Обожавам киноа, приготвена и в солен, и в сладък вариант.
Днес ще ви подаря рецепта за едно солено ястие, което се приготвя лесно и не изисква кой знае какви умения в кухнята.
Добавих соеви хапки, които, ако не харесвате, можете да пропуснете.
За тези, за които и сиренето тофу не е любим вкус, може да замените с кашкавал.
Тогава, разбира се, ще избягате от идеята за веган и здравословно, но това е въпрос на вкус.
Киноа (Chenopodum quinoa) представлява едногодишно растение с широки листа, за родина на което се приема Южна Америка. Въпреки че определят киноа като зърнена култура, тя е близък родственик на спанака, цвеклото и лободата, а благодарение на превъзходните си хранителни качества, придобива все по-голяма популярност. Киноата е истински дар от природата, тъй като позволява да се консумират не само нейните семена, наподобяващи кус-кус, но и листата.
Неслучайно наричат киноа "царицата на зърнените култури". С богат хранителен състав и лек орехов привкус, малките зрънца са предпочитана храна от вегани, вегетарианци и суровоядци.
Нейното консумиране определено е добра предпоставка за здравословно и балансирано хранене, а липсата на глутен пък позволява зърнената култура да бъде включена в менюто на подрастващите. Най-големите производители на киноа в световен мащаб са Перу, Боливия и Еквадор.
Историята разказва, че киноа е подарък от инките, заедно с картофите и царевицата, които неслучайно я приемали не само за свещена храна и лекарство, но и за слабоалкохолна релаксираща напитка.
Наричали я "дребен ориз" и се занимавали с нейното отглеждане още преди повече от 5 000 години, а засаждането й започвало с хвърлянето на семена от вожда на племето.
Видове киноа
- Обикновена киноа - с дребни светлобежови или бели семена, която се реща най-често в Перу.
- Кралска киноа - с едри, червеникави семена и сравнително специфичен вкус, кралската киноа се отглежда в Боливия при определени климатични условия.
Начини за консумация на киноа
Киноа е подходяща за сервиране под формата на гарнитура към различни основни ястия:
- -сварена и гарнирана с обезмаслено сирене;
- -успешно може да замести ориза във всяка гозба;
- -с киноа лесно може да бъде приготвен хляб и хлебни изделия, различни салати, десерти и дори супи;
- -от киноа може да бъде приготвена слабоалкохолна напитка с вкус, силно напомнящ този на бирата.
- Изключително богата на протеини зърнена култура - 14-20% (за сравнение - в ориза съдържанието на протеини е приблизително 7.5%, в просото 9.5%, а в пшеницата 14%).
- Киноата е единственият природен продукт, който съдържа всичките осем незаменими за човешкия организъм аминокиселини.
- Добър източник на витамини от групата В и Е.
- Съдържа цинк, желязо, магнезий, манган, фосфор.
- В киноата има умерено висока порция фибри.
- Не съдържа глутен и има сравнително нисък гликемичен индекс.
- В състава й се открива многообразие от полезни за организма вещества, което я превръща в подходяща храна за бременни и малки деца.
- Подобрява дейността на стомашно-чревния тракт, тъй като действа благоприятно върху процесите на храносмилане и стимулира метаболизма. Високото съдържание на протеини превръща киноа в задължителна част от менюто на всички активно спортуващи.
- Смята се, че спомага за сравнително бързото редуциране на дегенеративните промени на кожата.
Здравословни ползи
Консумирането на киноа е добра превантивна мярка срещу болести на сърдечно-съдовата система.
Как да съхраним киноа?
Семената от киноа се съхраняват в хладилник или фризер, като е препоръчително преди употреба да се измият добре под течаща вода, за да се отмият сапонините, които съдържат. Условията на варене са идентични с тези на ориза, като киноа увеличава обема си до четири пъти.
Киноа може да се консумира и под формата на кълнове, като за целта е необходимо да бъде накисната във вода приблизително 12 часа, след което семената се прехвърлят върху стерилна марля. Така те се превъщат в превъзходна добавка към различни салати, или могат да се консумират просто поръсени с балсамов оцет и чесън.
Идеи за използване на киноа
Киноа не се нуждае от много време за приготвяне. Зрънцата се сваряват сравнително бързо (15-20 минути) във вода или зеленчуков бульон, а богатото съдържание на полезни вещества прави киноата полезна и за бебета след 7 месец, затова е подходяща за приготвяне на каши. Сурова е дори още по-полезна, така че е достатъчно да я оставите накисната за няколко часа и можете да я използвате в различни ястия.
Салата с киноа
Необходими продукти: 125 г киноа, 1 морков, 1 чушка, 100 г кълнове от броколи, 100 г кълнове от ряпа. За дресинга: 1 скилидка чесън, сокът на 1/2 лимон, 2 с. л. соев сос
Приготовление: В суха тенджера киноата се запича до получаване на златист цвят, след което се налива вода в съотношение 1:3 и се посолява. Чушката се нарязва на тънки ивици, а морковът се настъргва. В отделна купа се смесват стрит с малко сол чесън лимонов сок и соев сос, добавя се зехтин и се разбърква до получаване на хомогенна смес. Киноата, заедно с чушките, моркова и кълновете се прехвърлят в отделен съд, като се овкусяват с дресинга.
Приготовление: В суха тенджера киноата се запича до получаване на златист цвят, след което се налива вода в съотношение 1:3 и се посолява. Чушката се нарязва на тънки ивици, а морковът се настъргва. В отделна купа се смесват стрит с малко сол чесън лимонов сок и соев сос, добавя се зехтин и се разбърква до получаване на хомогенна смес. Киноата, заедно с чушките, моркова и кълновете се прехвърлят в отделен съд, като се овкусяват с дресинга.
Екзотична салата с киноа
Необходими продукти: 200 г киноа, 200 г сирене фета, ½ краставица, нарязана на кубчета, 150 г едро нарязан спанак, зехтин, 2 с. л. винен оцет, 1 скилидка чесън, малко кимион, 3-4 стръкчета пресен лук
Приготовление: Киноата се накисва в хладка вода за около 15-20 минути, за да бъде отстранена лесно външната обвивка, която придава леко горчив вкус, изплаква се с вода. След това се сварява, здравословните зрънца се изцеждат и поставят в отделен съд и се овкусяват със зехтина, оцета, чесъна и кимиона. Към вече напълно охладената киноа се прибавят сиренето, краставицата, спанака и лука.
Приготовление: Киноата се накисва в хладка вода за около 15-20 минути, за да бъде отстранена лесно външната обвивка, която придава леко горчив вкус, изплаква се с вода. След това се сварява, здравословните зрънца се изцеждат и поставят в отделен съд и се овкусяват със зехтина, оцета, чесъна и кимиона. Към вече напълно охладената киноа се прибавят сиренето, краставицата, спанака и лука.
Поради неутралния си вкус киноа е храна, която лесно се възприема и с която бързо се свиква. Богат и добре балансиран източник на хранителни вещества, киноата се превръща в желан гост на всяка трапеза.
Бърза и лесна за приготвяне, без негативен ефект върху храносмилателната система и без съдържание на глутен, киноата лесно се интегрира във всеки диетичен режим, включително и този на малките деца.
Източник: www.bb-team.org/articles/3911_kinoa#ixzz2Ll2S6nra Бърза и лесна за приготвяне, без негативен ефект върху храносмилателната система и без съдържание на глутен, киноата лесно се интегрира във всеки диетичен режим, включително и този на малките деца.
Киноа със зеленчуци и тофу
Продукти:
1 чаена чаша киноа
3 тиквички
4 моркова
2 червени чушки
5-6 скилидки чесън
2 глави кромид лук
чубрица
черен пипер
бял пипер
куркума (около 1 супена лъжица без връх)
200 грама сирене тофу
2 домата
половин пакет соеви хапки
хималайска сол на вкус
зехтин
Накиснете соевите хапки във вода да омекнат.
Пригответе киноата, според указанието на пакета.
Обикновено тя се вари за около 10-12 минути в съотношение 1 киноа към 2 части вода.
Накрая я овкусете с куркума.
На дъното на тава наредете тиквичките, нарязани на кръгчета. Посолете ги.
Върху тях направете същото и с морковите, след това и с чушките.
Нарежете на ситно лука, а чесъна на едро и ги разстелете върху зеленчуците.
Сложете соевите хапки, поръсете и тях със сол.
Сега е време и на чубрицата и пиперите.
Върху соевите хапки разпределете на пласт всичката киноа, а върху нея пресните домати, нарязани на кръгчета.
Полейте обилно със зехтин и печете на 170 градуса.
Накрая сложете тофуто и запечете за малко.
Сервирайте с прясна целина и по желание поръсете с хранителна мая и сладък червен пипер.
Страхотно е, много вкусно, Рони! Тъкмо щях да питам за месцата от снимката, но видях, че са соеви. Хубава неделя!:)
ОтговорИзтриванеИзглежда страшно вкусно. И все се чудя - ще виждаме ли изкусителни идеи за торти като преди...
ОтговорИзтриванеПоздрави, Вероника!
Канди, соеви са, да.:)
ОтговорИзтриванеДа ти кажа честно, толкова много приличаха на месо на вкус, че чак моите ги махнах от чинията си.
Гери, торти ще има, но няма да са като досегашните.
Приключих с вредните храни.:))
Поздрави.:)
Τhis may іncluԁe comрlеte diet plan,
ОтговорИзтриванерhуsiсаl exercises, and lіfeѕtyle that cоuld helр to prevent weight gain agaіn.
Υou can also combіnе this ωith doing yoga suсh as Bіκram
yοga to assist yоu to bоth loѕе weight аnԁ unwind aftеr а harԁ dаy of wοгk оr study.
Yοu will benefіt from the bеanѕ and it wіll
maκе the salаd tаstе much bеtter.
Also νisit mу blоg :: organic weight loss supplements