неделя, 13 ноември 2011 г.

German pancake (Dutch baby) или голямата немска палачинка




"Дас ист фантастиш!"
Да ме прощават говорещите немски език (аз не съм от тях), но само това мога да възкликна при вида и вкуса на днешната ми рецепта.
То бива да е вкусно, ама това е прекалено.
Обичате ли палачинки и панкейкс?
А изпитвате ли ужас само при мисълта, че трябва да стоите на котлона поне един час, за да приготвите за всички?
Ако и на двата въпроса отговорите положително, то значи тази рецепта е точно за вас и спокойно можете да продължите да четете по-нататък.
German pancake или както я наричат и Dutch baby е сигурно най-вкусната закуска на света.
Това накратко казано е нещо като огромна пухкава палачинка, поръсена с пудра захар, която се приготвя много лесно и в състава й може да бъде включен и аромат по избор-канела, ванилия, лимонови или портокалови корички.
Има и вариант да се изпече в малки метални форми и да се получат мини панкейкове, но голямата палачинка си е голямата работа, мен ако питате.
Твърди се, че Dutch baby е сервирана официално за първи път през 1900 година в Сиатъл в един семеен ресторант-Manca`s Cafe.
Този вариант е разновидност на немската палачинка и както се говори в историята на ястието, едната от дъщерите на собственика на ресторанта я е преименувала като "холандски бебета".
През 1942 година ресторанта дори става собственик на търговската марка за Dutch babies.
Получила се е някаква игра на думи, навярно, се казва още, поради наличието на германски емигранти, познати като Pennsylvania Dutch, и "Dutch" всъщност е изопачено от "Deutsch".
Кой да ти каже.
А и едва ли това ще е най-важното за всеки, който ще реши да отдели малко от времето си и да зарадва цялото си семейство после с най-вкусната и лесна закуска.
Време за приготвяне: 5 минути, време за печене: около 30 минути, време за изяждане: 1 минута.
Фантастиш!:)

German pancake (Dutch baby) или голямата немска палачинка





Продукти:
за 4 порции

5 големи яйца
1 чаена чаша хладко към студено прясно мляко
1 чаена чаша бяло брашно
3 супени лъжици захар
1/6 чаена лъжичка сол
2 ванилии
малко настъргана лимонова или портокалова кора по избор
1/2 пакетче краве масло (около 65 грама)





Пуснете фурната за загрее на 200 градуса.
Пригответе си кръгла тава с диаметър около 26 см.
Можете да работите и с правоъгълна тава и накрая да навиете панкейка на руло с плънка и да се нареже, но на мен ми харесва повече кръглия вариант.
Да продължим нататък.
Сложете маслото в тавата и после я вкарайте във фурната.
През това време разбийте леко яйцата (не на сняг), а просто да се разбият белтъците с жълтъците.
Прибавете останалите съставки и разбийте много добре с миксер.
Бързо и лесно, точно, както правите смес за палачинки.


Когато маслото в тавата е разтопено и горещо, с ръкавица извадете внимателно тавата, завъртете я още по-внимателно, за да облее стените добре с масло и изсипете сместа вътре.
Сложете да се пече.
Ще видите как панкейкът започва да се надува много красиво.
Печете около 15 минути и после намалете фурната на 170 градуса.
Печете още около 15 минути.
Може и повече да се наложи, зависи от фурната ви, затова наблюдавайте.
Но не отваряйте фурната по време на печене.



Работете в хубава тава с незалепващо дъно.
Когато е готов панкейкът, спрете фурната, отворете вратата около една педя и оставете да престои около 10 минути вътре, за да не се получи рязка смяна на температурата и да спадне бързо.


Така или иначе при сервиране панкейкът спада, няма как, а и така е нормално да е, но идеята е като го сервирате да е бухнало и впечатляващо за очакващите да си хапнат.
Поръсете с пудра захар и сервирайте с мед, шоколад, конфитюр или каквото си прецените.


16 коментара:

  1. Ронка, вярно сме на една вълна :) пък и аз съм от говорещите немски :)
    Поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Охо, а аз ще си взема и от твоята, и от на Зори палачинките и ще си имам за закуска :))
    Страхотно звучи тази, Рони! Вкусничко и бързо :))

    ОтговорИзтриване
  3. Ехааааа! То бива вкусотии, ама твоите граници нямат! А това е прекрасна идея, наистина обичаме палачинки, но аз си пържа, а чинийката ми все празна си стои:). А тази е за цялото семейство. Благодаря, ти за прекрасните рецепти, които споделяш! Вкусна и прекрасна седмица ти желая!

    ОтговорИзтриване
  4. Великолепна е!!!
    И много изкусителни снимки, като теб самата :))

    ОтговорИзтриване
  5. Рони,страхотна рецепта,ще я направя обезателно!
    Бързо,лесно и навярно адски вкусно ще е!

    Хубава седмица пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  6. Уби мЪ! Това звучи много интересно! Сега почна да ме ровичка любопитството и подозирам как още тази седмица ще убедя децата, че палачинките всъщност са много интересно нещо за вечеря:) Едва ли ще възразят:)

    ОтговорИзтриване
  7. Чудна е! Аз правя нещо подобно, но без плодовите кори - следващият път ще пробвам с тях. Наистина бърза, лесна и вкусна! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Рони за пореден път ни доказваш,каква изкусителка си!
    Задължително ще пробвам рецептата ти!
    Снимките са изумителни!

    ОтговорИзтриване
  9. Много вкусно беше! Ммммм - с домашно сладко от малини!
    А как интересно се наду, докато се печеше, такива причудливи форми!
    Аз го направих без лимонови или портокалови кори и пак стана много вкусно!
    Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  10. Здравейте:)
    Преди 3 дни попаднах на блога ви и останах удивена от прекрасните рецепти,снимки и страхотния начин по , който е поднесено всичко. Изчетох и разгледах голяма част от тях и не мога да реша,с коя да започна...великолепни са:)
    Всъщност вече започнах с тази апетитна палачинка, в момента е във фурната...:)
    Стефи Златкова

    ОтговорИзтриване
  11. С портокаловите корички и полята с мед стана върховно вкусна, благодаря:)но, май дозата трябва да се утроява:))

    ОтговорИзтриване
  12. С портокаловите корички и полята с мед е нещо върховно:))но, дозата трябва да я удвоявам за следващия път...:)) благодаря

    Стефи Златкова

    ОтговорИзтриване
  13. Благодаря за прекрасната рецепта! Върна ме в детството, майка ми правеше такава, когато бях малка, само че в нейния вариант беше навита и със сладко. Още веднъж - благодаря!

    ОтговорИзтриване
  14. Dutch е дума от северногермански диалект Platdutch
    и означава Deutsch :)
    А за палачинката - още докато четеш и ти изтичат лигите. Ще я направя още утре!
    Поздравления за блога, чета с голям интерес!

    ОтговорИзтриване
  15. Това е най-вкусната закуска на всички времена!!! :) Благодаря!

    ОтговорИзтриване