Хрупкава тънка баница със спанак

>> събота, 3 март 2012 г.




Много публикации станаха днес, но имам да наваксвам, заради дългото ми отсъствие (което подозирам, че скоро ще повторя отново, за съжаление, защото пак влизам в серия с много работа).
Днес в тон с националния празник направих и една хубава вита баница със спанак.
Не знам вие как сте, но вкъщи обичаме само тънки и хрупкави баници.
Не че бих отказала и някоя тлъста, дебела баница, но няма да ми е така на сърце, както ей такива като днешното ми предложение към всички вас.
Излишно е да казвам, че по-блажна е по-вкусна.:)
И ако я изпечете в някоя стара очукана тава, още по-хубава ще стане.
Не знам защо, ама си умирам да ям ястия, които да ми напомнят по всичко за село- и като вкус, и като съдове за хранене и готвене.
Даже карах майка ми да ми изпраща разни неща от село от баби и прабаби.
Може би, защото се гордея с това, че съм много близко до земята и цялото ми детство е преминало волно, безгрижно, по-голямата му част на село, бягайки, играейки, често с обелени колене... без фасони, без превземки и суета... просто истинско...

Хрупкава тънка баница със спанак






Продукти:
около 1/2 пакет фини точени кори

за плънката:
около 300-350 грама спанак
100 грама извара
4 яйца
60-70 грама сирене
1 глава кромид лук
половин връзка пресен чесън
половин връзка пресен лук
черен пипер
сол на вкус
олио



В тиган с мазнина задушете двата вида лук и чесъна.
Измийте спанака и го прибавете и него към тях за кратко, докато омекне.
Не прекалявайте с термичната обработка, трябва да си остане зелен.
Ако се е отделила много вода, излейте я, за да не стане много течна плънката.
След като изстине спанака добавете всички останали съставки за плънката и разбъркайте.


Намажете си тава с олио и сложете 2 кори като основа на дъното.
После намазвайте леко по една кора от останалите с олио, слагайте плънка и навивайте на руло и подреждайте до получаване на вита баница.
По желание можете накрая да накъсате една кора и да я разпръснете най-отгоре.
Така става по-хрупкава баницата отгоре.
Аз не го направих този път, защото не ми стигнаха корите, отнесох се и завивах ли, завивах, а с другата половина от пакета бях правила ябълков щрудел (който забравих да снимам).
Полейте баницата с олио и я изпечете до готовност в предварително загрята на 200 градуса фурна.
С боза или айран ще я консумирате, това няма такова голямо значение, но гарантирано ще си оближете пръстите.


9 коментара:

Hubs,  3 март 2012 г., 14:45  

Roni, izglejda prekrasno!!! Imam samo edno vupros4e - spanaka zamrazen moje li da bude? I su6to otgore slaga li se nqkakva zalivka, kato pri drugite bancici, za da e po-meki4ka?

Анонимен,  3 март 2012 г., 15:15  

Рони, баничката е чудна. И аз ги обичам такива хрупкави. Радвам се, че се завърна отново, след дългото отсъствие. Гъбките също изглеждат много апетитно, а кремчето е направо върха - лесно, бързо, леко и много вкусно. Рецепта по мой вкус.
За пореден път се убеждавам, че си страхотен човек, много мила и земна.
Светла

Ginger Cookies 3 март 2012 г., 15:15  

Хубс, и със замразен ще стане, но ще има голяма разлика във вкуса. На пазарите вече навсякъде има пресен, по-хубаво не рискувай със замразен, а и много вода ще ти пусне и ще развали баницата.
Отгоре няма нужда от никаква заливка, както съм описала рецептата, така съм направила баницата.:)
Ако сложиш яйце или каквото и да е отгоре, хрупкавото отива на кино и вече няма да е хрупкава баница, а мека баница.:))
Ние вкъщи точно за коричката отгоре, отдолу и по края се избиваме направо.:)))
Ако не обичаш хрупкава коричка, залей баницата с едно яйце отгоре, но според мен няма смисъл, тази баница и така е супер сочна отвътре, а отвън е хрупкава и се получава страхотен баланс. Поздрави.:))

Ginger Cookies 3 март 2012 г., 15:20  

Светле, много мило, благодаря ти от сърце.:) Честит празник.:)

Mарияна 3 март 2012 г., 22:14  

Рони, тази баница ми е любима, най-обичам мама да ми я приготви! Така поднесена и хрупкава изглежда още по-апетитна :)
Поздрави!

Таня 3 март 2012 г., 23:06  

Рони, баницата е ужасно изкушаваща, сигурно е и толкова вкусна! Все още не съм опитвала баница със спанак, а тези дни се чудих какво да приготвя с такъв и ще се възползвам от рецептата. Дано и съпругът ми да пожелае да си хапне от нея, че заради него не съм я правила още. Благодаря!

Слънчева и усмихната неделя :) Поздрави!

Dani 3 март 2012 г., 23:36  

Обожавам хрупкава коричка, а твоята има чудесен загар!
И с тези зелении замириса на пролет!
Хубав ден!

Гуинет 4 март 2012 г., 4:22  

Бих я опитала с удоволствие! Изглежда толкова апетитно! Поздрави!

Еликсир 5 март 2012 г., 5:22  

Много обичам баница със спанак,но я правя залята,а твоята каква е златиста и препеченка-фантазия!
Пожелавам ти спорна и ползотворна работа и много позитивно настроение!

Публикуване на коментар

Back to TOP