Сушени пълнени чушки с булгур и орехи

>> събота, 24 декември 2011 г.




И тази година дойдоха най-прекрасните празници.
И тази година пълним сърцата си с надежда за  по-добри следващи дни.
Всеки мечтае за различни неща, аз мечтая само за едно-да съм здрава, да е здраво и семейството ми и близките ми хора.
Мечтая за мир на Земята и за победа на доброто над лошото най-после, на смисленото над пошлото.
Но сега не моите мечти са важни, а това, че на този свят празник- Бъдни вечер, всички ние празнуваме идването на Рождество Христово.
Днес света очаква раждането на Божия син.
Днес е и последния от 40 дни пости и на масата трябва да има нечетен брой постни ястия.
Хубаво е да се седне да се вечеря рано, такава е традицията, за да се роди рано реколтата.
Колкото повече ястия има на масата, толкова по-богата ще е годината.
Задължителен е и обредния хляб-постна питка, от която първото парче се отчупва за Божията майка.
Масата не се вдига до другия ден, защото нощем идват да си хапнат нашите починали близки.


"В този месец, в двадесет и петия ден, 

празнуваме Рождеството по плът на Господа Бога и наш спасител Иисус Христос. 

Господи, помогни ни и ние да се родим духовно!"



Весели празници на всички!
Бъдете здрави!


Сушени пълнени чушки с булгур и орехи






Продукти:


около 15 сухи червени чушки


1 чаена чаша булгур

1 голяма глава кромид лук

1 голям морков

1/2 чаена чаша счукани орехи

1 супена лъжица сладък червен пипер

смлян черен пипер

чубрица

сол на вкус

олио




Сложете чушките в студена вода, за да омекнат.
През това време ще приготвим плънката.
Накиснете булгура във вряла вода в съотношение 2:1 (2 вода, 1 булгур) и го покрийте, за да набъбне.
Нарежете лука на ситно, а моркова настържете на едро с ренде.
Задушете ги в мазнина и когато омекнат, сложете червения пипер, оставете го да се запържи за секунди и махнете от котлона.
Прибавете черния пипер към плънката, изцедения от водата булгур и счуканите орехи.
Овкусете със сол.
Извадете чушките от водата, подсушете ги и ги напълнете хубаво с плънка.
Подредете ги в тавичка, залейте с подсолена вода - 1 чаена чаша, полейте обилно с мазнина и сложете да се пекат на 200 градуса, докато водата се усвои и соса остане "на масло".
Ако ги приготвите в друг ден, различен от Бъдни вечер, можете да сервирате с кисело мляко.



1 коментара:

Лаком 29 юни 2012 г., 7:34  

Умирам за пълнени чушки.Ще дам рецептите на жена ми.

Публикуване на коментар

Back to TOP