Сладкиш с череши, ром и шоколад

>> вторник, 18 юни 2013 г.




Бързам да ви поднеса рецепта с участието на царицата на настоящия сезон- черешата.
Този ароматен плод омагьосва с неповторимия си вкус и аромат по всички начини- в прясно, сурово състояние, в кремове, торти, конфитюри, желета, сиропи и още, и още кулинарни приложения.
Десертът, който ще ви представя днес съчетава в себе си една блестяща и класическа композиция на вкусове- ром, череши и шоколад.
Пълнозърнестото пшенично брашно и всички съставки, които вземат участие в тази рецепта, водят до един не само вкусен, но и здравословен краен резултат.
Десертът се приготвя много бързо и дори не изисква участието на миксер- просто смесвате съставките и разбърквате с шпатула.
Може да използвате и млечен шоколад, но тогава ще избягате от идеята за веган рецепта, а и натуралният шоколад се съчетава по много по-различен и специфичен начин с аромата на череши и ром.


Сладкиш с череши, ром и шоколад





Продукти:

2 чаени чаши пълнозърнесто пшенично брашно
1 чаена чаша ядкова пулпа (остатъка при приготвянето на ядково мляко)
1 чаена чаша ядково прясно мляко
1/2 чаена чаша олио шарлан
1/2 чаена чаша разтопено кокосово масло
ванилов екстракт
ром (есенция)
тръстикова кафява захар на вкус (1 1/2 чаена чаша)
1 чаена лъжичка канела
100 грама разтопен на водна баня натурален шоколад
2/3 чаена чаша сушени череши

за декорация:
около 150 грама разтопен натурален шоколад
пресни череши
счукани ядки или мюсли
кокосови стърготини



Смесете всички съставки за тестото и разбъркайте с шпатула.
Изсипете сместа в тава с диаметър около 26 см (подготвена за печене- намазнена и набрашнена).
Изпечете сладкиша в предварително загрята на 180 градуса фурна.
Опитвайте с клечка за зъби дали е готов.
Охладете напълно.


По желание срежете напречно на две части и намажете с домашно сладко от череши.
Също така, по желание можете да сиропирате леко блатовете с малко подсладено с тръстикова захар кафе.
Декорирайте охладения сладкиш с разтопен натурален шоколад, пресни череши и био кокосови стърготини.
Може да украсите и с био мюсли.


8 коментара:

Гергана Лазарова 18 юни 2013 г., 12:55  

Определено ми харесва. Ще приготвя някой път и веган ястие, за да видя какъв е вкусът му, интересно ми е. :)
Поздрави, Вероника!

Mарияна 18 юни 2013 г., 13:10  

Изглежда божествено, нямам търпение да го опитам, а ядковата пулпа предполагам може да се замени със смлени ядки?
До скоро, Ронка :)

Dani B. 19 юни 2013 г., 4:55  

Разкошен е!

Мари 19 юни 2013 г., 9:10  

Вероника,поздравления! За твоето местенце, много е хубаво и вкусно тук. Тепърва ще разглеждам твоите предложения. А този сладкиш изглежда невероятно, ще го приготвя скоро, напоследък се замислям за по-здравословни варианти на десертите. Поздрави!

Роси 21 юни 2013 г., 2:44  

Как ми се прииска,точно сега!Рони,удивителен е!Прекрасен уикенд пожелавам! :)

tillia 21 юни 2013 г., 14:11  

Рони, изглежда невероятно! За вкуса не се съмнявам, а най-важното е, че е здравословен сладкиш!
Поздрави!

Candy 27 юни 2013 г., 1:05  

Не съм си и помисляла, че някой може толкова да ме изкушава с веган ястия! И сладко и солено, просто всичко тук е много вкусно. Все още не съм приготвяла такива сладкиши, но със сигурност съм се амбицирала много, защото съм любопитна, дали изобщо някой би усетил, че това е веган. И като го направя, ще споделя резултата!:) Поздрави, Ginger!

Chereshkata 11 август 2013 г., 4:23  

Това изглежда просто божествено! И така ми се дохапва....

Публикуване на коментар

Back to TOP