Пролет е, какво по-прекрасно време от това, за да излезеш навън, да вдишаш мириса на току що възкръсналите за нов живот дървета и цветя!
Днес видях и лястовичка... Тази наглед обикновена за някого случка, за мен означава много - всички ще се събудим от летаргията на студените сезони и ще станем някакси по-красиви и по-усмихнати...
Май се отплеснах съвсем... :))
Да си дойдем на думата, все пак е кулинарен блог... :)))
Много пъти си казвам :"Край, няма да ям повече месо!"
И наистина понякога ми се получава, макар и за кратко.
Ето, днес именно е от тези моменти, в които никак, ама наистина никак не искам да опитвам месо под никаква форма...
А и все пак е пролет и съвсем очаквано зелените вкусотии, които природата щедро ни е дарила, са чест гост на масата ни.
Предлагам ви една баница- сочна, пухкава и ароматна.
Не претендирам за перфектни пропорции, аз съм любител- кулинар и правя нещата така, както ги усещам...
Импровизирайте, добавяйте или махайте, ако не харесвате нещо.
Аз ви я предлагам по начина, по който почувствах рецептата днес!
Вита нагъната баница със спанак
Продукти:
1 пакет дърпани кори
за плънкатa:
пресен спанак (около 400 грама)
200 грама сирене
1 глава кромид лук
1 връзка пресен лук
1 пълна чаена чаша кисело мляко
2 с.л. брашно
1 ч.л. бакпулвер
4 яйца
сол и черен пипер на вкус
50 грама разтопено краве масло
за заливката:
100 грама прясно мляко
50 грама разтопено краве масло
1 яйце
1 с.л. брашно
сол на вкус
Сиренето се натрошава с вилица, лука (и двата вида) се нарязва на ситно и леко се запържва да омекване.
Продуктите (с изключение на тези за заливката) се смесват добре в голяма купа .
Тавата се намазва добре с мазнина (по избор-олио, зехтин или краве масло).
Взема се една кора и по цялата й повърхност се поръсва от плънката (без да се прекалява).
Кората с плънката се нагъва на хармоника и после се навива като охлювче.
Слага се в центъра на тавата.
После се взема втората кора, пак се слага плънка, отново се нагъва на на хармоника и се увива около средната кора.
И така до изчерпване на корите.
Получава се една страхотна дебела, вита баница.
Полива се с останалото разтопено краве масло.
После се смесват продуктите за заливката, баницата се полива и се пече до зачервяване на 200 градуса.
Аз съм страшен фен на баниците, но хич не обичам спанак или лапад, както и ти много добре знаеш хихиих, но след като опитах онова руло със спанак,което ти беше приготвила веднъж, трябва да ти кажа, че съм убедена на 1000%, че и тази баница ще ми хареса също толкова много, колкото и рулото :)))))))))
ОтговорИзтриванеПоздравления за рецептата! Баницата е мнооого вкусна и вече е сред любимите ми рецепти.
ОтговорИзтриванеСтрахотна рецепта, поздравления! Изглежда адски вкусно!
ОтговорИзтриване