петък, 30 април 2010 г.

Ръжени питки с мед и пшеничен зародиш

Ето ги и ръжените питки ,  най - добрата компания за крем супи или за каквото си решите . :)
Приготвят  се много лесно и дори и да не умеете да месите ,  няма начин да не ви се получат .
Обожавам мириса на прясно изпечен ръжен хляб ,  ухае ми на село ,  на  земя  ...
Пак се размечтах . :)
Хайде,  да започваме,  запрятайте ръкави и нека месенето започне  СЕГА ! :)

Ръжени питки с мед и пшеничен зародиш 







Продукти :
( за 6 питки )

150  грама ръжено брашно
100  грама пшенично брашно
2  с . л .  пшеничен зародиш 
1 / 2  ч . л .  мед
1 / 2  ч . л . кафява захар
1 / 2  ч . л .  сол
10  грама суха мая 
1  ч . л .  зехтин
125  грама хладка вода

В малък съд се разтваря маята с малко вода ,  добавя се и захарта .  Закваската се покрива с кърпа и се оставя да шупне .  
В подходящ съд за месене се  слагат всички останали продукти и когато закваската е готова,  се прибавя и тя .   
Да не пропусна да ви кажа нещо важно ,  в много рецепти съм срещала разни продукти ,  по- засукани ,  и поради тяхната липса вкъщи ,  съм се отказвала от рецептата . Та ,  ако пшеничния зародиш ви убягва нещо ,  не се притеснявайте ,  питките могат да минат и без него . :)
Меси се до перфектно смесване на продуктите ,  ако много ви лепне ,  докато месите , добавяйте си по малко брашно . 
Тестото обаче трябва да бъде меко , не прекалявайте с допълнителното брашно .
Дъното  на съда , в който ще става втасването ,  се поръсва с брашно , тестото се оформя на топка , поръсва се и отгоре леко с брашно и се покрива с кърпи  .  
Когато тестото удвои обема си сме готови да направим и самите питки .  
На дъното на тава слагаме хартия за печене , наръсваме я леко с брашно и започваме да редим питките . 
От това количество продукти се получават 6 питки .
С остър нож се прави един диагонален разрез на горната част на питките , после се поръсват с бяло брашно и се пекат  .  
Много важно е фурната ви да бъде предварително загрята ,  и то добре загрята . 
Моите питки ги пекох на 200 градуса . 
Да не ви казвам как хрупа коричката ,  а вътре каква дунапренена
средичка имат ...  ммм ...
Но вие ще ги опитате и ще се убедите сами ,  вярвам в това ! :)) 



 

2 коментара:

  1. Pitkite stanaha perfektni i bez p6eni4eniq zarodi6.Opitaite, nqma da sajalqvate.

    ОтговорИзтриване
  2. Много се радвам , че ти харесват ! :))
    За пшеничния зародиш си права , и без него пак ще е вкусно ! :)
    Поздрави ! :)

    ОтговорИзтриване