание
Почистете и измийте шарана.
С помощта на остър нож разширете джоба за плънката в областта на гръбнака, като внимавате да не пробиете шарана.
Осолете го добре, натрийте го с черен пипер и го оставете за няколко часа в хладилник.
Изцедете и лимон по желание.
Нарежете лука на полумесеци и го сложете да се пържи.
След като омекне, прибавете домата и оставете за малко на слаб огън.
Спрете котлона, прибавете червения пипер и разбъркайте.
Махнете от котлона и прибавете всички останали продукти.
Овкусете си плънката със сол, според вашия вкус.
Сега да приготвим и соса.
Сложете доматите и моркова на котлона с малко олио, след като омекнат леко, прибавете червения пипер и лютеницата.
Спрете котлона и добавете всички останали продукти.
Опитайте го и го балансирайте със сол и захар до постигане на желания от вас вкус.
Напълнете шарана с плънката.
При мен се събра цялата, защото бях си разширила добре джоба и дори не се наложи да го шия.
С натиск успях да изпълня джоба докрай, без да се наложи да слагам конци или клечки за зъби.
Ако желаете, вие зашийте отвора.
Сложете шарана в голяма тава и около него излейте соса.
Полейте шарана с олио, покрийте с фолио и сложете да се пече на 200 градуса.
Аз пекох около един час и половина и после махнах фолиото, докато се запече шарана отгоре леко.
Сервирайте с пресен магданоз и зелени лучени перца по желание.
Честит рожден ден, на патерица, Рони! Да си жива и здрава и да е живо и здраво името на всички празнуващи, край теб! Честит празник и на Бургас!
ОтговорИзтриванеСтрахотет шаран! И каква фотосесия само!
ОтговорИзтриванеВярно е гадно да ти мръдне рибата в ръцете, дори на мен ми идва в повече :) и освен ако не е замразена - не я чистя :))
Честит рожден ден на патерица, Рони! Да си здрава и много щастлива с хората, които обичаш и нещата, които правиш!
Честит ти празник и на Бургас! Въпреки, че не си от там, убедена съм, че е твоят град :))
Вероника, честит рожден ден на патерица!
ОтговорИзтриванеЩе чакам да почерпиш с тортичка :)
Желая ти от все сърце да бъдеш много щастлива!
Такъв позитивен, добър човек, с такива божествени таланти е благословен от Бога!
За шаранченооооо....какво да кажа - само аз го хапвам у нас, а така не ми е следко, като не е споделено...
Весела
Великолепно изглежда, Рони!
ОтговорИзтриванеЧестит празник и рожден ден с малко закъснение! :)
Страхотен шаран си приготвила ,както повелява традицията!
ОтговорИзтриванеВесел празник!
Честит рожден ден, Вероника и честит празник!
ОтговорИзтриванеПърво, сърдечни пожелания за здраве и късмет, творческо вдъхновение и успехи, много много щастие!
Прекрасен шаран в рецепта, снимки и
чудесен начин да почетеш и днешния Никулден!
Хубав, вкусен и весел ден, Диана
Честит рожден ден на патерици,Ронка!
ОтговорИзтриванеБъди здрава,все така мила и позитивна,продължавай с любимите ти вкусни творения и още повече успехи за които мечтаеш!
Шаранчето е фантазия-снимките също...
Приятна празнична вечер с любимите ти хора!
Рони, Честит Рожден Ден!
ОтговорИзтриванеМного щастие и сбъднати мечти!
Честит Никул ден!
Шарана ти е неустоим, у дома не го обичат за разлика от мен :(!
Обаждай се за рибите ;), виж при мен как ги разформировам, но ако мърдат и аз не ги докосвам!
Моля те отговори ми, никакво месо ли не ядеш, дори и риба?
ОтговорИзтриванеСамо риба, нищо друго, и то рядко.
ОтговорИзтриванеИ аз така, от 2009 само риба и то предимно пъстърва. Някакси и съзнанието ми, и аз като цяло все едно светнах. Може би станах по-чувствителна и сетивна и ми е малко трудно, защото всичко минава през мен, но.. Благодаря, че ми отговори, исках да си направя извесни изводи! Ако има някоя интерсна рецепта с пъстърва споделия.
ОтговорИзтриванеКристина Кънчева
Да, аз също усетих промяна, първо, такава, която да ме накара да взема решение да не ям живи същества, а после и последвалата от това, която всъщност е прекрасна като състояние на духа. Опитвам се да изключа и рибата, засега я консумирам рядко. Не се насилвам за нищо и не се заричам нищо, просто моето вътрешно "аз" само взема решения и то в определено от него време.
ОтговорИзтриванеНе му е много времето за шаран, но съм решила, че ще се пробвам, а твоят шаран изглежда великолепно :) Стискайте палци да стане по рецептата :)
ОтговорИзтриване