Ето ги и ръжените питки , най - добрата компания за крем супи или за каквото си решите . :)
Приготвят се много лесно и дори и да не умеете да месите , няма начин да не ви се получат .
Обожавам мириса на прясно изпечен ръжен хляб , ухае ми на село , на земя ...
Пак се размечтах . :)
Хайде, да започваме, запрятайте ръкави и нека месенето започне СЕГА ! :)
Ръжени питки с мед и пшеничен зародиш
Продукти :
( за 6 питки )
150 грама ръжено брашно
100 грама пшенично брашно
2 с . л . пшеничен зародиш
1 / 2 ч . л . мед
1 / 2 ч . л . кафява захар
1 / 2 ч . л . сол
10 грама суха мая
1 ч . л . зехтин
125 грама хладка вода
В малък съд се разтваря маята с малко вода , добавя се и захарта . Закваската се покрива с кърпа и се оставя да шупне .
В подходящ съд за месене се слагат всички останали продукти и когато закваската е готова, се прибавя и тя .
Да не пропусна да ви кажа нещо важно , в много рецепти съм срещала разни продукти , по- засукани , и поради тяхната липса вкъщи , съм се отказвала от рецептата . Та , ако пшеничния зародиш ви убягва нещо , не се притеснявайте , питките могат да минат и без него . :)
Меси се до перфектно смесване на продуктите , ако много ви лепне , докато месите , добавяйте си по малко брашно .
Тестото обаче трябва да бъде меко , не прекалявайте с допълнителното брашно .
Дъното на съда , в който ще става втасването , се поръсва с брашно , тестото се оформя на топка , поръсва се и отгоре леко с брашно и се покрива с кърпи .
Когато тестото удвои обема си сме готови да направим и самите питки .
На дъното на тава слагаме хартия за печене , наръсваме я леко с брашно и започваме да редим питките .
От това количество продукти се получават 6 питки .
С остър нож се прави един диагонален разрез на горната част на питките , после се поръсват с бяло брашно и се пекат .
Много важно е фурната ви да бъде предварително загрята , и то добре загрята .
Моите питки ги пекох на 200 градуса .
Да не ви казвам как хрупа коричката , а вътре каква дунапренена
средичка имат ... ммм ...
Но вие ще ги опитате и ще се убедите сами , вярвам в това ! :))
Pitkite stanaha perfektni i bez p6eni4eniq zarodi6.Opitaite, nqma da sajalqvate.
ОтговорИзтриванеМного се радвам , че ти харесват ! :))
ОтговорИзтриванеЗа пшеничния зародиш си права , и без него пак ще е вкусно ! :)
Поздрави ! :)