Веган баница с лапад и зелен лук

>> четвъртък, 9 май 2013 г.





Винаги, когато моите приятели ми идват на гости, си поръчват задължително на масата да има  една голяма тава с точно тази баница.
Понякога я правя със спанак, понякога с лапад, понякога я поръсвам обилно преди да я сложа във фурната със слънчогледови семки, сусам и мак, друг път я пека само с мазнина (както сега).
Ако решите да опитате да си я приготвите и вие, можете да разнообразявате и така тя винаги да  е различна и да не ви омръзва.
Обичам да комбинирам и два вида кори.
Може да ви се стори странно, но за мен в кухнята няма странни неща- там е място всеки да изрази себе си със своя си личен почерк.
Тази баница е точно такава- с два вида кори- стандартни фини точени и къпани ръчно правени кори.
Можете да си я приготвите и с единия от двата вида, разбира се, а може да опитате и с "Одрински кори", също става много вкусно с тях.
По никакъв начин в тази баница няма да усетите липсата на животински продукти (това е за тези, които ги употребяват в менюто си), така че тя спокойно може да бъде опитана и от някой, който не споделя веган начина на хранене.


Веган баница с лапад и зелен лук





Продукти:

1 пакет къпани кори
4-5 слоя фини точени кори

за плънката:
2 връзки зелен лук
2 връзки лапад
1 глава кромид лук
2-3 скилидки чесън
чубрица
риган
сол на вкус
олио
1/2 чаена чаша настъргано сирене тофу (по желание)

за заливане:
1 чаена чаша ядково прясно мляко
олио


Пригответе плънка от продуктите за целта- задушете ги в растителна мазнина (олио).
Намажете тава пак с олио и сложете 2 фини точени кори на дъното й, то трябва да се покрие добре.
После имате 2 варианта- или да направите вита баница, като пълните къпаните кори, навивате ги на руло и ги завивате във формата на вита баница, както казах, или да слагате ред кори, ред плънка- стандартно нареждане на баница.
Който и от двата варианта да изберете, накрая трябва да покриете баницата с 2 фини точени кори.


Става по-хрупкаво с тях и затова ги използвам в рецептата.
Залейте баницата с прясното мляко, сложете още малко олио отгоре, пожелание можете да наръсите със семена и я изпечете до готовност в предварително загрята на 200 градуса фурна.
Печете баницата на по-долен рафт във фурната.


10 коментара:

Ваня Димитрова 10 май 2013 г., 0:56  

Рецептата е много добра и предполагам че е невероятно вкусна,но специално за моя вкус,не мисля че ще ми допадне

ph0dani 8 април 2015 г., 23:25  

Баницата е вегетарианска, но не и веганска

Veronika Shketieva 9 април 2015 г., 8:09  

И кое точно в нея я прави вегетарианска, а не веганска?

Ginger Cookies 9 април 2015 г., 8:13  

Веганството не е ли вид вегетарианство? Именно хора, наричащи себе си вегани, ме отблъснаха от това течение, само критики, заяждане и негативизъм в тези среди... Жалко, уж идеята е положителна... Благодаря все пак за критиката, макар и незаслужена!

nad 20 декември 2015 г., 15:19  

В рецептата няма животински продукти, което означава че е веганска :)

Анонимен,  28 април 2016 г., 11:56  

Използвайте тученица за пълнеж - ухае на сирене и има леко кисел вкус. Комбинира се с всички други зелении и лукове, даже тиквички. Ще останете изненадани.

simona ivanova 29 април 2016 г., 3:33  

Баницата е 100% веган и изглежда невероятно вкусна! Благодаря на авторката,че я сподели с нас още утре ще запретна ръкави и ще я направя!! :)

RB 17 май 2016 г., 16:54  

Много хубава рецепта! За да е веганска просто млякото не трябва да е животинско и толкова :))

RB 17 май 2016 г., 16:55  

Много вкусна рецепта! За да е веганска, просто млякото не трябва да е животинско :))

RB 17 май 2016 г., 16:56  

Много хубава рецепта! За да е веганска просто млякото не трябва да е животинско и толкова :))

Публикуване на коментар

Back to TOP