сряда, 26 юни 2013 г.

Vita Rama- живот и щастие за всички (2 част)








Интервю със Слави Славов (2 част)



1. За мен, а и за всички със сигурност ще е любопитно да научат какво е сложило началото на промяната при вас, какво ви е провокирало да гледате на живота и света по начина, по който го правите? Кое сформира мироледа ви така?

Отговорът е болестта и желанието за различен, здрав, пълноценен, щастлив живот. 
Когато човек е здрав, рядко се замисля за последиците от конвенционалния начин на живот. 
Рано или късно обаче, всеки от нас усеща негативните последствия, които често се изразяват в здравословни проблеми, болести, стрес, страх, нещастие и други.  
В  екипа ни от специалисти  всеки – Георги Славов, д-р Георги Гайдурков, д-р Галина Арабаджиева, аз- Слави Славов, сме преживяли сериозен здравословен проблем, който сме успели да преодолеем чрез промяна на цялостния си подход към здравето – промяна на храненето, движение и духовни, релаксиращи или медитативни практики. 
Така се зароди и идеята за Vita Ramaцентър, в който се предлага цялостен подход към здравето от висококвалифицирани и доказали се специалисти в различни области.



2. "Само глупостта не се цери с глад."- тези думи принадлежат на Лидия Ковачева. Хулена или боготворена- житейската й мисия е оценявана на двата полюса, но няма българин, който да не е чувал за нея. Какво е тя за вас? Колко голям отпечатък е оставила великата гладолечителка във вашите души и какво е най-важното да знаем всички ние за личността и делата й?

Истинността на думите й е доказана и се доказва от практиката на всички нейни ученици. Първо трябва бъде осъзнат смисълът на думите й и да бъде проверен на практика. 
Лидия Ковачева е велика природолечителка, която предаваше своя опит и положителна енергия не само на хора в България, но и на хора от други страни. 
Тя имаше естествен подход към хората и с ясни и кратки послания успяваше да привлече като магнит всички, които имаха нужда от лечение, според тяхното здравословно състояние. 
Известни природолечители от Европа са кореспондирали с нея и са оценили нейния опит и знание. 
За много хора в България тя е легенда и светица. 
Голяма част от екипа на Vita Rama e имал щастието не просто да я познава, а да учи от нея, да практикува  с нея, да й сътрудничи. 
Благодарение на Лидия Ковачева, аз самият придобих съвсем нов поглед върху факторите, които влияят на здравето и развих различен подход към него.
Тя беше тази, която ме подтикна да следвам принципите на природосъобразното лечебно хранене и начин на живот.


3. Каква е вашата житейска философия? От какви свои морални принципи се ръководите в професионален, а и в личен план?

Основният принцип, от който се ръководя е личното отношение, внимание и професионален подход към всеки човек и непрекъснатото развитие и усъвършенстване: професионално и лично. 
Това е и основният принцип, от който се ръководи и целият екип от професионалисти във Vita Rama
За нас е от първостепенно значение да подкрепяме и мотивираме желанието и стремежът на всеки за здрав и щастлив живот. 
Затова и задължителен елемент в здравословните програми на Vita Rama са лекциите, обученията, демонстрациите, уъркшоповете за здравословно хранене и начин на живот.




4. Скоро стартира и вашия нов сайт. Какви са най-интересните акценти в него и какво могат да видят там всички, които ще проявят интерес да го разгледат?

Основните акценти в  www.vitarama.bg  са: лечебната система Vita Rama, плод на дългогодишна практика и опит; заболяванията, които се повлияват успешно от лечебна система Vita Rama; здравословните програми Здраве, Детокс, Отслабване и Жизненост, които провеждаме от 15 юни до 15 септември в хотел Ела, Пампорово; екипът от специалисти, който се грижи за гостите на Лечебен център Vita Rama. 
Интересни и полезни за посетителите на уеб сайта са здравословните и лечебни рецепти и статии на специалистите от Vita Rama
На  www.vitarama.bg  може да бъде намерена информация и да бъде направена регистрация за всички предстоящи събития, семинари и обучения, които провежда Лечебния център.




5. Възможно ли е да бъдат променени напълно вкусовите навици на човек? Мисия невъзможна ли е да се променят стереотипите в обществото на тема "хранене"?

Изграждането и развиването на вкусови навици е повлияно силно от социалната и културна среда, в която живеем, както и от информираността ни. 
Вкусовите навици започват да се изграждат в детството. 
Изключително важна тук, е ролята на родителите и начина на хранене в семейството. 
Трудно е да се променят вредни навици по отношение на храненето, изграждани поколения наред, но в никакъв случай не е невъзможно. 
Наблюдава се все по-позитивна тенденция на търсене на информация и повишаване на познанието, свързано с храната и нейната връзка със здравето, различните видове храни, ефектът, който те имат върху нас и т.н., а като резултат - частична или цялостна промяна в модела на хранене и подходът към здравето. 
За съжаление, често хранителните навици се променят под натиска на здравословен проблем.



6. Веган начин на хранене = липса на витамин В12“- вечният довод срещу пълното въздържание от животински продукти. Каква е вашата позиция по този въпрос и на чия страна сте- на веганите или на техните опоненти?

Отговорът на този въпрос не е еднозначен. 
В голяма степен изграждането и усвояването на B12 зависи от индивидуалното състояние на организма. 
По отношение на източниците на В12 засега няма едно мнение по въпроса, дори сред веганската общност. 
Според някои, този витамин може да се набави само от добавки или ‘подсилени’ с В12 храни. 
Според други, е достатъчна консумацията на екологични, сурови и не много обилно измити зеленчуци и плодове. 
Добре е, тези които следват дълго време веганска диета, да изследват стойностите на B12 в организма си и ако са намалели, да си го набавят от хранителни добавки.



7. За какво мечтаете? Имате ли и други проекти, които ви се иска да реализирате, освен настоящият проект "Vita Rama"?

Имаме много идеи за развитието на проекта Vita Rama.
В момента наша основна цел е да продължим развитието и усъвършенстването на лечебна система Vita Rama, като инвестираме в постоянното професионално развитие на нашия екип и технологията на приготвяне на храните.
Ще стартираме два нови проекта през есента: сурови супер и био храни Vita Rama, добити и преработени по натурален начин, който запазва всичките им лечебни качества, и проектът „Здравословен Бургас“, в който ще имаме удоволствието да работим заедно с теб.
Новини за него – скороJ



8. Пожелание, мото, съвет, призив - финалът е ваш, да завършим това интервю с нещо, което, според вас, е достойно за завършек.

Здравето е хармония между тялото - с какво се храним и каква е нашата физическа активност, ума - нива на стрес и духа. Здравето е заложено в нас. Здравето е ключът към щастлив живот.




Всички снимки са на ястия, които са приготвени по авторски рецепти на Vita Rama.
Рецептите можете да намерите на официалния сайт на Лечебния център. 
Научете повече за здравословните програми на Лечебен център Vita Ramа тук:



2 коментара:

  1. Благодаря и успех!:)Лара

    ОтговорИзтриване
  2. Очакваме с нетърпение проекта''Здравословен Бургас'' в Бургас....!!!

    ОтговорИзтриване