Приготвих тези постни локумени рошльовци за Великден.
Взаимствах рецептата от блога на Мони и честно казано, много ми хареса.
По нищо не се усеща липсата на животински продукти- крехки, маслени и ароматни са и без тях.
Ако не бързате като мен и разполагате с повече време, можете да разточите тестото на кора и да си направите пурички.
Само че при мен времето беше лукс, защото се бях захванала с месенето на 2 вида козунак, хляб от лимец, фалафели, картофени салати, още 2 вида салати, ризото, постни сарми и още щуротии и никак не ми беше до оформяне на приказни и съвършени форми на въпросните локумени сладки.
И макар и грозновати на вид, на вкус бяха прекрасни.
Можете да използвате био бакпулвер, в който няма глутен, както и да смените вида на брашното с безглутеново (но да е подходящо за подобни печива).
Искам да ви се похваля и с прекрасния подарък, който ми направи моята приятелка Мариянка от "Фюжън и Класически рецепти"- красивата бяла стойка за торти.
Златна си ти, златен човек със златно сърце.
Благодаря ти.
Постни локумени сладки
Продукти:
за тестото:
1 1/2 чаена чаша олио
1 чаена чаша бира
1 пакетче бакпулвер
около 700-750 грама брашно
около 1/3 чаена чаша пудра захар
ванилия
1 супена лъжица настъргани свежи портокалови корички (или лимонови)
за плънката:
около 2 пакета локум
орехови ядки
От продуктите за тестото омесете гладко такова.
Късайте по малко тесто, слагайте локум и ядка и оформяйте топченца с големината на малки орехи.
Подредете сладките в тава с хартия за печене и печете на 180 градуса до порозовяване на долната им част.
Поръсете ги с пудра захар.
Много си готвила по празниците,Рони-поздравления!Чакам да покажеш козунака...
ОтговорИзтриванеЖиве, аз го показах вече.
ОтговорИзтриванеИли имаш предвид козуначения венец? :)
Честит подарък, със здраве да си го ползваш, Рони! Тези рошковци са чудни и някак весели, не си ги представям като подредени и строени пурички:)А ти непрекъснато ме удивляваш! Поздрави!
ОтговорИзтриване