Млечен желиран крем

>> четвъртък, 1 март 2012 г.


Мартеница пращам надалече-
нишка от живота във дома,
бяла като вишната на двора
и червена – сила на кръвта.
Да те топли даже и далече,
да те връща нощем у дома,
за да имаш сили във крилете
като следваш своята мечта.
Да ти дава дързост в тоз живот,
че си струва още да вървиш
и където и да си... далече –
носиш нишката на своя род.

Честита Баба Марта!


Днешният крем е много в тон с Баба Марта, защото е в бял и червен цвят.:)
Съвсем случайно се получи това съвпадение, но ще се радвам да приемете тази моя сладка мартеничка с най-добрите ми пожелания към всички.
Кремът се прави толкова лесно и елементарно, че чак се чудих дали да публикувам подобна детска рецепта в блога, но моят съпруг нарича този крем "новият ми любим крем", та нямаше как да не споделя и с вас.
Ще ви го предложа в 2 варианта, на втория нямам снимка в момента, но ще го правя скоро и ще ъпдейтна (що за дума?!) публикацията.
Може пък и на вас да ви допадне.
Дано.
Отново публикувам моите съвети за работа със желатин за всички, които се притесняват от него. Никак не е страшен, повярвайте ми, 1 успешен опит и всичко ще ви бъде като детска игра нататък. А този успешен опит ще го имате още в началото, ако спазите следните указания:

Основното за успеха при работата с желатин е да работите с желатин, който задължително е в срок на годност.
 Ако е по-хубав като марка, още по-добре.
 Другото важно нещо е да не го оставяте да завира и да бълбука, а просто да се разтопи и втечни на много слаб котлон.
Никога не добавяйте горещ желатин към студени течности, защото ще се пресече, винаги темперирайте, като добавяте по малко от течността за желиране към него и бързо разбивайте.
После пак малко от сместа към желатина и пак разбъркайте добре.
Когато се изравнят температурите, смесете всичко и сте готови.
Ако течността или сместа за желиране са топли- най-добре, тогава всичко ще е още по-лесно и гарантирано успешно.
Още нещо, което бих ви дала като съвет, не надценявайте сгъстяващата способност на желатина и винаги спазвайте съотношението за грамаж желатин за съответно количество смес за желиране.




Млечен желиран крем






Продукти:
200 мл течна сладкарска сметана
1 кофичка кисело мляко Бор Чвор (или друго не много кисело, а по-сладникаво)
400 мл прясно мляко
захар на вкус
3 пакетчета желатин
ванилия
сладко от ягоди



Разбийте хубаво киселото мляко.
После прибавете към него и прясното и отново ги разбийте, докато видите, че няма бучици.
Загрейте сметаната на котлона (заедно със захарта), докато стане гореща, не е нужно да завира.
Пригответе желатина, според указанието на опаковката и смесете с топлата сметана.
Разбъркайте много добре.
Смесете всичко това с млеката и отново разбийте.
Отделете 1/3 от сместа в друг съд, прибавете към него сладко от ягоди и разбийте с миксер.
В подходящи чашки или формички налейте от бялата смес, а отгоре по малко и от тази със сладкото от ягоди.
Най-отгоре можете да сложите някаква ваша любима бисквитка.
След няколко часа престой в хладилника кремът е готов да бъде обърнат в чинийка и да се сервира.


2 вариант за крема


200 мл течна сладкарска сметана
1 кофичка кисело мляко Бор Чвор (или друго не много кисело, а по-сладникаво)
400 мл прясно мляко
мед на вкус
3 пакетчета желатин
ванилия
смлени орехи за сервиране


Пригответе кремът по горните указания.
При сервиране полейте с още мед и поръсете със смлени орехи.
Може да декорирате със сметана от шприц.
Медът може да бъде заменен и с дулче де лече, а орехите- с лешници.
Всичко е възможно, въпрос на фантазия.:)
Да ви е сладко.:)


13 коментара:

Живка 1 март 2012 г., 4:12  

Хубаво кремче,Рони -и двата начина ми допадат.
Леки,ефирни и безпорно вкусни...
Лек ден!

di_ani 1 март 2012 г., 4:19  

ЧЕСТИТА БАБА МАРТА, Вероника,
чудесно завръщане, много свежо и ароматно предложение - изглежда неустоимо и празнично!
Сърдечни пожелания за здраве и късмет, много щастие и сбъднати мечти, Диана

Tania 1 март 2012 г., 6:54  

Честита Баба Марта!
Харесва ми идеята и снимките естествено!

pep-4o 1 март 2012 г., 8:55  

Много апетитна мартеничка, Рони!
Чудесно, свежо завръщане на хубавия празник, поздравления!

Еликсир 1 март 2012 г., 9:20  

Рони,честита Баба Марта!
Много здраве,усмивки и успехи на цялото семйство!
Завръщането ти е повече от страхотно,кремчетата са великолепни и в двата варианта!Снимките както винаги вълнуващи!
Хубав празник и топли прегръдки от мен!

gogolina 1 март 2012 г., 9:43  

Много вкусна мартеничка!
Честито Баба Марта!Живи и здрави !

Мира 1 март 2012 г., 9:46  

Честита Баба Марта!
Да сте здрави ,весели и винаги засмени!
Чудесно кремче!
Хубав празник!

Мъх 1 март 2012 г., 11:37  

Честита Баба Марта!
Хубав празник!
Хубав крем!

ByBy 1 март 2012 г., 14:21  

Честита Баба Марта!
Крема изглежда прекрасно! Обичам такива рецепти!
Поздрави!

Нели 1 март 2012 г., 21:49  

Честита Баба Марта :))
С пожелания за много здраве и щастие!

Ева Тонева 2 март 2012 г., 7:09  

Честита баба Марта, Рони! Здраве, успехи и сбъднати мечти на теб и любимите ти хора пожелавам!
Десертът освен цветово подходящ, сигурна сън е и много вкусен! :)

Новини 2 март 2012 г., 13:08  

Страхотна публикация. Продължавай в този дух.

Анонимен,  30 март 2012 г., 1:26  

мн ми напомня на панакота :)

Публикуване на коментар

Back to TOP