Rigo Jancsi

>> сряда, 16 ноември 2011 г.




Все така правя-трудните торти ги започвам по-охотно, а лесните рецепти все ги отлагам.
Та, такъв е случая и с днешния десерт.
Много е лесен за приготвяне, на всичкото отгоре е и много вкусен и се чудя защо го бавих толкова време.
Отдавна стои в списъка ми с рецепти за приготвяне и си чакаше ли, чакаше.
Е, дойде му и на него времето.
Сега да ви напиша и малко исторически факти, дано да не ви е скучно, но е добре такива стари рецепти да си вървят ръка за ръка със своята автентична история.
Rigo Jancsi е традиционен унгарски и виенски десерт.
Накратко, представлява кубче от два меки тънки блата и много крем от сметана и шоколад.
Придобива популярност доста отдавна в бившата Австро-Унгарска империя и е кръстен на Rigo Jancsi- известен цигански цигулар (1858-1927), който успява да прелъсти и да се ожени за Clara Ward  Princess de Caraman-Chimay, единствената дъщеря на американския милионер от Детройт капитан E.B.Ward, белгийската Princesse de Caraman-Chimay-титла, която придобива покрай първия си съпруг .
В книгата Flavors of Hungaryдесертът е записан като "Gypsy John."






Клара и Jancsi се срещат през 1896 г., докато Rigo Jancsi свири на цигулка в ресторант в Париж, където Клара вечеря със съпруга си, принц Джоузеф. 
Между1896 и 1898, вестниците пишат подробно за брака на primás цигуларя Rigo Jancsi и принцесата. 
На тяхната сватба този сладкиш е тортата, която носи името на  Rigo Jancsi, и е в чест на романтична им любовна история. 
Източниците все още не могат да се споразумеят за произхода на сладкарското изделие.  Някои твърдят, че Rigo е създал сладкиша заедно с неизвестен готвач, за да изненада Клара, други твърдят, че Rigo Jancsi е купил този сладкиши за Клара и сладкарите са  го нарекли след това Rigo Jancsi .
И макар че, щеше да е добре да си имаме happy end, той е невъзможен, имайки предвид това, че бракът им не процъфтява дълго време, заради изневерите на кръстника на днешната ми рецепта.




Rigo Jancsi






Продукти:


за блата:

5 яйца

7 супени лъжици захар

9 супени лъжици бяло брашно

1 пакетче бакпулвер Д-р Йоткер

1 пакетче краве масло (125 грама)

4 супени лъжици какао



за крема:

500 грама течна сладкарска сметана

300 грама шоколад

1 пакетче краве масло



кайсиево желе или конфитюр по желание



за глазурата:

100 грама млечен шоколад

50 грама краве масло












Включете фурната на 190 градуса.
Покрийте дъното на квадратна тава (23 Х 23 см) с хартия за печене и напръскайте със спрей за печене или намажете добре с масло стените и дъното на тавата, а после набрашнете леко.
Разбийте яйцата и захарта на сняг.
Прибавете мекото краве масло и отново разбийте добре.
Смесете брашното, какаото и бакпулвера и започнете да прибавяте постепенно, докато се усвои напълно и се получи гладка смес.
Изсипете сместа в тавата и сложете в предварително загрята фурна.
Няма да се изморя да повтарям, че загряването на фурната предварително е изключително важно.




Изпечете блата, но го наблюдавайте, не трябва да се препича, напротив, трябва да остане мек и крехък.
Проверявайте с клечка и когато е суха, спрете фурната и отворете вратичката й, за да спре печенето.
После извадете блата и го оставете да изстине напълно.




Докато изстива нека да приготвим крема.
Разбийте сметаната добре.
Разтопете шоколада и маслото на водна баня.
Оставете ги да се охладят и ги прибавете към сметаната.
Разбийте добре.
Извадете блата от тавата и я почистете от хартията и мазнината. 
После разрежете напречно на две еднакви части блата.
Поставете първия блат на дъното на тавата, намажете го с кайсиево желе, ако ви допада този вариант. 
Така е в оригинал, но аз го пропуснах, защото не е мой тип такъв тип съчетаване на аромати.
После изсипете всичкото количество крем и покрийте с другия блат.
Постарайте се да го сложите така, че отгоре да остане гладка част от блата, за да може сладкиша да изглежда добре накрая.
Разтопете шоколада и маслото за глазурата и намажете сладкиша отгоре.
Оставете на хладно да престои.
Сервирайте нарязано на квадрати или правоъгълници.



19 коментара:

Mарияна 16 ноември 2011 г., 14:01  

Рони, не си падам по шоколада но този сладкиш е неустоим! Страхотно представяне!
Поздрави!

Мира 16 ноември 2011 г., 21:36  

Интересна идея и чудесно изпълнение!
Красиви снимки!
Поздрави!

КАТЕРИНА 16 ноември 2011 г., 22:52  

Рони,страхотна презентация и чудесна торта!
Прекрасна е като изпълнение и вкус!
Пожелавам ти чудесен ден!

pep-4o 16 ноември 2011 г., 23:47  

А у нас всички си падаме по шоколада :)) Страхотно шоколадово предложение, Рони, че и лесно и ти се чудя защо си го отлагала толкова време?!

Хубав ден!

fedora 16 ноември 2011 г., 23:58  

Милост нямаш, ей!!! Ще те кръстя Желязната Лейди, да знаЙш :)))
Пърфект отвсякъде!!!

Живка 16 ноември 2011 г., 23:59  

Ронка,невероятен сладкиш-усещам топенето му в устата....обичам този момент...
Хубав ден ти желая!

Нели 17 ноември 2011 г., 0:33  

Чудно!Аз,много си падам по шоколадовото!

Краси 17 ноември 2011 г., 4:55  

Ох,толкова вкусно изглежда....може ли да се почерпя с едно голяяяяямо парче?!

Анонимен,  17 ноември 2011 г., 6:42  

Бързо, лесно, вкусно:) И... красиво! Рони, щом не обичаш съчетанието от шоколад и кайсиево сладко, значи ли, че това е причината да не приготвиш прочутата торта Sacher?

Поздрави: Александра

Ginger Cookies 17 ноември 2011 г., 7:56  

Радвам се, че приемате положително предложението ми, благодаря ви.:))))
Sacher никога, ама никога не ми е харесвала като торта, да.:)))

Анонимен,  17 ноември 2011 г., 9:02  

Прекланям се пред талантите които имаш.Толкова финес лъха от всичко което правиш.

Мариета 17 ноември 2011 г., 9:49  

Рони, великолепно шокаладово разкошество си приготвила, ако подхвана от единия край тавата...
Сърдечни поздрави!

Milena 17 ноември 2011 г., 10:14  

О, това си е направо "любов от пръв поглед" сладкиш! Точно като за мен, непоправим шокохолик :-) Чудесни снимки, Рони!

Поздрави, Милена

Еликсир 19 ноември 2011 г., 13:11  

Рони,много ми беше интересно,и в никакъв случай досадно да прочета предисторията на днешния ти десерт!Винаги разказваш толкова увлекателно и чета с лекота!
Сочно парченце от този десерт бих си хапнала с наслада!

Пожелавам уютна неделя!

Svet 20 ноември 2011 г., 7:13  

Страхотна си, Рони! Винаги, когато се запаля по нещо, представено от теб, става сполучливо и най-важното - много добре ме напътстваш с мерките - обичам да са с лъжици и чаши, а не грамове! :)Този сладкиш изглежда превъзходно, само искам да попитам - какъв шоколад използваш за блата - черен или млечен?

Kokona 26 ноември 2011 г., 23:28  

Ох, това ще е следващото твое предложение, което ще опитам. Неустоимо изглежда! Като един фен на шоколада, няма как да го пропусна. Съчетанието с кайсиево желе на мен ми допада. Много обичам шоколад + кайсиево сладко.:)

DryThyme 28 ноември 2011 г., 10:20  

Толкова примамливо изглежда това шоколадово изкушение...! Прекрасни снимки!

aisiclio 2 декември 2011 г., 13:58  

Здравей Рони! Аз съм нова тук,но съм меко казано впечатлена от сайта ти! (надявам се,че мога да се обръщам на Ти) От около седмица, когато го открих чета рецептите и съм прочела почти всички, вчера направих шницелите, а днес лазанята със сметана и този страхотен сладкиш! Стана страхотен!Много благодаря за чудесните рецепти, направила съм си един доооста дълъг списък от твоя списък и мисля да го докарам до край. поздрави :-)

Drava 7 януари 2012 г., 2:22  

Вероника, даде ми една наистина добра идея за тазгодишния Ивановден:) Поздрави от Варна!:)

Публикуване на коментар

Back to TOP