Днес реших да ви преставя един лесен за приготвяне крем , който освен, че е любим на много хора, е и доста изискан във визуално отношение и е прекрасен начин да впечатлите
гостите си .
Panna Cotta е крем, който редом със стандартните рецепти,
ви дава и възможност за импровизация в допълненията към него .
Този вариант , който аз ви представям, е плод на моята фантазия и настроение днес . :)
Много често просто отварям хладилника и по продуктите, които ми се смеят от него, решавам какво да приготвя . :)
А днес от хладилника ми се облещиха една купичка пресни , червени ягодки, които купих преди 2 дена за един сладкиш
( който така и не направих ) .
Ами, няма да ги хвърлям, я , веднага им намерих приложението във въпросното кремче . :)
Изобщо не обичам да пия Baileys , твърде тежък и сладък е за моя вкус , но пък винаги имам по една бутилка, защото ми пасва идеално в сладкарските фантасмагории. :)
Охоо, и кутия сладкарска течна сметана си имам, перфектно, започваме ! :))
Карамелена Panna Cotta с Baileys и пресни ягоди
Продукти ( за 4 крема ) :
300 грама течна сладкарска сметана
1 пакет желатин ( точно за 300 - 350 грама течност пише на опаковката )
50 грама Baileys
30 грама захар за крема и около 20 грама за ягодовия сос
пресни ягоди за соса и за декорация
Желатина се разтваря в 2 - 3 суп. лъжици студена вода и се оставя да се втвърди . Това става почти мигновено . След това се разтопява на слаб котлон, като много се внимава желатина да не заври . Това не трябва да става в никакъв случай !
Захарта се карамелизира, внимавайте да не стане много тъмен карамела , защото ще горчи и ще съсипе мекия вкус на крема . В метален съд се изсипва сметаната и към нея се добавя още топлия и течен карамел . Ще се получи нещо ужасно като визия, но не се притеснявайте , карамела ще се разтопи после и ще карамелизира сметаната . На средна сила на котлона започвате да загрявате сметаната и карамела . След като карамела се разтопи и непосредтсвено преди завирането на сметаната , ги махате от котлона . Изчаквате 1 - 2 минути и добавяте предварително разтопения желатин .
Сипвате и Baileys - а и разбърквате добре всичко .
Сипвате в подходящи купички , изчаквате малко да изстине и ги прибирате в хладилника. След 2 - 3 часа кремчетата са перфектно стегнати .
През това време си приготвяте и ягодовия сос .
Аз го направих така :
Нарязах ситно ягодките и ги сложих в метален съд на котлона, добавих малко захар и започнах да бъркам енергично . След завирането на соса , намалих доста котона и оставих сместта да се сгъсти добре . Останалата част от декорацията я оставям на вашата преценка и вкус !
Знам, че ще се справите блестящо ! :)))
Поздравления, ставаш все по-добра. Снимките са страшно изкушаващи, сигурен съм, че не само изглежда , но и е било много вкусно. Успех :))
ОтговорИзтриване