събота, 4 май 2013 г.

Постен козунак (веган)





И хората, които по една или друга причина не консумират никакви животински продукти, могат да си приготвят и да си хапнат домашен козунак.
Няма нищо сложно и уверявам ви, резултатът е прекрасен.
Със сигурност този козунак ще напълни вашия дом с ухание на уют, ще ви припомни за детските ви години, когато баба ви е месила козунак и се е разнасял същия този неповторим аромат.
Макар, че веганите избягват употребата на бяло брашно (няма никакви сведения то да е свързано с насилие над животни, избягва се поради здравословни съображения), реших да направя козунака все пак с бяло брашно.
Моята идея и концепция беше да се опитам да направя абсолютно постен козунак, който обаче да прилича изцяло на традиционния, за да покажа и на хората, които консумират животински продукти, че могат да си го приготвят и по този начин с изцяло растителни.
А и разбира се, да предоставя рецепта за един вкусен козунак и за хората, които не употребяват никакви животински продукти.
Не съм използвала машина за хляб, все още нямам такава и чакам я Дядо Коледа, я някоя Баба Марта или нещо от тоя сорт, да ми донесат една.
Харесала съм си и да ми се обадят първо да им кажа коя е.
Та, сега по неволя омесих козунака на ръка, но пък това го направи още по-автентичен домашен.
Предлагам ви да използвате едно от тези брашна, за да сте сигурни, че е качествено:
1. Самонабухващо био бяло брашно
2. СОФИЯ МЕЛ Екстра бяло брашно
Можете да използвате и пълнозърнесто брашно, но тогава видът и вкусът ще са различни.
Съветвам ви да включите ТАЗИ ВЕГАН МАЯ в рецептата, а не обикновената от търговската мрежа.
Адаптирах рецептата на Роси и съм изключително доволна от резултата.


Постен козунак (веган)




Продукти:

200 грама оризова сметана
200 мл соево прясно мляко (може и още малко да поеме)
70 грама разтопено на водна баня кокосово масло
50 мл шарлан олио
около 250-300 грама кафява захар
мая за количеството брашно, според указанието на пакета
ванилия
настъргана портокалова кора (1 супена лъжица)
брашно около 700 грама (или колкото поеме за меко еластично тесто)

за плънката:
сушени плодове, накиснати в ром до омекване (аз използвах микс от смокини, стафиди, сушено манго, фурми, сушени портокали,  червени боровинки, тиквени семки)

филирани бадеми и кафява захар за поръсване


Пресейте хубаво брашното в дълбок съд за месене и направете кладенче.
Затоплете прясното мляко и в едната половина разтворете маята с 1 супена лъжица захар и 1-2 супени лъжици брашно. Оставете на топло да бухне.
В другата половина топло прясно мляко разтворете захарта.
След като маята е бухнала, изсипете я в кладенчето на брашното, добавете и млякото със захарта, както и сметната.
По принцип можете да направите козунака и без оризовата сметана, за нейна сметка ще увеличите малко млякото.
Прибавете и ванилията и портокаловите корички и започнете да месите.
Постепенно прибавяйте от кокосовото масло и шарлана и не спирайте да месите.
Добавяйте постепенно, докато тестото погълне и усвои цялата мазнина.
При необходимост коригирайте с още брашно или мляко, според това, което се получава при вас при месенето.
А именно месенето е много важно.
Месете дотогава, докато тестото стане абсолютно гладко, отделя се от стените на съда и усетите как в него е влязъл въздух и има балончета.


Оставете го в дълбоката купа, наръсете го леко с брашно, покрийте го с кърпа и изчакайте търпеливо, докато втаса добре и удвои обема си.
От това тесто можете да приготвите 2 козунака.
След като тестото е втасало го разделете на две части, всяка от които разделите на още 3.
Разточете всяка част на правоъгълник, сложете от плънката от сушени плодове (или друга по ваш избор) и завийте на руло (фитил).
От получените 3 фитила сплетете плитка, като не забравяйте преди това хубаво да усучете всеки фитил.



Аз пекох в продълговати форми, които покрих с хартия за печене.
Преместете внимателно всяка сплетена козуначена плитка във формичката за печене.
Намажете козунаците с малко кокосово масло (разтопено), поръсете обилно с кафява захар и филирани бадеми и оставете да втаса втори път.
След като козунаците удвоят обема си, ги изпечете в предварително загрята на 180 градуса фурна.
При нужда по време на печенето покрийте с фолио, за да не изгорят коричките.
По средата на печенето намалете фурната на 160-170 градуса и печете до готовност.


3 коментара:

  1. Честито Воскресение Христово! И нека Светлината на неговото Воскресение да озари живота ни, да ни дари здраве, щастие, топлина и благополучие!
    Честит празник, Рони, на теб и близките ти и на котарачетата:)! Козунака е вълшебен!

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасен е, Вероника...
    Честито възкресение Христово и
    Светли Великденски празници,
    с пожелания за здраве и благоденствие,
    за мир, любов и светлина! Диана

    ОтговорИзтриване
  3. Ти си уникална, знаех си, че ще приготвиш приказен козунак!
    :))

    ОтговорИзтриване