Лимонов шаран с царевично брашно и сос " Скордаля "

>> петък, 30 април 2010 г.

Наближава лятото...  вкъщи винаги се яде много риба,  особено през топлите сезони .
Нали живеем съвсем до морето ... :)
Всъщност, аз не съм бургазлийка и някои от любимите ми риби , общо взето,  бяха нещо ново за семейната ни трапеза ...
Защото са речни, а тук  -  в Бургас ,  се консумират предимно морски и океански риби .
Шаранът е една от най - познатите речни риби,  които присъстват в българската кухня .
Аз често обичам да нарушавам традицията за принасянето му в жертва предимно на Никулден  и го приготвям с удоволствие много пъти през годината  . 
Направило ми е впечатление ,  че няма кой знае колко варианти за разнообразни рецепти ,  аз поне знам общоприетите ,  и сега ще ви предложа един
по - нетрадиционен вариант именно на една общоприета рецепта  - пържен шаран .
Съвсем простичко и лесно ,  но нали именно най - простичките неща,  казват , били най - хубавите! :))
Бягайте за бяло вино или бира , по ваш избор ! :)


Лимонов шаран с царевично брашно и сос " Скордаля "


7 - 8  котлета шаран
сол
черен пипер
1 / 2  лимон
царевично брашно
олио за пържене







Шаранът се осолява ,  поръсва се с черен пипер , върху него се изтисква лимона и се разбърква добре .  Рибата се оставя да престои около 30 минути ,  за да попият овкусителите в месото . 
 След това всеки котлет се овалва в царевично брашно и се пържи до златисто .


Готовите кехлибарени котлетчета риба се сервират със салата по избор , но нека не забравяме и най - важното подкрепление  :

Сос " Скордаля "

50  грама сухари
50  грама смлени орехи 
3  с. л.  кисело мляко
сока на 1 / 2 лимон
сол на вкус
2 - 3 скилидки чесън ( от едрия чесън , а ако е от дребния 6 - 7  скилидки )
20  грама оцет  ( аз сложих балсамов ,  но може и с винен )
зехтин , колкото поеме , аз сложих около  50  грама



Сухарите се накисват във вода за 10 - 15 минути , после се изтискат много добре . 
Слагат се в купа ,  към тях се прибавя и чесъна и се пасира добре . 
Към сухарите и чесъна се добавя постепенно зехтина , солта, лимоновия сок ,  оцета . След като всичко придобие добре пасирана и хомогенна визия ,  накрая се прибавя и киселото мляко и се разбърква на ръка . 
Сос "Скордаля " по принцип е гръцки сос и оригиналната му рецепта е с картофи и няма нищо общо с този вариант ,  но по нашето Черноморие вариантите му са какви ли не .  Всеки слага своя собствен почерк ,  за мен лично,  именно това е най- очарователното .
А и в крайна сметка нали най-важното е да е вкусно и да изглежда добре, а не от коя голяма, дебела , професионална и изтънчена книга е взета дадена рецепта  . :)
Надявам се да ви хареса !
" Скордаля " е перфектен сос за пържена риба ,  независимо каква ! 

Изстудихте ли бирата ? :)))
Моето бяло вино вече е готово ... :)







5 коментара:

ẴŦĬ₦ẵ`` 29 май 2010 г., 11:35  

Не съм много фен на шарана от както веднъж го ядох ужасно приготвен от някой, който твърдеше, че умее да готви. Но въпреки това твоя бих го опитала, защото съм сигурна, че ще е вкусен. Както всички добре знаем прояждам всичко щом ти си готвача. :)))))

Вяра,  11 септември 2010 г., 23:47  

Обожавам шаран.Представям си колко е ароматен ,вкусен и с хрупкава коричка.
Сетих се преди години ,как се борихме в банята с един голям див шаран ,за да го изчистим:)
Имейла,който си ми дала е невалиден,но ето ти тук тел.ми:0878469206

Ginger Cookies 12 септември 2010 г., 2:12  

Спомнянм си за това с шарана . :))
Странно за имейла ми, той функционира и това е официалния имейл на сайта ми , може би си го копирала с точката след bg и затова не е станало . Както и да е , записам си телефона ти . :)))

Анонимен,  18 октомври 2016 г., 7:56  

интересно ми е защо не представяте оригиналната рецепта ,след като пишете че е с картофи,значи това е някакъв друг сос

Veronika Shketieva 10 януари 2017 г., 13:02  

@Анонименhttp://ve-gea.blogspot.bg/2014/01/skordalia.html

Публикуване на коментар

Back to TOP