German pancake (Dutch baby) или голямата немска палачинка

>> неделя, 13 ноември 2011 г.




"Дас ист фантастиш!"
Да ме прощават говорещите немски език (аз не съм от тях), но само това мога да възкликна при вида и вкуса на днешната ми рецепта.
То бива да е вкусно, ама това е прекалено.
Обичате ли палачинки и панкейкс?
А изпитвате ли ужас само при мисълта, че трябва да стоите на котлона поне един час, за да приготвите за всички?
Ако и на двата въпроса отговорите положително, то значи тази рецепта е точно за вас и спокойно можете да продължите да четете по-нататък.
German pancake или както я наричат и Dutch baby е сигурно най-вкусната закуска на света.
Това накратко казано е нещо като огромна пухкава палачинка, поръсена с пудра захар, която се приготвя много лесно и в състава й може да бъде включен и аромат по избор-канела, ванилия, лимонови или портокалови корички.
Има и вариант да се изпече в малки метални форми и да се получат мини панкейкове, но голямата палачинка си е голямата работа, мен ако питате.
Твърди се, че Dutch baby е сервирана официално за първи път през 1900 година в Сиатъл в един семеен ресторант-Manca`s Cafe.
Този вариант е разновидност на немската палачинка и както се говори в историята на ястието, едната от дъщерите на собственика на ресторанта я е преименувала като "холандски бебета".
През 1942 година ресторанта дори става собственик на търговската марка за Dutch babies.
Получила се е някаква игра на думи, навярно, се казва още, поради наличието на германски емигранти, познати като Pennsylvania Dutch, и "Dutch" всъщност е изопачено от "Deutsch".
Кой да ти каже.
А и едва ли това ще е най-важното за всеки, който ще реши да отдели малко от времето си и да зарадва цялото си семейство после с най-вкусната и лесна закуска.
Време за приготвяне: 5 минути, време за печене: около 30 минути, време за изяждане: 1 минута.
Фантастиш!:)

German pancake (Dutch baby) или голямата немска палачинка





Продукти:
за 4 порции

5 големи яйца
1 чаена чаша хладко към студено прясно мляко
1 чаена чаша бяло брашно
3 супени лъжици захар
1/6 чаена лъжичка сол
2 ванилии
малко настъргана лимонова или портокалова кора по избор
1/2 пакетче краве масло (около 65 грама)





Пуснете фурната за загрее на 200 градуса.
Пригответе си кръгла тава с диаметър около 26 см.
Можете да работите и с правоъгълна тава и накрая да навиете панкейка на руло с плънка и да се нареже, но на мен ми харесва повече кръглия вариант.
Да продължим нататък.
Сложете маслото в тавата и после я вкарайте във фурната.
През това време разбийте леко яйцата (не на сняг), а просто да се разбият белтъците с жълтъците.
Прибавете останалите съставки и разбийте много добре с миксер.
Бързо и лесно, точно, както правите смес за палачинки.


Когато маслото в тавата е разтопено и горещо, с ръкавица извадете внимателно тавата, завъртете я още по-внимателно, за да облее стените добре с масло и изсипете сместа вътре.
Сложете да се пече.
Ще видите как панкейкът започва да се надува много красиво.
Печете около 15 минути и после намалете фурната на 170 градуса.
Печете още около 15 минути.
Може и повече да се наложи, зависи от фурната ви, затова наблюдавайте.
Но не отваряйте фурната по време на печене.



Работете в хубава тава с незалепващо дъно.
Когато е готов панкейкът, спрете фурната, отворете вратата около една педя и оставете да престои около 10 минути вътре, за да не се получи рязка смяна на температурата и да спадне бързо.


Така или иначе при сервиране панкейкът спада, няма как, а и така е нормално да е, но идеята е като го сервирате да е бухнало и впечатляващо за очакващите да си хапнат.
Поръсете с пудра захар и сервирайте с мед, шоколад, конфитюр или каквото си прецените.


16 коментара:

Еoc 13 ноември 2011 г., 11:54  

Ронка, вярно сме на една вълна :) пък и аз съм от говорещите немски :)
Поздрави и хубава нова седмица!

pep-4o 13 ноември 2011 г., 13:19  

Охо, а аз ще си взема и от твоята, и от на Зори палачинките и ще си имам за закуска :))
Страхотно звучи тази, Рони! Вкусничко и бързо :))

Candy 13 ноември 2011 г., 22:29  

Ехааааа! То бива вкусотии, ама твоите граници нямат! А това е прекрасна идея, наистина обичаме палачинки, но аз си пържа, а чинийката ми все празна си стои:). А тази е за цялото семейство. Благодаря, ти за прекрасните рецепти, които споделяш! Вкусна и прекрасна седмица ти желая!

fedora 14 ноември 2011 г., 0:06  

Великолепна е!!!
И много изкусителни снимки, като теб самата :))

Еликсир 14 ноември 2011 г., 3:48  

Рони,страхотна рецепта,ще я направя обезателно!
Бързо,лесно и навярно адски вкусно ще е!

Хубава седмица пожелавам!

Lulu 14 ноември 2011 г., 4:58  

Уби мЪ! Това звучи много интересно! Сега почна да ме ровичка любопитството и подозирам как още тази седмица ще убедя децата, че палачинките всъщност са много интересно нещо за вечеря:) Едва ли ще възразят:)

Яна 14 ноември 2011 г., 5:50  

Чудна е! Аз правя нещо подобно, но без плодовите кори - следващият път ще пробвам с тях. Наистина бърза, лесна и вкусна! Поздрави!

КАТЕРИНА 14 ноември 2011 г., 9:37  

Рони за пореден път ни доказваш,каква изкусителка си!
Задължително ще пробвам рецептата ти!
Снимките са изумителни!

Irshad 14 ноември 2011 г., 11:40  

Много вкусно беше! Ммммм - с домашно сладко от малини!
А как интересно се наду, докато се печеше, такива причудливи форми!
Аз го направих без лимонови или портокалови кори и пак стана много вкусно!
Благодаря!

Анонимен,  6 януари 2012 г., 10:45  

Здравейте:)
Преди 3 дни попаднах на блога ви и останах удивена от прекрасните рецепти,снимки и страхотния начин по , който е поднесено всичко. Изчетох и разгледах голяма част от тях и не мога да реша,с коя да започна...великолепни са:)
Всъщност вече започнах с тази апетитна палачинка, в момента е във фурната...:)
Стефи Златкова

Анонимен,  6 януари 2012 г., 10:58  

С портокаловите корички и полята с мед стана върховно вкусна, благодаря:)но, май дозата трябва да се утроява:))

Анонимен,  6 януари 2012 г., 11:00  

С портокаловите корички и полята с мед е нещо върховно:))но, дозата трябва да я удвоявам за следващия път...:)) благодаря

Стефи Златкова

Анонимен,  11 февруари 2012 г., 6:46  

Благодаря за прекрасната рецепта! Върна ме в детството, майка ми правеше такава, когато бях малка, само че в нейния вариант беше навита и със сладко. Още веднъж - благодаря!

Анонимен,  19 април 2013 г., 9:55  

Dutch е дума от северногермански диалект Platdutch
и означава Deutsch :)
А за палачинката - още докато четеш и ти изтичат лигите. Ще я направя още утре!
Поздравления за блога, чета с голям интерес!

Анонимен,  13 юли 2015 г., 0:52  

Това е най-вкусната закуска на всички времена!!! :) Благодаря!

Публикуване на коментар

Back to TOP