Лешникови елхички

>> петък, 25 януари 2013 г.





Я, да си пусна аз всички рецепти за коледни сладки, че както се мотая, ще стане време за плаж, а аз няма да съм ви ги подарила всичките.
Днес ще ви зарадвам с една лесна рецепта за сладки, които да ви кажа честно, ако направите в друга форма извън коледната тематика, спокойно можете да си ги хрупате когато си пожелаете през годината.
Пропуснала съм да си запиша източника на рецептата и ако някой си я познае, моля да ми пише, за да го спомена и да приложа линк, както си му е реда.
Държа на тези неща и съвсем сериозно го казвам.:)
Да се върнем на елхичките.
Тази година приготвих много видове сладки, ама наистина много.
Тези елхички, обаче бяха фаворита на моя съпруг.
Може и на вас да ви харесат, ако ми се доверите да опитате рецептата.
Много са крехки, приятно хрупкави, нищо общо със зъботрошачките, които често опитваме по Коледа.


Лешникови елхички





Продукти:

125 грама краве масло
125 грама пудра захар
1 яйце
1 чаена чаша смлени лешници
1/2 чаена лъжичка настъргана портокалова кора (или лимон)
2 ванилии
сока от половин портокал (или от 1 лимон)
около 350 грама брашно (колкото поеме)

шипков мармалад за слепване




Омесете гладко тесто от всички продукти и го оставете на хладно да стегне леко.
Разточете на кора с дебелина около 7-8 мм и с помощта на формички изрежете сладки.
Печете в предварително загрята на 170 градуса фурна в тава с хартия за печене.
Пазете сладките да не се препекат, не трябва да потъмняват, трябва да са светли.
Слепете по 2 с шипков мармалад и ги приберете в кутия да омекнат.
По желание декорирайте с разтопен шоколад.



5 коментара:

Гергана Лазарова 25 януари 2013 г., 4:14  

Чудесно предложение, Вероника!
Май си използвала млечен шоколад за декорацията - моят фаворит. Доколкото помня, ти също не харесваше натурален...
Сега ми хрумва, че вместо мармалад, може да е сполучливо да се слепят и с шоколадов крем, ти ще кажеш.
Но твоите сладки мисля, че ще са вкусни с всякакъв шоколад, че и без него!

Ginger Cookies 25 януари 2013 г., 4:49  

Да, млечен е шоколада- любимия ми, даже ми се отпечатаха пръстите на елхичките, докато ги подреждах за снимката.:)
Може да се слепят с шоколадов крем, както и с фъстъчен, все ще е вкусно. :)
Поздрави.:)

tina,  25 януари 2013 г., 5:06  

Tova 6te sa moite Velikdenski sladki-s formi4ki na cvete, za6to ne?
Blagodarq za Rp.!

Mарияна 25 януари 2013 г., 5:30  

Много вкусни сладки, Ронка, няма нужда да е Коледа за да им се насладим :)
Поздрави!

tillia 25 януари 2013 г., 11:21  


Прекрасни са! Много оригинални!
Ще ползвам тестото за други форми.
Рони, снимките ти са чудесни!
Поздрави и хубави почивни дни!







Публикуване на коментар

Back to TOP