Карамелена Panna Cotta с Baileys и пресни ягоди

>> четвъртък, 29 април 2010 г.

 Днес реших да ви преставя един лесен за приготвяне крем ,  който освен, че е любим на много хора,  е и доста изискан във визуално отношение и е прекрасен начин да впечатлите
гостите си .
Panna Cotta е крем,  който редом със стандартните рецепти,
ви дава и възможност за импровизация в допълненията към него .
Този вариант ,  който аз ви представям,  е плод на моята фантазия и настроение днес . :)
Много често просто отварям хладилника и по продуктите,  които ми се смеят от него,  решавам какво да приготвя . :)
А днес от хладилника ми се облещиха една купичка  пресни , червени ягодки,  които купих преди 2 дена за един сладкиш
( който така и не направих ) .
Ами, няма да ги хвърлям, я , веднага им намерих приложението във въпросното кремче . :)
Изобщо не обичам да пия Baileys , твърде тежък и сладък е за моя вкус ,  но пък винаги имам по една бутилка,  защото ми пасва идеално в сладкарските фантасмагории. :)
Охоо, и кутия сладкарска течна сметана си имам, перфектно,  започваме ! :))


Карамелена Panna Cotta с  Baileys и пресни ягоди







Продукти ( за 4 крема ) :

300 грама течна сладкарска сметана
1 пакет желатин ( точно за 300 - 350  грама течност пише на опаковката )
50  грама  Baileys
30  грама захар за крема  и около 20 грама за ягодовия сос
пресни ягоди за соса и за декорация


Желатина се разтваря в 2 - 3 суп. лъжици студена вода и се оставя да се втвърди . Това става почти мигновено . След това се разтопява на слаб котлон, като много се внимава желатина да не заври . Това не трябва да става в никакъв случай !
Захарта се карамелизира, внимавайте да не стане много тъмен карамела ,  защото ще горчи и ще съсипе мекия вкус на крема . В метален съд се изсипва сметаната и към нея се добавя още топлия и течен карамел . Ще се получи нещо ужасно като визия,  но не се притеснявайте , карамела ще се разтопи после и ще карамелизира сметаната .  На средна сила на котлона започвате да загрявате сметаната и карамела . След като карамела се разтопи и непосредтсвено преди завирането на сметаната ,  ги махате от котлона .  Изчаквате 1 - 2 минути и добавяте предварително разтопения желатин . 
Сипвате и Baileys - а  и разбърквате добре всичко . 
Сипвате в подходящи купички ,  изчаквате малко да изстине и ги прибирате в хладилника.  След 2 - 3 часа кремчетата са перфектно стегнати . 
През това време си приготвяте и ягодовия сос .
Аз го направих така :
Нарязах ситно ягодките и ги сложих в метален съд на котлона, добавих малко захар и започнах да бъркам енергично . След завирането на соса ,  намалих доста котона и оставих сместта да се сгъсти добре .  Останалата част от декорацията я оставям на вашата  преценка и вкус !
Знам, че ще се справите блестящо ! :)))




1 коментара:

Ицо ;) 29 април 2010 г., 8:31  

Поздравления, ставаш все по-добра. Снимките са страшно изкушаващи, сигурен съм, че не само изглежда , но и е било много вкусно. Успех :))

Публикуване на коментар

Back to TOP