Ето ме пак с поредната доза сладки неща, които приготвих за настоящите празници.
Въпросните сладки имат нужда от престояване в кутии до омекването им, затова не е лошо, ако ги изберете за ваши сладки, догодина да ги направите още на 15 декември.
Много са лесни за приготвяне, просто чакането не е малко.
В тази публикация ви предлагам и един тиквеник, който ми е много любим, заради хрупкавите си корички и сочна вътрешност.
Тази година не ми се искаше натруфен тиквеник с подправки и какво ли не, исках просто един семпъл сладък и хрупкав тиквеник, който да си поръся с пудра захар.
И си го направих.
Подарявам ви следващите си рецепти.
Портокалови коледни сладки
Продукти:
(за около 50-55 броя, според моите формички)
2 1/3 чаени чаши бяло брашно
1 яйце
1/2 чаена чаша мед
1/2 чаена чаша меко краве масло
1/3 чаена чаша захар
1 чаена лъжичка бакпулвер
1/2 чаена лъжичка сода бикарбонат
1/3 супена лъжица смлян карамфил
1 пълна супена лъжица прясно настъргани портокалови кори (оранжевата част)
ванилия
Омесете меко и гладко тесто от всички продукти.
Разточете го на кора с дебелина половин сантиметър.
Тестото е меко и леко лепкаво, но не се опитвайте да добавяте още много брашно, защото ще промените състава на тестото и бисквитките ви ще се развалят.
Добавете още най-много 1/3 чаена чаша, ако се наложи.
Набрашнете си добре работния плот, набрашнете леко разточената кората отгоре, както и ръцете и точилката си и ще видите колко лесно се работи така.
С помощта на формички нарежете тестото на различни бисквитки и ги подредете в тава върху намаслена кухненска хартия.
Изпечете ги на 180 градуса за около 7-8 минути.
Минутите, разбира се, са ориентировъчни, следете процеса и когато се зачервят леко, значи са готови.
След като изстинат ги приберете в плътно затварящи се кутии и ги оставете за няколко дни, докато омекнат.
След няколко дни, когато вече са готови, извадете ги и ги украсете по ваш вкус.
Аз избрах захарен фондан за целта, а за слепването му със сладките използвах портокалово желе.
Един вкусен постен тиквеник
Продукти:
точени кори около 12-13 броя
тиква-обелена и настъргана
2 ванилии
захар на вкус
1/2 чаена чаша счукани орехи
олио
пудра захар
Запържете настърганата тиква в малко олио, докато се изпари водата.
Прибавете захар на вкус (опитайте как е и си преценете) и прибавете и ванилиите и орехите.
Ако искате си добавете и канела, но на мен този път не ми се консумираше с нейното участие.
Ако искате си добавете и канела, но на мен този път не ми се консумираше с нейното участие.
Поръсвайте всяка кора с олио и слагайте от плънката.
В кръгла тава си направете вит тиквеник.
Поръсете го пак леко с олио и го изпечете до златисто.
Честито Рождество, Рони! Желая на теб и любимите ти хора много здраве, щастие и късмет!
ОтговорИзтриванеОтново изкушаваш с чудни рецепти, благодаря!
Честито Рождество, Рони! На теб и на цялото ти семейство, желая много любов, здраве, топлина и усмивки!
ОтговорИзтриванеПрегръдки,
Руми
Честита Коледа, Вероника!
ОтговорИзтриванеЗдраве за цялото семейство и успех за всички твои проекти!
Благодаря за приятните мигове тук!
Вили Конова
Честита Коледа,Рони-много здраве и любов за теб и семейството ти!
ОтговорИзтриванеИмам чувството, че попаднах в приказка ... : ))
ОтговорИзтриване