сряда, 9 ноември 2011 г.

Френски макарони с шафран и лек шоколадов крем




Много отдавна не бях правилa макарони.
Моят съпруг все ми напомняше за тях и този път нямаше мърдане, купих си прясно бадемово брашно и запретнах ръкави.
Само като си спомням как треперих при първите си 2 опита и обикалях нервно фурната.
Сега го давах доста по-смело и уверено.:)
Пак ще правя макарони за Коледа, искам да подаря на приятели и близки.
Тогава съм предвидила да са двуцветни и да са по-големи. 
Дано успея да ги снимам, за да ви ги покажа.

Френски макарони с шафран и лек шоколадов крем






Продукти:

50 грама белтъци-отделени от жълтъците и престояли в хладилник 2-3 дена

25 грама кристална захар

65 грама пресято бадемово брашно

100 грама пудра захар

жълта сладкарска боя

шафран



за пълнежа:

100 мл течна сладкарска сметана

150 грама млечен шоколад








Да не забравяме, че белтъците трябва да са стари, тоест, престояли поне 2 дена отделени от жълтъците в хладилник.
После ги извадете за около 15 часа покрити извън хладилника.
Смесете бадемовото брашно и пудрата захар в отделен съд. 
В чист и напълно сух съд разбийте белтъците до ниво твърдост пяна за бръснене.
Добавете кристалната захар и боята (не прекалявайте с нея по-добре, ако е течна).
Разбийте с миксер белтъците, докато станат като за целувки (но не разбивайте прекалено много, защото ще станат сухи макароните).
Разбивайте само в една посока.
С миксера бяхме до тук.




Започнете да разбърквате с шпатула, но не хаотично, а като я въртите само в една посока по стените и дъното на купата и обръщате сместта .
Прибавяйте още 2-3 пъти постепенно от бадемовото брашно и пудрата захар и пак разбърквайте по същия начин, докато се усвоят от белтъчната смес.
Разбърквайте така около 30 секунди, трябва да се получи смес, която се спуска като лава, като я повдигнете с шпатулата.
Пуснете фурната да загрява на 150 градуса (горен и долен реотан) и преместете рафта в долната половина на фурната.




Шприцовайте от сместта върху тава, застлана  с качествена хартия за печене.
Можете да си очертаете хартията, за да ви е по-лесно на кръгчета с диаметър около 2,5-3 см.
Имайте предвид, че ако рисувате с маркер, това ще се отбележи върху черупките, най-добре го направете леко с фино моливче.
Оставете черупките да изсъхнат на стайна температура за около 50 минути, по този начин ще им помогнете да не се напукат при печенето (по-точно при сушенето във фурната).
Поръсете с натрошен шафран.
В идеално загрятата на 150 градуса фурна изпечете макароните за 15 минути.
Не допускайте да изгорят, да потъмнеят или да започнат да се зачервяват. 
Следете ги през цялото време, докато са във фурната.
Но не я отваряйте, докато се пекат.
Този път оставих макароните да изстинат върху хартията за печене (само я махнах от тавата, заедно с тях) и след изстиването им, нямах никакви проблеми с отлепането и не се наложи да слагам влажна кърпа под хартията.
После ги оставих върху решетка.




Пригответе си пълнежа, като разтопите шоколада на водна баня и го смесите с разбитата на сняг сметана.
Охладете крема в хладилник и с помощта на шприц сложете върху черупка, а отгоре с леко притискане сложите друга.
Оставете макароните да престоят за малко, за да омекнат от крема.





11 коментара:

  1. Рони, не мога да се нагледам на това съвършенство! Много са красиви тези малки изкушения :) Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Много са готинки:-) Освен това харесвам вкусът на шафран и със сигурност ще ми харесат:-)

    ОтговорИзтриване
  3. Перфектни са, Рони! Не съм опитвала шафран, но съм чувала, че бил скъп, но щом на Мъхчето й харесва, значи и на мен ще допадне :))
    Ще чакам да видя коледните :)

    ОтговорИзтриване
  4. Много са ефектни в този цвят!И едни такива топчести,кръглички,много симпатични!
    А и с герданчето чудесен декор се е получил!
    При мен те очаква награда!

    Хубаво утре пожелавам от сърце!

    ОтговорИзтриване
  5. Финес и елегантност по френски,
    с много аромат и есенен цвят -
    Великолепно изпълнение, Вероника!
    Коледната ти идея е страхотна,
    поздрави и усмихнат ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  6. Красиви,нежни...вълшебство е това да можеш да направиш такива макарони.Рони,ти си една вълшебница-поздравления за теб!
    Приятен ден!

    ОтговорИзтриване
  7. Скъпа,Ginger, със всяка твоя публикация изтрелваш този блог на върха! Съвсем искрено искам да те поздравя за уникалния стил и прекрасните рецепти! И тъй като този блог е първият кулинарен блог, който посетих,/ още много преди да си помисля да се захвана с подобно нещо:)/, бих искала да ти предам и първата награда, която получих:
    http://mycandykitchen.blogspot.com/2011/11/blog-post_10.html
    Ще съм много щастлива, ако я приемеш!
    Пожелавам ти много успехи във всяко твое начинание!

    ОтговорИзтриване
  8. Сърдечно ви благодаря за милите думи.:)
    Отдавна не ви бях досаждала с френски макарони, аз вече не ги публикувам, заради рецептата, защото тя общо взето е една и съща.
    Candy, много мило, веднага ще посетя блога ти.
    Благодаря ти за наградата и ти пожелавам много читатели и много вкусни мигове в кухнята.:)

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря ти за вдъхновението! Благодаря ти, че се отби при мен! Прекрасна си!!!

    ОтговорИзтриване
  10. Изглеждат превъзходно! Дано успееш да снимаш големите, ще бъде интересно. Поздрави Роди и сладки сънища :-)

    ОтговорИзтриване