Торта с вишни и заквасена сметана "Нели"

>> неделя, 4 март 2012 г.




С удоволствие гледам епизодите на "Черешката на тортата" винаги, когато имам възможност.
И не, защото съм любопитна за нещо пикантно, относно популярните личности на България, нито ме вълнуват домовете им, защото и аз самата съм била потърпевша от подобно клюкарско отношение.
Това, което ме привлича в предаването, е да науча нова рецепта, да гледам нещо позитивно, защото тв каналите са пълни с негативизъм и той лъха от почти всяко предаване, да не говорим за новините.
А в това предаване позитивните моменти определено преобладават.
Рецептата, която до този момент ме впечатли най-много е именно тази, която ще ви покажа днес.
Впечатлих се от тортата с вишни и заквасена сметана, която приготви Нели.
Аз не харесвам готовите блатове и не ги използвам и затова няма да направя тортата напълно по нейния начин, а ще ви я покажа с домашно приготвени блатове.
Определено е много по-вкусно, а и спестявате на организма си безброй Е-та, консерванти и още куп знайни и незнайни съставки, които се съдържат в полуфабрикатните храни.
Не че захарта сама по себе си също не е достатъчно опасна, но поне да си спестяваме част от вредните вещества, доколкото можем.
Освен това на вкус също ще е много по-добре, отколкото да приготвите тортата с готови блатове.
Много отдавна си харесах тази торта на Ева и реших да взаимствам от нея рецептата за приготвяне на блатовете.
Ако не ви се занимава, можете да направите тортата и с готови шоколадови блатове, но със сигурност ще сгрешите, вкуса ще е коренно различен.
Все пак, вие решавате.:)
Благодаря на Нели за чудесната идея, със сигурност тази торта влиза в графата "любими".

Торта с вишни и заквасена сметана "Нели"






Продукти:


за блатовете (3 броя):
150 грама шоколад-  аз смесих 75 гр млечен и 75 гр натурален
150 грама меко краве масло
150 грама кафява захар
150 грама брашно
6 големи яйца (или 7 малки)
1 пакетче бакпулвер
ванилия
щипка сол

за крема:
3 малки кофички заквасена сметана "Данон" (или друга не кисела)
150 мл течна сладкарска сметана
6 супени лъжици пудра захар
ванилия

за намазване на блатовете:
1 бурканче сладко от цели вишни, ароматизирано с ромова есенция





Пуснете фурната да загрява на 170 градуса, знаете, че е много важно да се работи с предварително загрята фурна.
Разтопете на водна баня на котлона шоколада, изчакайте го да се охлади леко и го разбийте с миксер с мекото краве масло.
Разделете белтъците от жълтъците.
Започнете да прибавяте жълтъците един по един към шоколадовата смес и разбивайте интензивно.
После добавете предварително смесените брашно, захар, бакпулвер, сол и ванилии и не спирайте да разбивате с миксера.


В отделна купа разбийте белтъците и на етапи ги добавете към останалата смес.
Разбийте отново добре.
Разделете сместа на 3 части.
Подгответе си с хартия за печене кръгла тава с диаметър 25-26 см и изпечете трите блата.
За изпичането на един блат са нужни около 12 минути.
Но вие си следете процеса, защото няма две еднакви фурни, всяка си има нейния характер.
Не препичайте блатовете, трябва да са бухнали и крехки, а не препечени и твърди.
Оставете ги да изстинат напълно.


Да приготвим крема.
Разбийте с миксер сладкарската сметана, докато стане на сняг.
Добавете към нея и заквасената сметана, пудрата захар и ванилиите и разбийте до хомогенност.


В съд изсипете сладкото от вишни и го разбъркайте с малко ром или ромова есенция.
Нека да сглобим тортата.
В поднос за торти сложете първия блат, намажете го със сладкото от вишни, а отгоре изсипете и загладете една част от крема.
После пак блат, вишни и крем и така до изчерпване на продуктите.
Ако искате можете да декорирате тортата с вишни, да настържете шоколад отгоре и още куп неща, но аз исках моята торта да си остане чиста и бяла.
Досега нямам нито една такава изчистена и семпла като визия торта в блога и реших да поправя това.
Така лично на мен ми изглежда по-вкусна.:)
Оставете тортата за няколко часа в хладилник, след престой става много по-вкусна.




29 коментара:

Kokona 4 март 2012 г., 4:34  

Много красиви снимки, както винаги, и много примамващи и изкушаващи!
На пръв поглед - уж семпла торта,но... пречупена и презентирана през твоя поглед, с твои промени/добавки, и сервирана и снимана по толкова красив и изкушаващ начин, е направо неустоима!

Mарияна 4 март 2012 г., 5:09  

Рони, тортата е уникална, разреза перфектен, със сигурност ще я приготвя за моето семейство!

Нели 4 март 2012 г., 5:32  

Това е фантастична комбинация от продукти,за блата и за крема.По специално за крема,ром вишни и шоколад.Това е топ рецепта-за мен. Поздравления!

são33 4 март 2012 г., 6:44  

UM BOLO LINDO E CERTAMENTE É UMA DELICIA.
BOM DOMINGO
BJS

Живка 4 март 2012 г., 8:37  

Рони и аз следя когато мога предаването и тази торта си я харесах от първият сезон.Направи я Дичо-различното е,че той сиропира блатовете с шварц кафе и всички гости бяха удивени от вкуса на тортата.Твоята също е много семпла и със сигурност вкусна...

Мира 4 март 2012 г., 10:17  

Тортата е чудесна,перфектно изпълнение!
Снимките,както винаги завладяват сетивата!
Записвам я в бъдещите си планове.
Поздрави и хубава вечер!

al 4 март 2012 г., 13:12  

Мммммммммм, вкусотия! Веднага щом свърщат постите ще си я приготвя:)

Александра

Ева Тонева 4 март 2012 г., 23:28  

Невероятна торта и невероятни снимки, Рони! Благодаря за доверието! :)

elij-Elka Grozeva 5 март 2012 г., 2:21  

Бърза,лесна и чудесна-най ги обичам такива рецепти.Красиво поднесена,както винаги.Поздравления!Хубав ден!

Tonchita,  5 март 2012 г., 3:33  

Чудесна рецепта.Записах си я веднага.Снимките са наистина със чудесно качество.Благодаря за рецептата.Хубав ден ти желая :)

Еликсир 5 март 2012 г., 5:07  

Рони,в твоя вариант ми харесва много повече от на Нели,но тя милата предвид,че не е почитател на кулинарията,се справи завидно.
Та торта с вишни и квасена сметана ми е много на сърце,а при теб и снимките допълнително будят възхита!
Прегръдки,миличка!

Tania 5 март 2012 г., 5:50  

Изглежда апетитно,но този Lindt дава неповторим завършек!

Анонимен,  5 март 2012 г., 11:34  

Здравейте,притеснява ме дали блатовете няма да останат сухи ,като не са сиропирани?Или ще попият от крема и от сладкото?

Mariana 5 март 2012 г., 12:01  

Рони, отиде ми диетата...как изглежда самооо...царица си!

Ginger Cookies 5 март 2012 г., 13:07  

Не са сухи, задължително препоръчвам престой, за да станат крехки от сметаната и сладкото от вишни. Не трябва да се препичат блатовете, за да не стават твърди, написала съм го в рецептата, защото е важно.
Ако обичате, обаче "мокри" сиропирани торти, може и да не ви допадне тортата в този й вид. Може да сиропирате блатовете с подсладено кафе или със сок от компот от вишни.

Анонимен,  20 март 2012 г., 12:41  

Моля коригирайте последователността на работа, защото никъде не пише кога и къде се поставя захарта! И аз, съвсем лаишки следвах указанията и едва накрая се усетих, че захарта остана.

Ginger Cookies 20 март 2012 г., 12:58  

Коригирано е вече, благодаря за забележката.

Анонимен,  24 март 2012 г., 4:32  

Невероятен стайлинг, прекрасно написана/описана рецепта! Впечатлена съм, вдъхновена и благодарна, че споделяте с нас красотата.....
Бъдете здрава!
Вили

Анонимен,  19 май 2012 г., 3:00  

Страхотно предложение, представено с много стил и завладяващи снимки, както винаги! Бързо стана и бързо свърши!Наслада!Аз сиропирах блатовете с кафе и стана чудесно! Благодаря!

Анонимен,  25 август 2012 г., 15:20  

Знам,че няма да е същото,но мога ли да заменя сладкото от вишни с такова от бели череши?Имаме у дома и е много сладко.Дали ще се получи или ще се изгуби ефекта от тръпчивостта и аромата на вишните?Очаквам съвет.
ПП:Тортата е страхотна-така или иначе ще я направя-100%,само сладкото ме бави :)
Поздрави,
Илияна :)

Анонимен,  26 август 2012 г., 12:32  

Здравейте. Мога ли да използвам сладко от бели череши вместо от вишни? Или е по-добре да спазвам точно рецептата?
Илияна

Ginger Cookies 26 август 2012 г., 14:52  

Здравей, със сигурност ще се получи коренно различен резултат, но си струва да се опита, звучи добре:)
Поздрави.

Анонимен,  5 септември 2012 г., 2:05  

Здравей отново. Онзи ден направих тортата с оригиналното сладко от вишни, а не с такова от череши. Честно казано, блатовете не ми се получиха много добре- не се надигнаха много, но като намазах със сладкото и обилно от сметановия крем между тях, стана много вкусно и не беше изобщо суха. Престоя около 8 часа в хладилник. Определено за тази торта това е сладкото и не трябва да се сменя. Страхотно съчетание на ароматните вишни, рома и сметаната с шоколадови блатове. Непременно трябва всички да направят тортата. Няма да съжаляват! Чудесна е! :)
Поздрави,
Илияна

Анонимен,  21 септември 2012 г., 7:56  

НЯКОЛКО ПЪТИ ВЕЧЕ ПРИГОТВЯМ ОТ ТОРТАТА НА НЕЛИ, ЗАЩОТО СТАНА ЛЮБИМА НА МОЕТО СЕМЕЙСТВО. ВСЕКИ ПЪТ СТАВА РАЗЛИЧНА ЗАЩОТО ЕКСПЕРИМЕНТИРАМ И ДОБАВЯМ РАЗЛИЧНИ ПРОДУКТИ- ВМЪКВАМ ПЛОДОВЕ/БАНАНИ, ЯГОДИ, КИВИ, МАЛИНИ/ МЕЖДУ БЛАТОВЕТЕ; РАЗЛИЧНИ ЯДКИ/ ОРЕХИ, ФИЛИРАНИ БАДЕМИ ЗА УКРАСА, ЛЕШНИЦИ/. ВЪОБЩЕ - УНИКАЛНА ТОРТА!!!!!!!!!

Анонимен,  6 март 2015 г., 11:03  

Може ли да се поръчат тортите?

Анонимен,  17 декември 2015 г., 1:45  

Тортата на снимката с какво е поръсена отгоре?

Анонимен,  17 декември 2015 г., 1:45  

тортата на снимката с какво е поръсена?

Veronika Shketieva 17 декември 2015 г., 12:48  

С ядков крокант, не помня дали лешников, фъстъчен или бадемов :))

Unknown 17 януари 2016 г., 6:40  

Здравейте! Благодаря за прекрасните рецепти, които споделяте. Не веднъж съм обирала овациите на близките ми благодарение на Вас. Искам да попитам, ако приготвя днес тази торта, ще мога ли да я поднеса вторник вечерта?

Публикуване на коментар

Back to TOP