неделя, 25 декември 2011 г.

Портокалови коледни сладки и един вкусен тиквеник




Ето ме пак с поредната доза сладки неща, които приготвих за настоящите празници.
Въпросните сладки имат нужда от престояване в кутии до омекването им, затова не е лошо, ако ги изберете за ваши сладки, догодина да ги направите още на 15 декември.
Много са лесни за приготвяне, просто чакането не е малко.
В тази публикация ви предлагам и един тиквеник, който ми е много любим, заради хрупкавите си корички и сочна вътрешност.
Тази година не ми се искаше натруфен тиквеник с подправки и какво ли не, исках просто един семпъл сладък и хрупкав тиквеник, който да си поръся с пудра захар.
И си го направих.
Подарявам ви следващите си рецепти.

Портокалови коледни сладки 






Продукти:
(за около 50-55 броя, според моите формички)


2  1/3  чаени чаши бяло брашно

1 яйце

1/2  чаена чаша мед

1/2  чаена чаша меко краве масло

1/3  чаена чаша захар

1 чаена лъжичка бакпулвер

1/2  чаена лъжичка сода бикарбонат

1/3 супена лъжица смлян карамфил

1 пълна супена лъжица прясно настъргани портокалови кори (оранжевата част)

ванилия




Омесете меко и гладко тесто от всички продукти.
Разточете го на кора с дебелина половин сантиметър.
Тестото е меко и леко лепкаво, но не се опитвайте да добавяте още много брашно, защото ще промените състава на тестото и бисквитките ви ще се развалят.
Добавете още най-много 1/3 чаена чаша, ако се наложи.
Набрашнете си добре работния плот, набрашнете леко разточената кората отгоре, както и ръцете и точилката си и ще видите колко лесно се работи така.
С  помощта на формички нарежете тестото на различни бисквитки и ги подредете в тава  върху намаслена кухненска хартия.
Изпечете ги на 180 градуса за около 7-8 минути.
Минутите, разбира се, са ориентировъчни, следете процеса и когато се зачервят леко, значи са готови.



След като изстинат ги приберете в плътно затварящи се кутии и ги оставете за няколко дни, докато омекнат.
След няколко дни, когато вече са готови, извадете ги и ги украсете по ваш вкус.
Аз избрах захарен фондан за целта, а за слепването му със сладките използвах портокалово желе.









Един вкусен постен тиквеник




Продукти:

точени кори около 12-13 броя

тиква-обелена и настъргана

2 ванилии

захар на вкус

1/2 чаена чаша счукани орехи

олио

пудра захар

Запържете настърганата тиква в малко олио, докато се изпари водата.
Прибавете захар на вкус (опитайте как е и си преценете) и прибавете и ванилиите и орехите.
Ако искате си добавете и канела, но на мен този път не ми се консумираше с нейното участие.
Поръсвайте всяка кора с олио и слагайте от плънката.
В кръгла тава си направете вит тиквеник.
Поръсете го пак леко с олио и го изпечете до златисто.
След като изстине, поръсете го с пудра захар.



5 коментара:

  1. Честито Рождество, Рони! Желая на теб и любимите ти хора много здраве, щастие и късмет!
    Отново изкушаваш с чудни рецепти, благодаря!

    ОтговорИзтриване
  2. Честито Рождество, Рони! На теб и на цялото ти семейство, желая много любов, здраве, топлина и усмивки!
    Прегръдки,
    Руми

    ОтговорИзтриване
  3. Честита Коледа, Вероника!
    Здраве за цялото семейство и успех за всички твои проекти!
    Благодаря за приятните мигове тук!
    Вили Конова

    ОтговорИзтриване
  4. Честита Коледа,Рони-много здраве и любов за теб и семейството ти!

    ОтговорИзтриване
  5. Имам чувството, че попаднах в приказка ... : ))

    ОтговорИзтриване