Сицилиански Х сладки

>> неделя, 27 януари 2013 г.




Ето тези сладки на Инчето пък са моята слабост.
Абсолютен хит са, повярвайте ми!
Убийствен вкус, който не се забравя.
Сицилианските сладки ще бъдат приготвени вкъщи безброй пъти, защото спечелиха на своя страна и вкуса на съпруга ми, който трудно се впечатлява от сухи сладки неща (а не торти с много крем).:)
Инче, благодаря ти, че сподели тази рецепта с всички, за да науча и аз за нея.
В нейната рецепта ще видите снимка на самата им технология на приготвяне.
Можете да смените сладкото в плънката, както и самите сушени плодове с други ваши любими.
Стига съм говорила за тези невероятни сладки, че съм на диета и е нечовешка мъка като знам за каква вкусотия става въпрос.


Сицилиански Х сладки




Продукти:


180 грама краве масло
1/2 чаена чаша захар
2 яйца
1 супена лъжица бял ром
1/2 чаена лъжичка бакпулвер
2 и 2/3 чаени чаши брашно
1 ч. л. захаросани смлени портокалови корички или настъргана портокалова кора
ванилия
щипка сол


Пълнеж:
1/2 чаена чаша орехи
5 сушени меки смокини
1/4 чаена чаша стафиди
1/2 чаена чаша сушени фурми (меки)
1 чаена лъжичка канела
1/4 чаена чаша захар
ромова есенция
2 супени лъжици кайсиево сладко

пудра захар за поръсване





Смелете орехите на едри парченца, не ги правете много на ситно.
В блендер после смелете всички съставки за плънката.

Сега идва ред на тестото.
Разбийте маслото и захарта на пухкав крем и прибавете яйцата едно по едно до пълното им усвояване.
Смесете сухите съставки (брашно, ванилия, бакпулвер, сол) и ги добавете постепенно към масления крем.
Накрая прибавете и останалите съставки и омесете тесто.
Разделете го на 3 части.


Върху набрашена повърхност разточете едната част на правоъгълна кора с дебелина 8 мм и сложете 1/3 от плънката в единия край на кората.
Плънката трябва да е по цялата дължина на кората.
Завийте кората, за да получите нещо като руло, в което плънката ще остане в средата.


С ръце разточете рулото по работния плот да стане дълго и с диаметър около 1,5 см.
Нарежете рулото на парчета с дължина около 7 см и ги срежете в двата края.
Разтворете крайчетата, за да се получи буквата Х.
По същия начин процедирайте и с останалото тесто и плънка.
Подредете сладките в тава с хартия за печене и печете в предварително загрята на 170 градуса фурна на най-долния рафт.
Не ги препичайте в никакъв случай, трябва само в долната си част да са много леко зачервени.
Поръсете обилно готовите сладки с пудра захар.




3 коментара:

Мариета 27 януари 2013 г., 23:23  

Рони, аз пък благодаря на теб за рецептата, виждам я за първи път и нищо, че Коледа мина отдавна, скоро ще ги приготвя, защото подозирам, че половинЪт ти :) е много, много прав!
Красиви снимки си показала и този път, поздравления!
Хубава нова седмица ти пожелавам!

fedora 29 януари 2013 г., 22:54  

Рони, радвам се, че са ти харесали тези сладки :)
Усмихна ме, щото и аз не си падам по сухите сладки, но тези сицилиански сладки долу-горе стават :))

Прегръдки от мен :)

Candy 5 февруари 2013 г., 23:44  

Цялата серия с Коледни сладки ми харесват много, Рони! Благодаря ти, че ги сподели! С пожелания за успешен и ползотворен ден!

Публикуване на коментар

Back to TOP