Признавам си, не ядох от хляба.
Но не защото не исках, а защото съм на хранителен режим и подобни екстри са лукс за мен на този етап.
Ама, пък така благородно завиждах на съпруга ми като чувах как хрупка коричката и колко примамливо изглеждаше средата на хляба, пълна с маслини и разнородни семенца.
Ох.
Не е лесно.
Обачеее, само да мине тая диета и ще си изпека един такъв хляб, ще се скрия някъде и ще си го изям сама.
Да, точно така ще направя.
Хора, не ви баламосвам, хлябът ухае убийствено вкусно.
Опитайте го поне вие, аз като не мога.
Засега.:)
Я, да ви запозная с госпожица Елда.
Неслучайно наричат елдата "зрънце за милиони", защото тя, освен че е богата на витамини и минерали, се оказва и една от най-подходящите зърнени храни за активно спортуващите и за поддържане на фигурата.
Елдата (Fagopyrum) представлява род Покритосеменни растения от семейство Лападови (Polygonaceae). Срещат се няколко вида елда: Fagopyrum cymosum - многогодишна елда, Fagopyrum esculentum - обикновена елда и Fagopyrum tartaricum - татарска елда.
Наричат обикновената елда още гречка, наименование, с което е позната в Русия. Смята се, че родината на полезните зрънца е Индия, но в Русия те са най-популярни. В България елдата е позната най-вече на хората, практикуващи вегетарианство, тъй като е пълноценен заместител на месото.
Наричат обикновената елда още гречка, наименование, с което е позната в Русия. Смята се, че родината на полезните зрънца е Индия, но в Русия те са най-популярни. В България елдата е позната най-вече на хората, практикуващи вегетарианство, тъй като е пълноценен заместител на месото.
История на елдата
За първи път хората започват да я отглеждат още преди 6 000 години в Югоизточна Азия. В Индия наричат елдата "черен ориз", а в другите страни е известна като "черна пшеница". След като започва масовото й отглеждане, тя бързо си спечелва славата на една от най-разпространените храни за бедните и плебеите.
Съвсем друга била историята на зърнената храна във Франция, където била отглеждана предимно заради меда, който се прави от нея. Медът от елда наистина се смята за един от най-вкусните и полезни продукти, които ефективно се борят с простудите и грипа. В Русия пък елдата се радвала на особен почит. Там са познавали добре нейните свойства и дори препоръчвали тя да се консумира преди големи изпитания, защото давала много енергия и сила.
Днес елдата съвсем не е синоним за бедност и нищета, а точно обратното - тя се е превърнала в израз на един по-здравословен и пълноценен начин на живот.
Съвсем друга била историята на зърнената храна във Франция, където била отглеждана предимно заради меда, който се прави от нея. Медът от елда наистина се смята за един от най-вкусните и полезни продукти, които ефективно се борят с простудите и грипа. В Русия пък елдата се радвала на особен почит. Там са познавали добре нейните свойства и дори препоръчвали тя да се консумира преди големи изпитания, защото давала много енергия и сила.
Днес елдата съвсем не е синоним за бедност и нищета, а точно обратното - тя се е превърнала в израз на един по-здравословен и пълноценен начин на живот.
Хранителен състав на елдата
Ориентировъчно съдържание на вещества в 100 г продукт: протеини (около 14%), захар (2-2.5%), мазнини (около 3%), фибри (около 1%), витамините А, от групата В, и РР, желязо, калций, йод, фосфор, бор, цинк и магнезий, както и органични киселини (лимонена и яблъчна). Елдата съдържа също големи количества от всичките осем незаменими аминокиселини (лизин, левцин, изолевцин, метионин, триптофан, треонин, фенилаланин и валин). В нейния състав липсва глутен, което своевременно я превръща в прекрасен диетичен продукт.
Здравословни ползи
- Високото съдържание на белтъци, които пълноценно се усвояват, способства за увеличаване на мускулната сила и издръжливост, което я превръща в изключително подходящ продукт за активно спортуващите.
- Богата на флавоноиди, зърнената храна ефективно се бори с процесите на стареене на клетките.
- В една купичка елда количеството магнезий е около 86 мг, а той е изключително важен за профилактиката на сърдечно-съдовата система.
- Наличието на калий, калций, желязо, цинк и фосфор превръща елдата в задължителна хранителна добавка, особено за хората, редовно посещаващи фитнес центъра или алеята за джогинг.
- Богатото съдържание на витамини и минерали я прави незаменим "продукт за красота". Консумирането на елда подхранва кожата, косата и ноктите.
- Несъмнено елдата е много ефективна при хора, подложили се на редуциращ режим на хранене. Особено в съчетание с мляко, защото по този начин значително подобрява работата на стомашно-чревния тракт. Диети, включващи елда, са изключително подходящи за студения сезон, както и за хора с установен висок холестерол и високо кръвно налягане.
- Елдата има способността да стабилизира нивото на кръвната захар и заедно с просото се превръща в "алкално зърно" с киселинно-формираща функция.
- Тази храна е много полезна и за децата, защото семената й се отличават с голямо количество фибри. Освен това кашата с елда не натоварва храносмилателната им система, защото тя съдържа пектин - вещество, което отстранява от тялото всички вредни вещества и значително подобрява процесите на храносмилане. Богатото съдържание на желязо и лецитин подобрява функционалното състояние на черния дроб и панкреаса и повишава съпротивителните сили на организма. За всички деца най-полезни се оказват закуските от цели зърна, тъй като в обвивките на зърнените култури се съхраняват всички полезни и ценни за доброто здравословно състояние вещества.
Здравословни рискове
Трябва да се отбележи, че консумирането на елда крие потенциален риск от появата на алергична реакция.
Как да си изберем и съхраним елда?
При избор на елда, обръщайте внимание на следните особености:
- Избирайте най-бледата елда, тъй като тази с червеникав отенък най-вероятно е преминала през термична обработка, което от своя страна означава, че е загубила голяма част от полезните си вещества.
- Ако при отваряне на пакета с продукта усетите странна миризма или дъх на плесен, това е сигурен индикатор, че не е годен за консумиране.
- Съхраняването на елдата е препоръчително да бъде за кратък период от време, като подходящият съд е от голямо значение. Винаги избирайте стъклени или керамични съдове.
Да си приготвим вкусна гозба с елда
Зърнената храна с успех може да бъде присъединена към всяка част от нашето меню, може да се консумира подсладена или осолена, като подходяща гарнитура към различни меса или зеленчуци, или просто като десерт в комбинация с много плодове. Може да бъде приготвена и като ориз, сварена в съотношение 1:2, а с брашното, получено от елда, можете да приготвите различни сладкиши или палачинки, или просто да го добавите към ястието, когато е необходимо.
Пролетна супа с коприва и елда
Необходими продукти: 350 г коприва, 1 ч. ч. елда, 4-5 супени лъжици зехтин, 1 връзка зелен лук, 3 клончета копър и сол на вкус
Приготовление: Елдата се накисва в купичка с вода, копривата и лукът се почистват и се нарязват на ситно. След това елдата се отцежда от водата и се поставя в тенджера, предварително в която е прибавена вода (около 400 мл). Елдата са вари в продължение на 40 минути, след което се отстранява от котлона. В отделен съд се задушават в малко зехтин копривата и лука, осоляват се. В края към сварената елда се добавят още 200 мл вода и задушените зеленчуци, оставят се да къкрят на тих огън. Когато супата е готова, се гарнира с наситнения копър.
Приготовление: Елдата се накисва в купичка с вода, копривата и лукът се почистват и се нарязват на ситно. След това елдата се отцежда от водата и се поставя в тенджера, предварително в която е прибавена вода (около 400 мл). Елдата са вари в продължение на 40 минути, след което се отстранява от котлона. В отделен съд се задушават в малко зехтин копривата и лука, осоляват се. В края към сварената елда се добавят още 200 мл вода и задушените зеленчуци, оставят се да къкрят на тих огън. Когато супата е готова, се гарнира с наситнения копър.
Кюфтенца от елда
Необходими продукти: 1 ч. ч. елда, 2 ч. ч. вода, 80 г сушени домати, 40 мл зехтин, 1 малка глава лук, черен пипер, сол, подправки за месо
Приготовление: Елдата се вари във вода, докато набъбне и зърната се разпукнат. След което се измива и пасира до получаването на хомогенна смес. Сушените домати се поставят във вода или зехтин, в зависимост от това дали предпочитате диетична кухня или не. Прибавят се към пасираната елда заедно с нарязания лук и подправките. Оформят се малки кюфтенца, които се запичат в умерена фурна за 20-25 минути, при поднасяне се гарнират с млечно-чеснов сос.
Приготовление: Елдата се вари във вода, докато набъбне и зърната се разпукнат. След което се измива и пасира до получаването на хомогенна смес. Сушените домати се поставят във вода или зехтин, в зависимост от това дали предпочитате диетична кухня или не. Прибавят се към пасираната елда заедно с нарязания лук и подправките. Оформят се малки кюфтенца, които се запичат в умерена фурна за 20-25 минути, при поднасяне се гарнират с млечно-чеснов сос.
Вярно е, че вкусът на елдата е леко нетрадиционен и нетипичен за нас, българите, но поради своите изключително полезни хранителни качества и сравнително ниската цена, на която се предлага в търговската мрежа, тя успешно може да бъде включена в менюто на всяко семейство.
Източник: http://www.bb-team.org/Хляб от елда, коноп, семена и маслини
Продукти:
брашно от елда- около 300-350 грама
брашно от коноп- около 50 грама
семена от коноп (белени)
сурови тиквени белени семена
слънчогледови сурови белени семена
ленено семе- една пълна шепа
1 чаена лъжичка хималайска сол
1 чаена лъжичка кафява захар
една шепа обезкостени и нарязани хубави маслини
1 супена лъжица зехтин
веган мая
сусам за поръсване
Разтворете маята в малко топла вода със захарта и сложете малко брашно от елда.
След като шупне малко, прибавете всички продукти (без маслините) и с шпатула в дълбока купа размесете до получаването на лепкаво тесто.
Накрая сложете и маслините и отново разбъркайте, докато се разпределят.
Покрийте тестото и го сложете на топло да втаса.
Не очаквайте този тип тесто да втаса много, както го прави това с бяло брашно.
След като стане втасването, подгответе си тавичка с хартия за печене и с набрашнени с брашно от елда ръце оформете хлебче с форма по ваш вкус.
Пуснете фурната да загрява на 180 градуса.
Оставете хляба да втаса за около 30 минути на топло, тъкмо докато загрее добре фурната, и го изпечете до готовност (докато се зачерви коричката му).
С удоволствие бих си чупнала от този хляб! :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Вкусен и ароматен хляб, дори тук усещам уханието му! Рони, благодаря за подробната информация за елдата и за рецептата! Сърдечни поздрави! :)
ОтговорИзтриванеИзглежда много апетитен.Всъщност всички рецепти са страхотни и много ми допадат. Искам да попитам, може ли брашното от коноп да бъде заместено с друг вид и какъв?
ОтговорИзтриванеБлагодаря.:)
ОтговорИзтриванеДа, може да бъде заменено с брашно от лимец, например, или от амарант, спелта, ръж и др.
Благодаря!Непременно ще го изпробвам. Дано да се получи толкова апетитен, колкото и вашия.
ОтговорИзтриванеРони, а дали маята в рецептите ти за хляб може да се замени с био бакпулвер и/или сода за хляб? Трябва ли нещо да променя в рецептата, за да опека хлебче без мая? Предварително ти благодаря за отговора :)
ОтговорИзтриванеЗдравей, Деси, тази мая е страхотна, но за жалост се намира много трудно засега. Дано някой ден в тази държава веган продуктите да присъстват във всички супер маркети.
ОтговорИзтриванеС бакпулвер и сода ми се струва, че няма да има такъв ефект, но можеш да опиташ със сода или по-добре да си направиш сама хубав домашен квас. Ето тук Ванилка е описала как става: http://vanillka.com/2012/04/01/hops-yeast-video/
Поздрави.:)))
Здравей Рони, опитвам се да избягвам маята колкото се може повече. Сега видях, че тази е растителна и може би е различна от масовата - ще я пробвам. В Пловдив съм я виждала на няколко места. Пробвах два пъти с квас, но е твърде сложно за мен. Истина е, че по-вкусен от хляба с квас няма, но ми е необходима рецепта за бързо реагиране :)
ОтговорИзтриванеЗдравей Рони! Пробвах с квас, но е твърде сложно и времеемко за мен. По принцип избягвам маята от известно време, и затова правя сама хлебчета. Сега видях, че тази мая е наистина растителна и може би е различна от масовата по магазините. В Пловдив съм я срещала на няколко места и ще взема да опитам с нея. Сърдечно благодаря за отговора и за интересните идеи, които споделяш! Отдавна съм харесала блога ти, но новите рецепти ме карат все по-често да надниквам при теб!
ОтговорИзтриване