Ванилови кравайчета (ванилковé рохлички)

>> събота, 12 януари 2013 г.





Не мога да не прибавя тази прекрасна рецепта за сладки на Natalyna към раздела с празничните предложения.
Прекрасни са.
Толкова хрупкави и топящи се в устата.
Изключително лесни за приготвяне, с дълъг срок на трайност, страхотен вкус- какво повече да искаме от едни коледни сладки.
Не пропускайте да ги приготвите за близките си, наистина ще ги очаровате.
Както казва и самата Natalyna, тези ванилови кравайчета са може би най-популярните сладки в Чехия, които се приготвят там по случай големия празник.
Опитате ли ги, обаче, със сигурност ще станат такива и във вашия дом.


Ванилови кравайчета (ванилковé рохлички)




Продукти:


150 г брашно
70 г готварско нишесте (чисто) - царевично, пшенично или картофено(според оригиналната рецепта)
70 г пудра захар
80 г смлени орехи или лешници
150 г масло със стайна температура
1-2 жълтъка(зависи от големината)
около 150 - 200г пудра захар за овалване на кравайчетата





Пресейте брашното и го смесете със смлените ядки, нишестето и захарта.
Нарежете и добавете маслото на малки парченца, прибавете и жълтъците и започнете да месите.
Аз добавих и едно пакетче макови семенца, нещо, което не присъства в оригиналната рецепта.
Отначало тестото ще стане на трохи, но след упорито месене ще се превърне в гладко тесто.
Оставете го на хладно, за да стегне.
Според рецептата, тестото трябва да престои една нощ преди да се пристъпи към следващия процес по приготвяне на сладките, но аз пропуснах тази стъпка и го оставих да си "почине" около един час на хладно място.


Направете голям цилиндър от тестото и го нарежете на еднакви кръгчета, от които с помощта на дланите си, оформете пръчици с дължина около 7 см и дебелина около 1 см.
Завийте пръчиците леко, за да се образува буквата С и ги подредете в покрита с хартия за печене тава. Сладките не увеличават обема си, така че не е необходимо да оставяте голямо разстояние между тях.
Печете в предварително загрята на 170-180 градуса фурна, като внимавайте да не се препекат много, защото ще станат твърди.
Трябва да станат много леко розови, но в никакъв случай да не стават кафяви, това значи, че сте ги препекли много.
Оставете ги да изстинат малко и още топли ги оваляйте в пудра захар.
Съхранявайте в плътно затворена кутия.
Сладките издържат около месец и половина, съхранени по този начин.






8 коментара:

Светла 12 януари 2013 г., 13:52  

Тези са едни от любимите ми :) Наистина са страхотни, лесни и много вкусни :)

tillia 12 януари 2013 г., 16:50  

Прекрасни са! Много ги харесваме, макар и по друга рецепта, но трябва да опитам и тази.
И като че ли наименованието "рохлички" най-допада за тези великолепни сладки!
Поздрави!

pep-4o 13 януари 2013 г., 2:46  

Наистина са страхотни! Любими са и у нас :)
Още напомняш за Коледа, Рони :))

Dani B. 13 януари 2013 г., 6:19  

Рони, много вкусно предложение! Сладките са чудесни, както и снимките! Сърдечни поздрави! :)

Живка 13 януари 2013 г., 11:59  

Липсваш ,Ронииии-сладките са пракрасни!

Роси 15 януари 2013 г., 4:04  

Щастлива и благодатна да е новата година за теб и семейството ти,Рони!Взимам си с удоволствие от рохличките,защото са наистина великолепни!Прегръдка!

Мариета 15 януари 2013 г., 9:59  

О, любимите ни ванилови кравайчета! Тази Коледа нямах време за тях и още ми се натяква, че съм ги лишила от най-вкусната част от менюто.
Прекрасни снимки, Рони, поздравления и пожелания за щастлива и успешна година!

Таня,  7 февруари 2013 г., 6:03  

Оо, ето тези са уникално вкусни и хрупкави!

Публикуване на коментар

Back to TOP