Патладжан ветрило

>> вторник, 15 ноември 2011 г.




Дойде ред и на тази рецепта.
Вкъщи се старая да не прекаляваме с употребата на патладжан, защото всеки знае, че макар и с наличието на хубави качества, патладжанът не е храна за много честа употреба.
Днешното ми предложение се среща под различни форми, Пепи например, го е направила със сирене.
Аз се възползвах от варианта, показан във Фиеста ТВ в предаването "Италианска идилия с Лидия".
Рецептата не е подходяща за настоящите пости, но пък е чудесна за любителите на вегетарианското хранене.
Направих и от двата вида патладжан-тъмен и светъл.
Ако работите с по-големи патладжани, ветрилата ви ще бъдат с повече разрези и ще се разлистят повече, моите са малки.
Много е вкусно, опитайте.


Патладжан ветрило






Продукти:


3 патладжана
2 средни домата
кашкавал
моцарела
сол на вкус
зехтин

за доматения сос:
3 малки обелени накълцани домата
1 глава настърган кромид лук
зехтин
1 супена лъжица сладък червен пипер
6-7 скилидки чесън
сол на вкус
захар на вкус
черен пипер
босилек
2 супени лъжици лютеница

пармезан за настъргване 





Измийте патладжаните, но не махайте дръжките.
Нарежете ги напречно на 4-5 парчета, без да режете докрай, за да може да се получи ветрило.
Осолете добре патладжаните, оставете ги за малко, за да се отдели неприятния им горчив сок и после ги намажете навсякъде със зехтин.
Във всеки разрез сложете парчета домати, моцарела и кашкавал.


Сега трябва да приготвим соса.
Задушете за кратко лука и чесъна и после прибавете червения пипер.
Когато работите с червен пипер и висока температура, внимавайте.
Аз винаги махам съда от огъня, докато се запържва, защото иначе прегаря лесно.
Добавете доматите и разбъркайте добре.
Сипете малко вода, около 1 чаша за кафе.
Овкусете със солта, захарта, босилека и черния пипер.
Накрая сложете и лютеницата.
Махнете от котлона, не е нужно да го държите дълго там, защото така или иначе той ще се готви още време във фурната.
С така приготвения сос залейте патладжаните.
Покрийте с фолио и печете около 30 минути.
После махнете фолиото и запечете до готовност, като 2-3 пъти по време на печенето заливайте с отделената мазнина.
В последните минути по желание прибавете настърган пармезан или кашкавал.
Сервирайте с босилек или магданоз.


9 коментара:

Vania Georgieva 15 ноември 2011 г., 7:17  

Ооо,, звучи фантастично, а и и изглежда така. Определено ще опитам, така и така не съм много по постите :-) Поздрав и хубава вечер!

pep-4o 15 ноември 2011 г., 7:29  

Ауууу, че апетитни! Ни е сме големи почитатели на ветрилата, пък виж, следващия път ще ги допълня с доматения сос. Но от сирената не се отказвам :)))

Анонимен,  15 ноември 2011 г., 9:10  

Изглежда превъзходно, а и ужасно вкусно звучи:) Като свършат постите, ще го приготвя:)

Александра

Нели 15 ноември 2011 г., 10:16  

Така хубаво изпечено!СТРАХОТНО!

Мира 15 ноември 2011 г., 11:35  

Правила съм ветрило ,но следващия път ще оставя дръжката.
Много ми хареса,поздрави!

Vili Konova 15 ноември 2011 г., 12:30  

Пепчовите ветрила бяха хит доста време.Твоето предложение е не по-малко изкушаващо.
Поздрави , Вероника!

Еликсир 15 ноември 2011 г., 13:11  

Рони,със задовоство откривам,че и ти си фен на Фиестата,а Лидия ми е любимката там.
Това съчетание на патладжан,доматен сос и сирена е знаменито,страхотна вкусотия!
При теб както винаги е много изкусително поднесено,а този сервиз винаги ме кара да се прехласвам,много е красив!

Прегръдки!

КАТЕРИНА 16 ноември 2011 г., 12:03  

Рони,страхотно ветрило!Обожавам патладжан във всякаква форма!
Прегръдки и хубав утрешен ден:)

Анонимен,  19 май 2013 г., 5:45  

اريد ان اعرف خض برج التور في الزواج والشغل

Публикуване на коментар

Back to TOP