Орехов дип с червена чушка

>> четвъртък, 22 март 2012 г.




Този дип го приготвих на шега, а той взе, че се получи много вкусен.
Изключително подходящ е за меса (за месоядните) или просто да се консумира като разядка към хляб и други ястия.
Тъй като вкъщи от почти година не консумираме месо, си го употребихме с една зеленчукова мусака с куркума и комбинацията пак беше страхотна.
Става много бързо и няма никаква топлинна обработка.
Може да се приготви и със зелена чушка, но няма да е толкова вкусен, защото именно сладостта на червената чушка придава много мека нотка на дипа.


Орехов дип с червена чушка






Продукти:
1 голяма сурова сладка червена чушка
2 шепи сурови орехови ядки
сока на половин лимон (на вкус най-добре)
около 4-5 супени лъжици екстра върджин зехтин
хималайска сол на вкус
1/3 чаена лъжичка кимион
щипка лют червен пипер по желание
4-5 скилидки чесън





Измийте и нарежете на едро чушката.
Сложете всичко в блендер и смелете до получаване на хубава кремообразна консистенция.
Опитайте дипа и при нужда овкусете допълнително с лимонов сок, зехтин и сол.
При сервиране с лъжичка го залейте с още малко зехтин по желание.



16 коментара:

Таня 22 март 2012 г., 4:43  

Рони, страхотен дип! Непременно ще го пробвам. Може ли само да поясниш дали чушката е сурова или печена :)

Поздрави!

Ginger Cookies 22 март 2012 г., 4:48  

Веднага коригирам рецептата, благодаря, че ми сигнализира.:))

Гисчо 22 март 2012 г., 4:53  

Точно се чудех какъв дип да си спретна за едни нови соленки. Твоят ще е много подходящ! Чудесен е!

pep-4o 22 март 2012 г., 5:55  

Много приятен за небцето ми се струва този дип, Ронка. И тъй като не постя, знаеш ли как хубаво ще ми върви с парче сирене :)

Благодаря ти, ще се възползвам от идеята ти!

Анонимен,  22 март 2012 г., 7:43  

М-м-м, колко хубаво! Досега правех подобно нещо, но с печени чушки. Как не съм се сетила да го пробвам със сурови?! Супер идея!И аз като pep-4o съм за сиренцето с него:)Благодаря за хубавата идея!Милена

Анонимен,  22 март 2012 г., 8:30  

Двете ми най-любими храни (орехи и червени чушки) заедно. Гениално. Чакам утре щерката на гости и пак ще я изненадам с нещо ново и вкусно. Благодаря Вероника!
Даниела

Tania 22 март 2012 г., 8:43  

Бързо,лесно,вкусно,здравословно!

Mарияна 22 март 2012 г., 8:55  

Рони, много апетитен дип. Бих го хапнала с домашно хлебче.
Предполагам, че последната снимка е мусаката - изглежда уникално :)

Dani 22 март 2012 г., 9:29  

Рони, чудесна идея!
Обичам всякакви дипове и песто!
Замириса ми на топъл хляб :)
Хубава вечер!

al 22 март 2012 г., 12:13  

Чудесна идея, Рони! Тъй като нямам блендер, с пасатор дали ще стане?

Александра

Ginger Cookies 22 март 2012 г., 12:24  

Много се радвам, че ви хареса дипа.:)
Дано и на вкус да ви допадне като го опитате.
Благодаря ви, дами.:)
Ал, с пасатор ще ти е доста трудно да смелиш суровата чушка, а и орехите. Наистина нямам идея какво ще се получи.
Ако искаш, рискувай, и после сподели тук, тъкмо ще е полезно за друг, който няма блендер или кухненски робот с подобна функция.

Ева Тонева 22 март 2012 г., 12:44  

Прекрасен е, Рони! Ще го направя с печена чушка, мисля, че ще се хареса вкъщи. :)

Kokona 23 март 2012 г., 0:22  

Този дип ще го опитам непременно. Нямам хималайска сол, но ще сложа обикновена.:)

Еликсир 23 март 2012 г., 1:00  

Супер е дипа ,а снимките-върховни,Ронка!
И мусаката хич не лъже,страшен тен има!
Слънчев петък и усмихната пролет пожелавам!

Деси Пеева 27 март 2012 г., 5:28  

Този дип звучи много вкусно, Рони! Аз досега съм правила орехов дип със сурова коприва, но с червена чушка не съм се сещала. Мисля че много добре ще върви към сурови спагети от тиквичка! :)

Анонимен,  2 февруари 2013 г., 7:23  

Вероника, току що направих дипа, но с малко импровизация от моя страна. Сложих допълнително и прясно изпечена чушка както и люта чушка. Стана изключително вкусно! Става и с пасатор - просто сложих предварително смлени орехи! Страхотна идея! Много благодаря!!!

Публикуване на коментар

Back to TOP