Карамелен сладкиш със свеж ананас (веган)

>> четвъртък, 13 юни 2013 г.




Абсолютен шедьовър.
Един от най-бързо изядените сладкиши у дома е именно този.
Освен с неповторимия си вкус, той изкушава и с лесното си и бързо приготвяне, което в този забързан свят е основателна причина да го изберете.
Съветвам ви да не правите сладкиша с ананас от консерва, а да използвате пресен.
Има го навсякъде, не е трудно да се намери и освен, че ще ви даде по-добър вкус, така ще бъде и по здравословно като реализация.
Изберете добре узрял ананас- по по-сухите листенца на плода ще познаете това.
По-добре използвайте пълнозърнесто пшенично брашно, както е написано  рецептата- с него десертът придобива специфичен вкус, който в случая е изключително подходящ.
Ако не консумирате мед, подсладете тестото само с тръстикова захар.



Карамелен сладкиш със свеж ананас (веган)






Продукти:

за тестото:
2 чаени чаши пълнозърнесто пшенично брашно
2/3 чаена чаша олио шарлан
1 чаена чаша лешниково прясно мляко (може и друго ядково)
1/2 чаена чаша мед
тръстикова захар на вкус
екстракт от ванилия
ром
щипка хималайска сол
1 шепа стафиди
1 чаена лъжичка канела
щипка индийско орехче на прах
4-5 супени лъжици счукани сурови лешницибио бакпулвер (ако използвате обикновен, сложете 1 пакетче)


1 голям свеж узрял ананас

за топинга:
4-5 супени лъжици тръстикова захар
2-3 супени лъжици кокосово масло





Почистете ананаса и го нарежете на кръгчета.
Разбъркайте с шпатула в дълбока купа всички продукти за тестото.
В сместа има мед, но при нужда овкусете с тръстикова захар толкова, колкото отговаря на вкуса ви.







Карамелизирайте захарта за топинга и изсипете карамела в таза в диаметър около 25-26 см.
Прибавете разтопеното на водна баня кокосово масло.
Подредете плътно ананаса да покрие дъното на тавата.
Изсипете сместа за тестото.
Изпечете сладкиша в предварително загрята на 180 градуса фурна.
Опитвайте с клечка за зъби дали е готов.
След като е изпечен, обърнете го в голям поднос.
Приберете го в хладилник да се охлади добре.





5 коментара:

Гергана Лазарова 13 юни 2013 г., 9:44  

Да си дойдем на думата с десертите. Чудесен е, Вероника, много ми хареса.
Поздрави!

Candy 13 юни 2013 г., 11:31  

Снимката на ананаса е велика! Сладкиша наистина е шедьовър, изглежда безумно вкусен!:) Страхотни снимки, Рони, особено тези цветове, обожавам ги! Приятна вечер!

Mарияна 13 юни 2013 г., 13:26  

Божествен беше, голяма късметлийка съм!
Ронка, благодаря ти!

Ginger Cookies 13 юни 2013 г., 14:35  

Много ви благодаря, страхотни момичета.:)))
Мариянче, тоя сладкиш беше нищо на фона на това, с което ти ме нагости у вас.:)))

Роси 13 юни 2013 г., 22:53  

Блазе й на Мариянка :) ,със сигурност е бил точно такъв-божествен!И у нас би изчезнал яко дим,а с ананас ще е наистина вълшебен!
Прегръдка и много релаксиращ уикенд пожелавам!

Публикуване на коментар

Back to TOP