събота, 9 февруари 2013 г.

Супер храни- 1 част




Много отдавна имах идеята да обобщя в една отделна категория материали за супер храните.
Тези храни, които природата ни е дарила щедро, но те умишлено или не, не са получили своята заслужена популярност и съответно не присъстват масово в нашите домове.
Супер храните не са просто храни, те имат силата на лекове.
Да, те наистина лекуват, и то по най-чистия и истински начин, за разлика от лекарствата, които лекуват едно (което е неточно да се каже, защото по-скоро намаляват симптомите на дадено заболяване), но пък гарантирано разболяват друго в тялото ни.
Човечеството достигна дъното по отношение на болестите и е време да прогледнем.
Ако не го направим, със сигурност последствията ще бъдат пагубни, и то в огромен мащаб.
Винаги съм се чудила защо човека винаги търси най-сложните варианти и не вижда нещата, които са толкова близо до него...
Природата ни е дарила с всичко, от което имаме нужда, но ние всячески се опитваме не само да не видим това, ами и да я разрушим и да й отвърнем със зло...
Днес ще ви запозная с първата част от поредицата с едни най-големите й и безценни дарове, които могат да подобрят живота и здравето ни.
Ще използвам материали от Интернет, тъй като са представени по достъпен и наистина чудесен начин.
Благодаря на Природата за всичко, което въпреки болката, която ние й причиняваме, тя не спира да прави за нас.
"Който има очи, ще види! Който има уши, ще чуе!"

ВТОРА ЧАСТ на поредицата "Суперхрани"


Кламатски водорасли AФА: съвършената суперхрана


Водите на езерото Кламат идват от геотермални и вулканични източници. Затова водораслото АФА съдържа богата гама от полезни минерали - калций, хром, кобалт, мед, желязо, магнезий, манган, калий, бор, фосфор, селен, натрий, сяра, титан, ванадий, цинк и др. В това отношение АФА превъзхожда изкуствено култивираните сладководни водорасли и даже люцерната, която е най-добрият източник на минерали между висшите растения. От друга страна, АФА почти не съдържа йод и е безопасно за щитовидната жлеза (за разлика от морските водорасли келп).
АФА е рекордьор по белтъчно съдържание, и то в три направления - количество, качество и усвоимост. То съдържа 60% протеини (няколко пъти повече от месото, яйцата и соята). Водорасловите протеини са почти 100% усвоими и не натоварват храносмилането. Те са естествено съчетани с витамини, минерали и други полезни съставки. Аминокиселинният им профил е идентичен с този на човешкото тяло.



АФА расте на малки туфи, състоящи се от вериги от клетки. Клетките от 8-мо до 20-то място в тези вериги (наречени хетероцисти) съдържат гликолипиди, които са ефективни срещу вируса на СПИН (според изследване на Националния институт по здравето на САЩ).
АФА съдържа бета-каротин, от който в тялото ни се образува витамин А. Знае се, че опасността от рак намалява значително при хората, чиято храна съдържа повече бета-каротин. Това се дължи на мощното му регенериращо, антиоксидантно и имуностимулиращо действие.
АФА е шампион сред всички храни по съдържание на витамин В12 – най-важният витамин за кръвотворенето. В това водорасло има почти 20 пъти повече витамин В12, отколкото в коя да е друга храна. Един грам сухи водорасли съдържа два пъти повече от дневната нужда витамин В12. Затова всички, които ядат АФА, могат да бъдат спокойни, че няма да развият анемия.

 Кламатските водорасли са най-богатият известен източник на желязо в органична форма, т.е. отлично усвоимо. В това отношение те многократно превъзхождат месото. От тях има повече полза, отколкото от синтетичните железни препарати, които могат да са токсични. АФА повлиява удивително бързо различни недоимъчни анемии. Изглежда, че тайната е в комбинацията, приготвена от природата.
АФА е изключително богато на хлорофил, който е мощен биостимулатор с естествен пречистващ и регенериращ ефект. Освен всичко друго хлорофилът участва в кръвотворенето. Той е почти идентичен с хема в хемоглобина на еритроцитите, който пренася кислорода, и затова се нарича “зелената кръв на планетата”. Единствената разлика е в това, че хлорофилът съдържа магнезий, а хемът - желязо.
АФА е необикновено богато на ензими, витамини, ко-фактори и други биологично активни вещества (БАВ), като различни фитопигменти, естествени антиоксиданти и много други. Това му придава подчертани радиопротективни (предпазващи от радиация) и антиканцерогенни (предпазващи от рак и неговите рецидиви) свойства. Благодарение на тях могат да бъдат защитени хора, работещи в радиоактивна среда, родените след катастрофата в Чернобил, пациенти на лъчелечение и др.
Според канадски изследвания, ежедневното приемане на 1 грам Кламатски водорасли увеличава с 40% способността на Т-лимфоцитите (клетките-убийци от имунната система) да мигрират активно към тъканите. Това означава, че те по-добре унищожават раковите клетки и микробите. Хуморалният имунитет също се повлиява благоприятно – т.е. водораслите ни помагат да произвеждаме и антитела.
АФА оказва благотворен ефект върху обмяната на веществата и дейността на всички органи и системи и е превъзходен тонизатор и регулатор на т.нар. ПНЕИ-система (психо-невро-ендокрино-имунна система), обединяваща различни тясно преплетени важни функции на организма. Високото съдържание на витамин В12 не е противопоказание за приемането им от раково болни – противораковият им ефект се потвърждава от редица автори и се дължи на комплексното действие на всичките съставки на АФА.
Един от най-интересните и уникални аспекти на АФА е благотворното му въздействие върху нервната система, мозъка и психиката. Това водорасло активира невротрансмитерните системи, което води до преодоляване на депресията, подобряване на яснотата, концентрацията и издръжливостта на ума, стимулиране на творческите възможности и развиване на дясната хемисфера, т.е. артистичните и интуитивни способности.
Съобщава се също за благоприятно повлияване и даже обратно развитие при болест на Алцхаймер, множествена склероза, епилепсия, депресии, психози и неврози, невро-психично изоставане, детска церебрална парализа и т.н. Това се дължи не само на факта, че АФА е ценна клетъчна храна, но и на голямото съдържание на невропептидни прекурсори - пептиди с жизненоважно значение за мозъка. Стимулира производството на стволови клетки в костния мозък до 2-3 часа след прием на 5 грама водорасли АФА (увеличение до 400%) и трае до 4 часа след приема. Вижте подробности в част от Патент за стволови клетки и АФА!
Естествено, много по-добре е да се предпазва мозъкът, отколкото да се лекува, след като е бил увреден. И без това този орган се натоварва много в нашето задъхано ежедневие. Учене, недоспиване, пушене, стрес, конкуренция… и рано или късно започват провали в паметта и концентрацията, намалява умствената работоспособност, появява се умора, раздразнителност, лошо настроение и пр. Познавате ли човек, застрахован от това?
Какво е решението? Може би то се нарича АФА! Познато като елексир за мозъка, това водорасло се оприличава на супер гориво за нервната система. То е в състояние да зареди, възстанови и енергизира изтощените мозъчни клетки така, че да започнат да функционират много по-добре.
Друг аспект на действие на АФА е стимулирането на комплекса епифиза-хипоталамус-хипофиза. В тези мозъчни центрове са скрити някои висши способности на човешкия ум като интуиция, телепатия и холистична перцепция – т.е. способност да се обработва информация по свръхестествен начин. Твърди се, че приемането на АФА развива висшите психични способности и подпомага човешката еволюция.
Всяка субстанция, приемана от нас, оставя своите вибрации в нашето тяло и нашата душа. Възможно е чрез подходящи храни да се стимулират в определена последователност различни части от мозъка и различни енергийни центрове, при което да се получи съответния ефект. Остава “само” да открием правилната комбинация.

(източник: http://www.vodorasli.com/afa.htm)




Спирулина


Едноклетъчните сини водорасли, носещи името Спирулина, са признати за един от най-големите потенциални източници на белтъчини и други жизненоважни хранителни вещества сред растенията. Спирулината стимулира, укрепва и подсилва имунната система на човека и се оказва особено полезна при поддържането на здравословен и балансиран режим на хранене. Освен това, поради липсата на целулозни клетъчни стени, спирулината не изисква химическа или физическа преработка, за да стане храносмилаема.
Водораслите са едни от най-интересните създания на природата - от тях се смята, че се е зародил животът на Земята преди три и половина милиарда години. Те са в основата на живота на над един милион биологични вида, включително и на човека. Над 21% от кислорода на планетата се дължи на водораслите, а храната, с която се хранят всички създания, пряко или косвено е свързана с тях. Повече от хиляда години хората използват водораслите като източник на храна или лек за много болести. Около 6 000 г. пр. н. е. в Далечния изток (по-специално Япония) водораслите са били използвани като питателен източник, съдържащ най-голямо количество хранителни вещества, съчетани в идеален баланс. Съществуват данни, които показват, че при хора, хранещи се с водорасли, по-рядко се наблюдават неблагоприятни състояния като хипогликемия, слаба памет, хронична умора, висок холестерол, високо кръвно налягане, слаб имунитет, кожни проблеми, алергии, астма и депресия.
Спирулината, под формата на сушено водорасло, е била позната още по времето на древните маи и ацтеки, които с нейна помощ укрепвали и подмладявали организма си. Приготвяли традиционен сладкиш, който бил основна част от тяхното меню. И днес спирулината продължава да бъде част от всекидневната диета на коренното население на Африка и Америка, като са разработени методи за отглеждането й и в други страни.
Спирулина - най-питателното растение на планетата
Тези водорасли имат потенциално голямо значение за за човешкото хранене заради цялостните си хранителни качества: над 100 хранителни съставки, от които: 60-70% белтъчини (сухо вещество), всички незаменими аминокиселини, витамини (А, Е, В1, В2, В6, В12 - в особено големи количества), фитонутриенти, син фикоцианин (мощен имуностимулант с подчертано антиканцерогенно действие), каротиноиди (над 17 различни бета-каротиноиди), минерали (желязо, магнезий, калций, фосфор, йод, селен, манган и цинк), уникални пигменти, омега-3 и омега-6 мастни киселини, гама-линоленова киселина, мощни пробиотични съединения, хлорофил и полизахариди.
Учени твърдят, че спирулината е един от най-богатите естествени източници на антиоксиданти (голямо съдържание на фенолови киселини и токофероли), освен това тя съдържа 25 пъти повече провитамин А от суровите моркови и 50 пъти повече органично желязо от суровия спанак. От друга страна, тя е три пъти по-богата на витамин Е от суровия пшеничен зародиш, а концентрацията на протеини в нея е три пъти по-голяма, отколкото в червеното месо, рибата и пилетата.
Спирулината има естествен сладък вкус, който се дължи на комплексната захар - рамноза, която много лесно се преразпределя, а това е много важно за инсулиновия апарат на панкреаса. Трябва да се отбележи, че в 1 грам суха маса водорасли има само 4 калории и почти никакъв холестерол.
Едноклетъчните сини водорасли - незаменима естествена хранителна добавка
Спирулината е ценна хранителна добавка за спортисти и хора, занимаващи се с бодибилдинг. Тя се оказва особено подходяща за онези, които искат да редуцират своите килограми и едновременно с това да запазят добрата си фигура.
Наличието на гама-линоленова киселина, която е абсолютно необходима за развитието на бебетата, понижава високото кръвно налягане и холестерола при възрастни пациенти. Тя облекчава симтомите на артрит, предменструалните болки, както и редица кожни болести (екзема, псориазис и др.)
Високото съдържание на нетоксично и лесноусвоимо желязо я прави изключително ценна за кръвта.
Нови изследвания потвърждават потенциалния защитен ефект на спирулината върху черния дроб, както и превантивния й характер срещу алергичните реакции.
Тези водорасли са с изразени антивирусни, антибактериални и антимутагенни свойства.
Богатото й минерално съдържание е от голямо значение за поддържане здрава структурата на зъбите, ноктите и костите.
Значително забавя процесите на стареене, като неутрализира свободните радикали.
Спирулината е особено подходящо средство към лечебната терапия на заболявания като анорексия. Тя е подходяща и за вегани и вегетарианци, защото съдържа два пъти повече протеини от соята.
Екстрактът от спирулина се използва като активна съставка в редица козметични продукти, чието приложение е да стимулират и подобрят обмяната на веществата, еластичността и кръвоснабдяването на кожата.
Спирулината е мощна алкализираща храна с доказано профилактично действие при хипогликемия, анемия, язви, подагра, хепатит, болести на сърдечно-съдовата система, хронична умора, както и за намаляване на наднорменото тегло.
С наближаването на есенно-зимния период нашият организъм се нуждае от допълнително стимулиране, за да може да се пребори с настинките и грипа. Необходимо е да си осигурим прием на здравословна и питателна храна, богата на витамини и минерали. Природно чистите и лесно достъпни продукти като спирулината определено са по-добра алтернатива от синтетичните добавки.





Годжи бери


Годжи бериГОДЖИ БЕРИ (Хималайското вълшебство)
Популярни имена: Goji Berry, Wolfberry, Desert Thorn, императорско плодче, китайска шипка, лиций

Названието „годжи“ идва от китайското (gouqizi) и от древни времена е изключително високо ценено в традиционната китайска медицина.  Расте в полите на Хималаите. Не случайно в Китай се носи легенда, че хималайските столетници се хранят с годжи бери. Според първата съществуваща Китайска медицинска книга, написана 100 г. пр. н.е., те имат свойствата да обогатяват Ин, да подхранват кръвта, да тонизират бъбреците и черния дроб, да овлажняват белите дробове.

Годжи бери е растение-родственик на картофа, домата и чилито, които принадлежат към семейство картофови. Поради изключителната си хранителна стойност, богатия червено-оранжев цвят и приятния плътен вкус, китайският, монголският и тибетският народ са отглеждали алкалното растение преди около приблизително 5 хиляди години. За да се запази плода, той се изсушава до конситенция, близка до тази на стафидата.

Китайците твърдо вярват, че този плод удължава живота. Известният Ли Цин Юен, легендата за когото популяризира както годжи бери, така и женшена и за когото разказват, че е живял 252 години, е консумирал плода. Животът на Ли Цин Юен е най-документираният случай за изключително дълголетие. Дори това да е мит, то демонстрира признатата вече в културата връзка между годжи бери и дълголетието.
Годжи бери е адаптоген или вещество с комбиниран терапевтичен ефект върху човешкото тяло. Основното полезно свойство на тези дребни плодчета е да подхранват тялото, да поддържат способността на организма за самоизцеление като му осигуряват множество хранителни вещества. В 100 гр. има 360 Kcal, въглехидрати 68%, протеини 12%,  мазнини 10% и фибри 10%. Той е източник и на омега-3 и омега-6 мастни киселини.
Годжи бериЕто какви основни елементи съдържа тази супер храна:
  • Полизахариди – изпълняват редица функции, сред които подобряване структурата на чревния епител, повишаване усвояването на минерали, регулиране нивото на глюкоза в кръвта, понижаване нивото на рH, като по този начин се редуцира риска от рак на дебелото черво, стимулиране дейността на имунната система. Полизахаридите също така имат антиоксидантни свойства и антиейджинг ефект;
  • Бетакаротин – каротиноид, съдържащ се в храни с оранжево-червен цвят като тиква, моркови, сьомга и годжи бери. Бетакаротинът е основен елемент в синтеза на мастнорастворимия витамин А, който има отношение към нормалното развитие на организма, доброто зрение, клетъчната структура, здравето на костите, зъбите и кожата;
  • Зеаксантин – каротиноид, който има централно значение като пигмент в ретината;
  • Витамин С – годжи бери има високо съдържание на витамин С (20 милиграма на 100 грама) – същото съдържание като при портокалите;
  • Селен – има изявено антиоксидантно действие, а съдържанието му в годжи бери е равно на необходимия дневен прием;
  • Желязо – желязото участва в много метаболитни процеси, но преди всичко е незаменим градивен елемент на хемоглобина. Недостигът на желязо в организма води до появата на желязодефицитна анемия. Смята се, че годжи бери е сред растенията с най-високо съдържание на желязо;
  • Цинк – годжи бери може да бъде източник на 20% от необходимата дневна доза цинк, който от своя страна участва в синтеза на протеини, ДНК и на повече от 100 ензима. Той е ключов фактор в редица основни клетъчни функции;
  • Калций – основен градивен материал на зъбите и костите, елемент с многобройни функции, важен за сърдечната дейност, невропроводимостта и респективно мускулната дейност, хормоналната и ензимна обмяна, както и за преноса на вещества през клетъчните мембрани. Годжи бери съдържа между 8-10% от препоръчителната дневна доза калций;
  • Калий – освен, че е електролит и ензимен ко-фактор, калият, използван като заместител на натрия в хранителния ни режим, може трайно да понижи високото кръвно налягане.
Наситеността на годжи бери с микронутриенти и фитохимикали го прави хранителна добавка с особено висока хранителна стойност и положително влияние върху кардио-васкуларните и възпалителни заболявания, някои форми на ракови заболявания, диабет, преждевременно стареене, дефицити в паметта, дегенеративни процеси, свързани със зрението, белодробни проблеми; умора, преумора, безсъние, замаяност и шум в ушите. Освен всичко, супер храната помага за дълголетието и повишава либидото като естествен афродизиак.

Поради приятния им вкус, плодовете могат да се консумират директно или да се поставят в храни и напитки. Препоръчителната дневна доза е не повече от 10 г. (разделена на два приема сутрин и вечер, на гладно) за период от 2-3 месеца. При гастрити и за регулиране на храносмилането плодовете се консумират направо. За понижаване на кръвната захар и кръвното налягане плодовете се заливат с гореща вода, запарват се и се консумират заедно с водния извлек. Обичайната доза е 10-20 г дневно, разпределени в 3 приема. Чаят от годжи бери  се препоръчва за подобряване на зрението, а чаят от годжи и китайски лимоник – за пречистване на черния дроб и предпазване от затлъстяване.

Особено благоприятно въздействие върху целия организъм има чаят “осем съкровища”, в който годжи бери се комбинира със зелен чай, фурми, жен-шен, хризантема, плод лунйен и небет шекер. Спиртните извлеци на годжи бери се препоръчват за подобряване на потентността.
(източник: http://www.zdravoslovno.com/goji/)


Конопено семе

Конопът (Cannabis) представлява растение от отдел Покритосеменни. Приема се, че е едно от най-важните растения в света заради многобройните сфери на приложение. Характеризира се с изключително здрави влакна, висока скорост на растеж и наличие на мазнини в семенцата му.
Днес водещи производители на коноп в света са Китай, следван от Европа (Румъния, Полша, Франция и Италия), Чили и Северна Корея. Счита се, че именно той е едно от първите целенасочено отглеждани растения в историята на човечеството.
Археолози твърдят, че началото на този процес е поставен преди повече от 6000 години, факт, който превръща конопа или т. нар. канабис в една от най-старите растителни култури в света. В продължение на хилядолетия той е бил отглеждан в Азия и Близкия Изток, най-вече заради добива на ценни влакна.
Водещи лекари и изследователи твърдят, че конопът е една от най-полезните и същевременно една от най-достъпните храни на планетата. Издръжливостта и хранителната сила на конопените семена имат потенциал да се справят в значителна степен със световните нужди от протеин, както и с проблемите, свързани с недохранването и гладуването на човечеството.
Вярно е, че в конопеното семе има наличие на THC-психоактивно вещество (delta-9-tetrahydrocannabinol), но само в рамките на по-малко от процент от съдържанието му, а за сметка на това конопеното семе е едно от малкото семена, което съдържа и хлорофил.

Сортове коноп

Познати са общо 41 различни сортове коноп, с ниски нива на тетрахидроканабиол. Те, за разлика от много други видове, са с високо съдържание на фибри (приблизително 30-40%). За разлика от растението, отглеждано за медицински цели, сортовете коноп, отглеждани за производство на влакна и семена съдържат по-малко от 0.2% THC.
Открояват се три типа сорта култивиран коноп:
  • Сортове, отглеждани за медицински цели;
  • Сортове, отглеждани предимно за добиване на влакно, характеризиращи се с дълги и почти неразклонени стъбла, с различно оцветяване;
  • Сортове, отглеждани за добив на семена, впоследствие получаване на масло, което се отличава с високо съдържание на протеини и незаменими мастни киселини, и най-важното – без упойващ ефект.

Конопеното семе в кулинарното изкуство

Семената на конопа се отличават с приятен аромат, силно наподобяващ този на слънчогледовото семе и с лек привкус на лешник. Той успешно може да се консумира под формата на смляно брашно, покълнали в мляко семенца (по подобие на соевото мляко) и в сурово състояние, добавен към различни салати, мюсли, сосове и тестени изделия.
Протеинът, съдържащ се в конопеното семе е значително по-лесно усвоим от животинския такъв, най-вече защото е разтворим във вода. В резултат на което влагането на конопено семе в различни ястия, дресинги за салати, шейкове или напитки, е изключително лесно, при това без да се пресича или нагорещява.
Конопеното семе, респективно конопеното брашно може да бъде вложено и в термично обработени храни, без това да променя значително неговите хранително-вкусови качества.
Кулинари твърдят, че вкусът на конопеното семе се съчетава добре дори със сладолед, мляко или сирене. А от пресните листа на растението могат да бъдат приготвяни различни салати.

Здравословни ползи

Приемайки конопените семена за една от най-полезните храни в света, неминуемо в състава им трябва да открием съвършен баланс на хранителни вещества. Пълноценна храна, която е в състояние да отговори на нуждите на хора, следващи различни режими на хранене (вегетарианствовеганство, суровоядство).
Малкото семе с диаметър по-малък от сантиметър е "успяло" да съчетае в себе си пълен набор от всички незаменими аминокиселини, достатъчно количество есенциални мастни киселини, витамини, антиоксиданти и минерали, всички те важни за нормалното функциониране на човешкия организъм.
Разглеждайки по-задълбочено съдържанието на конопените семена, откриваме следното: съдържание на витамин А (4.0 IU), С (1.0 мг) и Е (9.0 IU), лецитин, минерали – магнезий (856 мг), калций (74 мг), натрий (9 мг) и желязо (3 мг), омега-3 (алфалиноленова киселина), омега-6 (линоленова киселина, гама-линоленова киселина) и омега-9 мастни киселини.
Особено важен се оказва протеинът едестин (от гр. edestos – ядивен), растителен глобулин, представляващ приблизително 65% от конопеното семенце, който е най-добрата за консумация и най-лесно усвоима форма на протеин в хранителната верига. Останалите 35% принадлежат на албумина в растителната култура.
Вярно е, че не само конопеното семе притежава широк спектър от полезни и жизнено необходими хранителни вещества, притежават ги и лененото семе, както и редица други такива растения. Неговата уникалност се дължи само и единствено на протеина едестин.
Освен това тези малки семенца съдържат всички незаменими аминокиселини и есенциални мастни киселини, необходими за поддържането на здравословен начин на живот, "поднесени" в лесно достъпна за усвояване от организма форма.
Конопеното семе, респективно конопеното брашно е изключително подходящо средство с ясно изразено успокояващо действие, осигуряващо добра превенция срещу заболявания на нервната и сърдечно-съдовата система.
То има доказан противовъзпалителен ефект, което го прави полезно за подпомагане лечението на артрит и автоимунни заболявания. Растението се оказва и добро диуретично средство, като помага и за лечение на констипация.

Здравословни рискове, свързани с консумацията на конопено семе

Като риск вследствие на консумацията на конопено семе може да се приеме неговото разхлабително действие. Медици съветват при прием на антикоагуланти да не консумирате растителната култура под никаква форма.

Как да изберем и да съхраним конопените семенца?

Когато избирате конопено семе, обръщайте внимание на здравината и целостта на семенцата. Покритите с плесен семенца са сигурен знак, че продуктът е негоден за консумация. Същото важи и за странната миризма при отваряне на пакета.
Съхраняването на семената почива на същите правила, които важат и за другите сходни продукти. Препоръчително е периодът да бъде кратък, като подходящият съд е от голямо значение. Винаги избирайте стъклени или керамични съдове, които да поставите на хладно и проветриво място, съобразено и с указанията на опаковката на продукта.

Кулинарни идеи

За последователите на здравословния начин на живот, както и за хората, практикуващи различни хранителни режими, добавянето на конопено семе към някое от ястията или заместването на някое от храненията с него е наистина добра алтернатива.
А възможностите са неограничени - можете да поръсите салатата си с него, успешно да го добавите в някое печиво или да гарнирате топка сладолед с малките семенца. Резултатът ще бъде здравословна, питателна и лесно усвоима храна.
(източник: http://www.bb-team.org/articles/4390_konopeno-seme-i-brashno)





Хлорела







Хлорела има мощно детоксикиращо действие срещу тежки метали и други пестициди. Много изследователски проекти в САЩ и Европа сочат, че тези микроводорасли могат също да помогнат при борбата на организма с устойчиви въглеводороди и метални токсини като живак, кадмий и олово, както паралелно с това засилва имунната система.
В Япония интересът към хлорела се фокусира около детоксикиращите свойства – способността да премахва отровните вещества от организма. Освен това подобрява състоянието на храносмилателния тракт.
За естествените защитни функции на организма е необходима чиста кръвоносна система с изобилие от червени кръвни телца, които да пренасят кислорода.Прочистващият ефект, който хлорела има върху червата и черния дроб, помага на кръвта да се освободи от токсините. Чистата кръв гарантира, че метаболитните отпадъци ще се държат настрана от тъканите.
Името на хлорела идва от голямото количество хлорифил, което съдържа – много повече от което и да било друго растение. Хлорофилът е едно от най-добрите хранителни вещества, което действа прочистващо на червата, черния дроб и кръвта.
Хемоглобинът е протеинът в нашите червени кръвни телца. Клетките на хлорофила са почти идентични с тези на хемоглобина с едно изключение : хлорофилът съдържа магнезий, а хемоглобинът – желязо. Това е важно, защото магнезият е ключов фактор за правилното функциониране на сърцето. За всеки удар на човешкото сърце е необходим магнезий.
Хлорофилът е ефективен в борбата с анемията и стимулира производството на червени кръвни телца. Подпомага оросяването на мозъка и затова често е наричан “храна за мозъка”.
Хлорела помага при лош дъх и запек. Освен това стимулира дейността на макрофагите и Т-клетките чрез увеличаване на нивата на интерферон, като по този начин се увеличава и способността на имунната система за борба с чужди нашественици като вируси, бактерии, химикали или чужди протеини.
Интерферонът е една от най-ефикасните натурални защити на организма срещу рак. Един от методите за борба с рака е именно стимулирането на производството на интерферон. Ето защо хлорела се препоръчва силно в тази насока. Освен това микроводораслите помагат за поддържането на здравословeн PH баланс, който често е нарушен от вредните храни, които приемаме ежедневно. Това е важно, защото повечето вируси виреят и се развиват в кисела, а не в алкална среда.
Проучвания сочат, че хлорела нормализира кръвната захар в случаи на хипогликемия, когато нейните нива  са твърде ниски. Нормалните нива на кръвна захар са необходими за нормалното функциониране на мозъка, сърцето и обмяната на веществата.
Лабораторни експерименти показват, че редовната употреба на хлорела намалява високото кръвно налягане и предпазва от инсулти и инфаркти.



Силен имуностимулант. Подобрява дейността на стомаха. 
Насърчава растежа на полезните аеробни бактерии. Нормализира чревната перисталтика. Намалява кръвното налягане и холестерола. Оказва противотуморно действие
Хлорела е зелено микроводорасло оказващо благоприятно въздействия върху здравето на целия организъм. Тя съдържа 60% белтъчини и е богат източник на ДНК и РНК – нуклеинови киселини, които осигуряват нормален клетъчен метаболизъм и регенерация на клетките. В състава на водораслото влизат над 20 витамина и микроелемента, включително витамини В1, В2, B6, B12, бета-каротин, витамини E и K, желязо, цинк, фосфор, калий, сяра, мед, кобалт, йод, калций и магнезий.
Хлорела съдържа уникалния растежен фактор (РФХ), който стимулира регенерацията на тъканите и предпазва клетките от въздействието на токсичните вещества. Установено е, че хлорела е до 20 пъти по-богата на хлорофил от спирулината и люцерната. Клинични изпитания доказват способността на водораслото да увеличава енергията, да защитава клетките и да поддържа дейността на стомашно-чревния тракт.
Хлорела съдържа естествения антибиотик хлорелан – вещество от групата на силно разклонените полизахариди, което повишава макрофагната активност и действа като силен имуномодулатор. 
Хлорела увеличава количеството макрофаги и стимулира производството на противоракови фактори. Водораслото повишава синтеза на T и B лимфоцити и предпазва организма от вируси с липидна мембрана.
Хлорела притежава специфично действие срещу ЦМВ (цитомегаловирус ) и вируса на Епщайн-Бар. Тя е по-активна от чистия хлорофил, благодарение на растежния фактор, който съдържа. 
Хлорела подпомага лечението на панкреатит, който често е свързан с консумацията на алкохол, жлъчнокаменна болест, неправилно хранене и високо съдържание на калций в кръвта. Хлорофилът в състава на водораслото потиска активността на протеазните ензими и успокоява възпалителните процеси в панкреаса.
Хлорела притежава силни детоксикиращи свойства, дължащи се на особения строеж на стените на нейните клетки. Микроводораслото помага при ендогенни и екзогенни интоксикации, махмурлук, констипация, язви, алергии, артрит, атеросклероза, висок холестерол и хипертония.
Показания за употреба:
  • отслабена имунна система
  • ракови образувания
  • висок холестерол
  • стомашно-чревни заболявания

(източник: http://revita.bg/)





Перуанска мака
(lepidium peruvianum chacon)

eнергия, потентност, хормонален баланс
Снимка: http://www.kokendelperu.com/index-sp.htm
Растението мака произхожда от Перу, Южна Америка и расте на надморска височина 4015 м, а историята на култивирането му датира от времето преди инките – 1600 г.пр.н.е.
Мака се счита за суперхрана, тъй като е здравословен, енергичен и живителен тоник, богат на протеини, витамини, въглехидрати, липиди, минерали; в мака се съдържат 9 от 10-те есенциални амино киселини, на които се дължат превантивните и лечебните й свойства.
Мака е естествен балансьор на хормоните, което се явява от изключителна полза както за мъжете, така и за жените. Растението е високо ценено като стимулант за сексуалното либидо и превантивна грижа срещу симптомите на менопаузата.
Фибрите в мака
В корените на мака се съдържа голямо количество фибри, които намаляват значително риска от рак на дебелото черво, стимулирайки функцията му да помага на тялото да елиминира хранителните шлаки.
Алкалоиди
В мака има 4 алкалоида: macaina 1, 2, 3 и 4. Алкалоидите оказват физиологичен ефект върху човешкото тяло и действието им е значително дори, когато са в изключително малки количества. Алкалоидите притежават свои собствени характеристики, които ги различават от протеините. Те образуват соли, разтварят се в киселини и органични разтворители. Алкалоидният екстракт от мака е безвредна химическа субстанция в малки количества, но тя има регулиращи хормони, които стимулират репродуктивната система и помага за производството на хормони. Алкалоидният екстракт от мака може да активира хормоните, които регулират метаболизма на калций и фосфор в кръвта.
Макро хранителни вещества
В корените на мака има минерали и витамини, които са жизненоважни и поради тази причина тя служи като оздравителен стимулант за пациенти със заболявания като туберкулоза, ХИВ, левкемия, анемия.
Калий (350 – 500 мг/ 100 мг)
Йоните на калия оказват влияние върху клетъчната активност, пропускливостта на клетъчните мембрани и регулирането върху осматичното налягане и Ph баланса.
Калций (1600 – 2000 мг/ 100 мг)
Както всички знаем, калцият е изключително важен за формирането и здравината на зъбите, костите, съсирването на кръвта, сърдечната функция, нервната и кръвоносната система. А в перуанското растението мака концентрацията на калций е по-голяма от тази в млякото!
В корените на растението се съдържат 31 минерала, сред които: фосфор, магнезий, калий, желязо, манган, мед, цинк, алуминий;
витамините от група Б – Б 1, Б 2 (рибофлавин), Б 9 (фолиева киселина), Б 12; витамин Ц.
Снимка: http://www.incablessings.com/

какво ще направи мака за вас?

Либидо
Мака се препоръчва при проблеми с фертилността, стерелитет и други сексуални проблеми. В Перу растението отдавано е известно като афродизиак. Изследванията доказват, че мака действа върху определени области в човешкото тяло, които произвеждат хормони и енергизиращи вещества, които повишават либидото и увеличават мъжката потентност. Често го сравняват с виагра, но всъщност мака не променя циркулацията. Изумителния й ефект върху либидото се дължи на абсолютно естествено хормонално регулиране. Тя е безопасен, естествен продукт, който повишава цялата жизнена сила на тялото.
Жизнена енергия и издръжливост

Спортистите по целия свят започват да обръщат внимание на този корен, тъй като той е изключителен източник на енергия. Изследванията показват, че в резултат на хормоналния баланс, той също подпомага за възстановяването на надбъбречните жлези, които произвеждат адреналин.
Симптомите на менопаузата
Променливото настроение, топлите и студени вълни преди, по време и след менопауза могат да бъдат значително облекчени ако приемате корени от мака. Ниските или високите нива на естроген са често срещан проблем при много жени, който може да бъде облекчен от естествения хормонален регулатор – мака. Перуанското растение има свойството да облекчава и предменструалните симптоми, болезнената менструация, да намаля стреса и да помага при депресия.

10 коментара:

  1. Рони, страхотна публикация! Много полезен материал! Има храни, които даже не бях чувала, а с толкова полезно действие. Много ме заинтригува материала!

    ОтговорИзтриване
  2. А в България продават ли се изобщо?

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотна статия! Страшно интересно четиво! Благодаря за усилието да я събереш на едно място.

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря ви сърдечно за хубавите думи.:)
    Ще пусна още части с такива храни.:)
    Нели, всички тези супер храни можеш да ги намериш в България, аз лично ги употребявам ежедневно и се снабдявам с тях от следните магазини:
    http://www.zoya.bg/
    www.bioslunceluna.com/

    ОтговорИзтриване
  5. Сетих се още нещо.
    Съветвам ви, ако си купувате спирулина, то тя да бъде Хавайска спирулина на прах, най-добрата е.
    В този магазин я има: http://www.zoya.bg/

    ОтговорИзтриване
  6. Вероника, благадаря Ви за полезната информация! Нека да са повече хората като Вас,които не скъпят усилия, за да бъдат полезни на другите!Взаимопомощта и благодарността украсяват живота, не е ли така?:)

    ОтговорИзтриване
  7. Рони, благодаря за подробната информация!
    Някои от храните съм чула, но не знаех такива интересни подробности!
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  8. Любопитна и интересна статия със страхотни снимки,благодаря че я споделихте с нас.Не знаех, че йоните на калия оказват влияние върху клетъчната активност, пропускливостта на клетъчните мембрани и регулирането върху осматичното налягане и Ph баланса.Винаги са ми били интересни и тези едноклетъчни сини водорасли,които носят името Спирулина,и са признати за един от най-големите потенциални източници на белтъчини и други жизненоважни хранителни вещества сред растенията.Може би затова обичам да ям толкова много и често суши, понеже там мисля че има тези съставки и водорасли!

    ОтговорИзтриване
  9. Информацията за стволови клетки и АФА-та е много интересна и полезна! Цялата статия е много полезна. Но за тези водорасли съм чувала най-много, информацията за годжи берито също е много интересна. Ако искаме можем да подобрим здравето си много лесно. Както се казва земята ни е дала всичко, от което се нуждаем :)

    ОтговорИзтриване
  10. От много дълго време не бях чела нещо толкова стойностно и интересно.Не знаех толкова много за водораслите и като цяло за ли тази дума се сещам за море или за суши, това с ами асоциациите.Тук вече ги унищожихте напълно.За полезният и здравословен корен ми стана любопитно и ще се опитам да го намеря щом и спортистите го употребяват и са доволни.Очакваме още ваши статии, които да ни накарат да четем до край.

    ОтговорИзтриване