четвъртък, 7 февруари 2013 г.

Хляб от елда, коноп, семена и маслини




Признавам си, не ядох от хляба.
Но не защото не исках, а защото съм на хранителен режим и подобни екстри са лукс за мен на този етап.
Ама, пък така благородно завиждах на съпруга ми като чувах как хрупка коричката и колко примамливо изглеждаше средата на хляба, пълна с маслини и разнородни семенца.
Ох.
Не е лесно.
Обачеее, само да мине тая диета и ще си изпека един такъв хляб, ще се скрия някъде и ще си го изям сама.
Да, точно така ще направя.
Хора, не ви баламосвам, хлябът ухае убийствено вкусно.
Опитайте го поне вие, аз като не мога.
Засега.:)
Я, да ви запозная с госпожица Елда.


Неслучайно наричат елдата "зрънце за милиони", защото тя, освен че е богата на витамини и минерали, се оказва и една от най-подходящите зърнени храни за активно спортуващите и за поддържане на фигурата.
ЕлдаЕлдата (Fagopyrum) представлява род Покритосеменни растения от семейство Лападови (Polygonaceae). Срещат се няколко вида елда: Fagopyrum cymosum - многогодишна елда, Fagopyrum esculentum - обикновена елда и Fagopyrum tartaricum - татарска елда.

Наричат обикновената елда още гречка, наименование, с което е позната в Русия. Смята се, че родината на полезните зрънца е Индия, но в Русия те са най-популярни. В България елдата е позната най-вече на хората, практикуващи вегетарианство, тъй като е пълноценен заместител на месото.

История на елдата

За първи път хората започват да я отглеждат още преди 6 000 години в Югоизточна Азия. В Индия наричат елдата "черен ориз", а в другите страни е известна като "черна пшеница". След като започва масовото й отглеждане, тя бързо си спечелва славата на една от най-разпространените храни за бедните и плебеите.

Съвсем друга била историята на зърнената храна във Франция, където била отглеждана предимно заради меда, който се прави от нея. Медът от елда наистина се смята за един от най-вкусните и полезни продукти, които ефективно се борят с простудите и грипа. В Русия пък елдата се радвала на особен почит. Там са познавали добре нейните свойства и дори препоръчвали тя да се консумира преди големи изпитания, защото давала много енергия и сила.

Днес елдата съвсем не е синоним за бедност и нищета, а точно обратното - тя се е превърнала в израз на един по-здравословен и пълноценен начин на живот.

Хранителен състав на елдата

Ориентировъчно съдържание на вещества в 100 г продукт: протеини (около 14%), захар (2-2.5%), мазнини (около 3%), фибри (около 1%), витамините А, от групата В, и РР, желязо, калций, йод, фосфор, бор, цинк и  магнезий, както и органични киселини (лимонена и яблъчна). Елдата съдържа също големи количества от всичките осем незаменими аминокиселини (лизин, левцин, изолевцин, метионин, триптофан, треонин, фенилаланин и валин). В нейния състав липсва глутен, което своевременно я превръща в прекрасен диетичен продукт.

Здравословни ползи

  • Високото съдържание на белтъци, които пълноценно се усвояват, способства за увеличаване на мускулната сила и издръжливост, което я превръща в изключително подходящ продукт за активно спортуващите.
  • Богата на флавоноиди, зърнената храна ефективно се бори с процесите на стареене на клетките.
  • В една купичка елда количеството магнезий е около 86 мг, а той е изключително важен за профилактиката на сърдечно-съдовата система.
  • Наличието на калий, калций, желязо, цинк и фосфор превръща елдата в задължителна хранителна добавка, особено за хората, редовно посещаващи фитнес центъра или алеята за джогинг.
  • Богатото съдържание на витамини и минерали я прави незаменим "продукт за красота". Консумирането на елда подхранва кожата, косата и ноктите.
  • Несъмнено елдата е много ефективна при хора, подложили се на редуциращ режим на хранене. Особено в съчетание с мляко, защото по този начин значително подобрява работата на стомашно-чревния тракт. Диети, включващи елда, са изключително подходящи за студения сезон, както и за хора с установен висок холестерол и високо кръвно налягане.
  • Елдата има способността да стабилизира нивото на кръвната захар и заедно с просото се превръща в "алкално зърно" с киселинно-формираща функция.
  • Тази храна е много полезна и за децата, защото семената й се отличават с голямо количество фибри. Освен това кашата с елда не натоварва храносмилателната им система, защото тя съдържа пектин - вещество, което отстранява от тялото всички вредни вещества и значително подобрява процесите на храносмилане. Богатото съдържание на желязо и лецитин подобрява функционалното състояние на черния дроб и панкреаса и повишава съпротивителните сили на организма. За всички деца най-полезни се оказват закуските от цели зърна, тъй като в обвивките на зърнените култури се съхраняват всички полезни и ценни за доброто здравословно състояние вещества.

Здравословни рискове

Трябва да се отбележи, че консумирането на елда крие потенциален риск от появата на алергична реакция.

Как да си изберем и съхраним елда?

При избор на елда, обръщайте внимание на следните особености:
  • Избирайте най-бледата елда, тъй като тази с червеникав отенък най-вероятно е преминала през термична обработка, което от своя страна означава, че е загубила голяма част от полезните си вещества.
  • Ако при отваряне на пакета с продукта усетите странна миризма или дъх на плесен, това е сигурен индикатор, че не е годен за консумиране.
  • Съхраняването на елдата е препоръчително да бъде за кратък период от време, като подходящият съд е от голямо значение. Винаги избирайте стъклени или керамични съдове.

Да си приготвим вкусна гозба с елда

Зърнената храна с успех може да бъде присъединена към всяка част от нашето меню, може да се консумира подсладена или осолена, като подходяща гарнитура към различни меса или зеленчуци, или просто като десерт в комбинация с много плодове. Може да бъде приготвена и като ориз, сварена в съотношение 1:2, а с брашното, получено от елда, можете да приготвите различни сладкиши или палачинки, или просто да го добавите към ястието, когато е необходимо.

Пролетна супа с коприва и елда

Необходими продукти: 350 г коприва, 1 ч. ч. елда, 4-5 супени лъжици зехтин, 1 връзка зелен лук, 3 клончета копър и сол на вкус
Приготовление: Елдата се накисва в купичка с вода, копривата и лукът се почистват и се нарязват на ситно. След това елдата се отцежда от водата и се поставя в тенджера, предварително в която е прибавена вода (около 400 мл). Елдата са вари в продължение на 40 минути, след което се отстранява от котлона. В отделен съд се задушават в малко зехтин копривата и лука, осоляват се. В края към сварената елда се добавят още 200 мл вода и задушените зеленчуци, оставят се да къкрят на тих огън. Когато супата е готова, се гарнира с наситнения копър.

Кюфтенца от елда

Необходими продукти: 1 ч. ч. елда, 2 ч. ч. вода, 80 г сушени домати, 40 мл зехтин, 1 малка глава лук, черен пипер, сол, подправки за месо
Приготовление: Елдата се вари във вода, докато набъбне и зърната се разпукнат. След което се измива и пасира до получаването на хомогенна смес. Сушените домати се поставят във вода или зехтин, в зависимост от това дали предпочитате диетична кухня или не. Прибавят се към пасираната елда заедно с нарязания лук и подправките. Оформят се малки кюфтенца, които се запичат в умерена фурна за 20-25 минути, при поднасяне се гарнират с млечно-чеснов сос.
Вярно е, че вкусът на елдата е леко нетрадиционен и нетипичен за нас, българите, но поради своите изключително полезни хранителни качества и сравнително ниската цена, на която се предлага в търговската мрежа, тя успешно може да бъде включена в менюто на всяко семейство.
Източник: http://www.bb-team.org/



Хляб от елда, коноп, семена и маслини





Продукти:


брашно от елда- около 300-350 грама
брашно от коноп-  около 50 грама
семена от коноп (белени)
сурови тиквени белени семена
слънчогледови сурови белени семена
ленено семе- една пълна шепа
1 чаена лъжичка хималайска сол
1 чаена лъжичка кафява захар
една шепа обезкостени и нарязани хубави маслини
1 супена лъжица зехтин
веган мая
сусам за поръсване




Разтворете маята в малко топла вода със захарта и сложете малко брашно от елда.
След като шупне малко, прибавете всички продукти (без маслините) и с шпатула в дълбока купа размесете до получаването на лепкаво тесто.
Накрая сложете и маслините и отново разбъркайте, докато се разпределят.
Покрийте тестото и го сложете на топло да втаса.
Не очаквайте този тип тесто да втаса много,  както го прави това с бяло брашно.


След като стане втасването, подгответе си тавичка с хартия за печене и с набрашнени с брашно от елда ръце оформете хлебче с форма по ваш вкус.
Пуснете фурната да загрява на 180 градуса.
Оставете хляба да втаса за около 30 минути на топло, тъкмо докато загрее добре фурната, и го изпечете до готовност (докато се зачерви коричката му).


9 коментара:

  1. С удоволствие бих си чупнала от този хляб! :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Вкусен и ароматен хляб, дори тук усещам уханието му! Рони, благодаря за подробната информация за елдата и за рецептата! Сърдечни поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Изглежда много апетитен.Всъщност всички рецепти са страхотни и много ми допадат. Искам да попитам, може ли брашното от коноп да бъде заместено с друг вид и какъв?

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря.:)
    Да, може да бъде заменено с брашно от лимец, например, или от амарант, спелта, ръж и др.

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря!Непременно ще го изпробвам. Дано да се получи толкова апетитен, колкото и вашия.

    ОтговорИзтриване
  6. Рони, а дали маята в рецептите ти за хляб може да се замени с био бакпулвер и/или сода за хляб? Трябва ли нещо да променя в рецептата, за да опека хлебче без мая? Предварително ти благодаря за отговора :)

    ОтговорИзтриване
  7. Здравей, Деси, тази мая е страхотна, но за жалост се намира много трудно засега. Дано някой ден в тази държава веган продуктите да присъстват във всички супер маркети.
    С бакпулвер и сода ми се струва, че няма да има такъв ефект, но можеш да опиташ със сода или по-добре да си направиш сама хубав домашен квас. Ето тук Ванилка е описала как става: http://vanillka.com/2012/04/01/hops-yeast-video/
    Поздрави.:)))

    ОтговорИзтриване
  8. Здравей Рони, опитвам се да избягвам маята колкото се може повече. Сега видях, че тази е растителна и може би е различна от масовата - ще я пробвам. В Пловдив съм я виждала на няколко места. Пробвах два пъти с квас, но е твърде сложно за мен. Истина е, че по-вкусен от хляба с квас няма, но ми е необходима рецепта за бързо реагиране :)

    ОтговорИзтриване
  9. Здравей Рони! Пробвах с квас, но е твърде сложно и времеемко за мен. По принцип избягвам маята от известно време, и затова правя сама хлебчета. Сега видях, че тази мая е наистина растителна и може би е различна от масовата по магазините. В Пловдив съм я срещала на няколко места и ще взема да опитам с нея. Сърдечно благодаря за отговора и за интересните идеи, които споделяш! Отдавна съм харесала блога ти, но новите рецепти ме карат все по-често да надниквам при теб!

    ОтговорИзтриване