Вита нагъната баница със спанак

>> сряда, 28 април 2010 г.




Пролет е, какво по-прекрасно време от това, за да излезеш навън,  да вдишаш мириса на току що възкръсналите за нов живот дървета и цветя!
Днес видях и лястовичка...  Тази наглед обикновена за някого случка,  за мен означава много - всички ще се събудим от летаргията на студените сезони и ще станем някакси по-красиви и по-усмихнати...
Май се отплеснах съвсем... :))
Да си дойдем на думата,  все пак е кулинарен блог... :)))

Много пъти си казвам :"Край, няма да ям повече месо!"
И наистина понякога ми се получава, макар и за кратко.
Ето, днес именно е от тези моменти, в които никак, ама наистина никак не искам да опитвам месо под никаква форма...
А и все пак е пролет и съвсем очаквано зелените вкусотии, които природата щедро ни е дарила, са чест гост на масата ни.
Предлагам ви една баница- сочна, пухкава и ароматна.
Не претендирам за перфектни пропорции, аз съм любител- кулинар и правя нещата така, както ги усещам...
Импровизирайте, добавяйте или махайте, ако не харесвате нещо.
Аз ви я предлагам по начина, по който почувствах рецептата днес!

Вита нагъната баница със спанак




Продукти:
1  пакет дърпани кори  

за плънкатa:
 
пресен спанак  (около 400 грама)

200  грама сирене 

1  глава кромид лук

1  връзка пресен лук

1  пълна чаена чаша кисело мляко

2  с.л. брашно

1  ч.л. бакпулвер

яйца

сол и черен пипер на вкус
50  грама разтопено краве масло


за заливката:
100  грама прясно мляко
50  грама разтопено краве масло
1  яйце
1  с.л. брашно
сол на вкус






Сиренето се натрошава с вилица, лука (и двата вида) се нарязва на ситно и леко се запържва да омекване.
Продуктите (с изключение на тези за заливката) се смесват добре в голяма купа .
Тавата се намазва добре с мазнина (по избор-олио, зехтин или краве масло).
Взема се една кора и по цялата й повърхност се поръсва от плънката (без да се прекалява).
Кората с плънката се нагъва на хармоника и после се навива като охлювче.
Слага се в центъра на тавата.
После се взема втората кора, пак се слага плънка, отново се нагъва на на хармоника  и се увива около средната кора.
И така до изчерпване на корите.
Получава се една страхотна дебела, вита баница.
Полива се с останалото разтопено краве масло.
После се смесват продуктите за заливката, баницата се полива и се пече до зачервяване на 200 градуса.


3 коментара:

ẴŦĬ₦ẵ`` 29 май 2010 г., 6:59  

Аз съм страшен фен на баниците, но хич не обичам спанак или лапад, както и ти много добре знаеш хихиих, но след като опитах онова руло със спанак,което ти беше приготвила веднъж, трябва да ти кажа, че съм убедена на 1000%, че и тази баница ще ми хареса също толкова много, колкото и рулото :)))))))))

Анонимен,  9 октомври 2013 г., 8:52  

Поздравления за рецептата! Баницата е мнооого вкусна и вече е сред любимите ми рецепти.

Кари Цветкова 4 май 2016 г., 2:16  

Страхотна рецепта, поздравления! Изглежда адски вкусно!

Публикуване на коментар

Back to TOP