вторник, 11 юни 2013 г.

Млечна баница с домашно ягодово сладко и шоколад




Днешното ми предложение е алтернатива на стандартната млечна баница за веганите.
Това, че е по-различна като концепция, в никакъв случай не я прави по-малко атрактивна и вкусна.
Използвах ядково прясно мляко и домашно сладко от ягоди.
Можете да смените вида на сладкото, предлагам ви и вариант да изпълните рецептата само с шоколад, като може да прибавите и ядки в плънката.
Ако нямате шарлан, може да я приготвите с някакво друго качествено олио.
Тази баница е подходяща и за десерт, и за закуска и е прекрасна на вкус добре охладена.
Можете да сервирате с топка сладолед.


Млечна баница с домашно ягодово сладко и шоколад





Продукти:

фини точени кори за баница
домашно ягодово сладко
веган натурален шоколад
шарлан
ядково прясно мляко (използвах соево)


Намажете тава с мазнина (шарлан, олио или разтопено кокосово масло), започнете да редите корите в тавата, най-добре слагайте корите накъсани и "рошави".
Аз използвах шарлан.
След първата 1/3 от корите изсипете едно бурканче от бебешко пюре с домашно сладко по ваш избор (ако е направено с тръстикова захар, най-добре ).
После пак сложете кори (още 1/3 част от тях).
Върху тези кори поръсете обилно с пласт веган шоколад за готвене (или по ваш избор, подходящ за печене).
Върху шоколада сложете последната 1/3 от накъсаните кори.
Последната може да я оставите цяла, за да ви е гладка баницата.
Нарежете я на квадрати или ромбове (по ваш вкус) и я полейте с мазнина пак.
Изпечете я докато придобие силно кехлибарен цвят.


Още докато е гореща я залейте с подсладено с тръстикова захар ядково мляко, смесено с малко ромова есенция и ванилов екстракт.
Сложете толкова мляко, колкото отговаря на вашия вкус.
Аз добавях на етапи, докато баницата придобие сочността, която исках.
Корите поглъщат млякото сравнително бързо.
По желание може да сложите и ядки между корите или да направите баницата изцяло само с много шоколад като плънка (без сладкото).


7 коментара:

  1. След като пробвах медените мъфини и имах най-високата оценка от децата, ще пробвам всяко ново веган предложение от теб, не че не си използвам и старите ти рецепти :)! У дома ще е със шоколад :)

    ОтговорИзтриване
  2. Много вкусно и сочно ми звучи тази баничка,Рони!Чудесни кадри споделяш!Хубаво лято пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  3. Рони, разкошотия е тази баница! Скоро ще я пробвам. Може ли да споделиш какъв шоколад използваш? Обикновено си купувам от био щанда в Карфур или от Балев био, но си нямам идея дали са подходящи за термична обработка (със сигурност ги избирам да са веган).
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Танче, има шоколад за готвене(кулинарен)на Гайо- http://greenshop.bg/product-1616

    Виж и този- http://www.zoya.bg/%D0%91%D0%B8%D0%BE-%D1%88%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%BE%D0%B2-%D0%BA%D1%83%D0%B2%D0%B5%D1%80%D1%82%D1%8E%D1%80-%D0%B7%D0%B0-%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%B5-2-%D0%BA%D0%B3.3542

    Може да използваш шоколад по твой избор, все ще стане вкусно.:)

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря, Рони! Гайо знам къде да си намеря във Варна, но не съм го пробвала все още. С него ще опитам.

    ОтговорИзтриване
  6. Рецепта точно за моя вкус! Мерси!! Моето сладко е затворено в същите бурканчета :D

    ОтговорИзтриване
  7. Много обичам млечна баница и твойта рецепта страшно ми хареса! Страхотна е и определено ще я пробвам съвсем скоро!

    ОтговорИзтриване