Понички с крем и нетрадиционен лимонов козунак-с 1 тесто 2 рецепти

>> понеделник, 9 май 2011 г.

Знам, знам, виновна съм, никаква ме няма напоследък.
Но редом с разни мои ангажименти, тази диета съвсем ме откъсна от кулинарното блог пространство.
Вярвам, обаче, че ме разбирате, защото е невъзможно човек да сваля килограми, а в същото време да готви разни калорични неща, които направо могат да те побъркат и няма как да не ги опиташ.
Имам една пауза от 2 седмици и веднага бързам да се завърна с нещо антидиетично, калорично и убийствено вкусно.
Ще ви предложа едно тесто, от което се получават неприлично вкусни понички, които можете да напълните с пълнеж по желание-крем, течен шоколад или някакъв любим ваш конфитюр.
Тези понички направо ми прецакаха всичко, постигнато до тук, защото не можах да се спра и набързо изчезнаха 4 броя...срам...
От същото това тесто, обаче, можете да си приготвите и козунак с приятен лимонов аромат, в който също можете да вкарате някаква плънка, както и да поръсите с кафява захар и ядки.
Само вижте за какво ви говоря.

Понички с крем и нетрадиционен лимонов козунак-2 в 1




Продукти:
(за около 20 понички, според моя кътър или за 1 голям козунак)
1 кубче прясна мая-42 грама
550 грама бяло пресято пшенично брашно
250 мл топло прясно мляко
5 жълтъка
100 грама кристална захар
1/4 чаена лъжичка сол
ванилия
100 грама разтопено краве масло
1/2 чаена лъжичка настъргана прясна лимонова кора





Разтворете маята в 50 мл прясно мляко, заедно с 1 супена лъжица захар и оставете покрита, докато шупне.
Пресейте брашното в голям съд, направете кладенче и изсипете всички останали продукти.
Не добавяйте повече тесто, това е правилното количество и е напълно достатъчно.
Омесете гладко тесто и покрийте с кърпа. 
Оставете тестото на топло за около час и половина, докато втаса и удвои обема си.



Ако ще правите понички, набрашнете работния си плот, сложете тестото и го разточете на кора с дебелина около 2 см. 
Нарежете го на кръгове с помощта на кътър или чаша. 
Оставете нарязаните понички да втасат поне 30 минути, преди да ги изпържите.



Загрейте добре олио и намалете много котлона. 
За да се изпържат добре поничките, работете на слаб котлон. Пример-ако най-голямата степен при вас е 10, ти ги пържете на степен 5. Друга важна подробност е, че трябва да ги пържите в маслена баня, за да не изхабите много олио, можете да пържите в малък съд, в който да сложите достатъчно количество мазнина, за да покрие поне 2/3 от поничките.
Ако ги пържите на силна степен, отвън ще изгорят, а вътре ще останат сурови.
Готовите понички слагайте на кухненска хартия, за да се попие излишната мазнина.
След като поничките изстинат, напълнете ги с пълнеж по желание.
Моите ги напълних с  pastry cream.
Поръсете с пудра захар.




Ако ще правите козунак-можете да разделите тестото на 3 части, да ги разточите на дълги цилиндрични форми и да сплетете плитка.
По желание добавете и течен шоколад.
Оставете козунака да втаса още 30-40 минути на топло, после го намажете с жълтък, поръсете със захар и ядки и изпечете в предварително загрята на 220 градуса фурна. 
При нужда намалете фурната по време на печенето или покрийте с парче фолио към края.


 


17 коментара:

Анонимен,  9 май 2011 г., 13:14  

Много апетитно изглеждат :)
Това авторска рецепта ли е, защото в медийното пространство има много рецепти за козунак, а тази ми звучи по-различно?

Ginger Cookies 9 май 2011 г., 13:44  

Благодаря.:)
Това не е типичен козунак, направих доста тесто, а не ми се пържеха повече понички и ми дойде идеята да опитам да сплета козунак. Получи се добре, хареса ми.:)

Sunny,  9 май 2011 г., 16:48  

Прекрасна рецепта както винаги.Какво е количеството суха мая(от тази, която се продава на пакатчета)за тази рецепта? Не разполагам с прясна мая и винаги ми е трудно да определя какъв е точно еквивалентът на 1 кубче прясна мая.Благодаря!
P.S.Блогът ти е наслада за окото.Пробвах някои от рецептите ти и съм много доволна.Продължавай в този дух!

Вяра Косева,  9 май 2011 г., 22:06  

Върна ме в ученическите ми години,толкова много ги обичах тия понички.
Изглеждат много вкусни,непременно ще ги направя.

Мечтай и се забавлявай 9 май 2011 г., 23:09  

Оригинално наистина, не съм предполагала, че от тесто за понички може да стане тесто за козунак. Ето защо трябва да се експериментира! Лимоновият крем изглежда много апетитно, ммм, аз си търся крем за декорация на мъфини, първите,които ще опитам да направя, и се чудя този дали е подходящ, е, то разбира се има значение дали ще паснат вкусовете на мъфините с крема, но става въпрос за най-обикновени като че ли!
Лек ден от мен!

vesela 10 май 2011 г., 0:06  

Сега ще разглеждам рецептата, минах само през снимките - чудесни са.
Първо да кажа, че вноооого липсваш тук напоследък...

fedora 10 май 2011 г., 1:43  

Иха, пак си във вихъра си, Рони :))

Поздравления!

Ginger Cookies 10 май 2011 г., 3:14  

Много ви благодаря.:)))
За маята-по принцип, винаги съм харесвала повече прясната мая и много се ядосвам, когато в кварталния супермаркет липсва и ми се налага да купя суха.
На гърба на пакетчето винаги пише за какво количество брашно е, но аз слагам повече, все й нямам доверие на тази сухата. В случая, ако трябва да приготвя тестото със суха мая, бих сложила 1 1/2, че даже и 2 пакетчета суха мая.
Поздрави на всички.:))

Ginger Cookies 10 май 2011 г., 3:37  

Мечтай и се забавлявай, кремът не е подходящ за декорация. Това е pastry cream, той е чудесен за пълнеж на всякакви сладарски произведения-мъфини, торти, понички и т.н. Но не може да се шприцова и няма да се получи добра като визия декорация.

Ирина Купенска 10 май 2011 г., 5:06  

И поничките и козунакът изглеждат фантастично! Козунакът има невероятен жълт цвят, да не си ползвала домашни яйца :)

Мечтай и се забавлявай 10 май 2011 г., 5:11  

Благодаря за отговора! Да, и аз така предполагах, тъй като консистенция прилича на кремовете с нишесте, които не биха могли да се шприцоват, но този на снимката е така съблазнителен, че реших да попитам.

Ginger Cookies 10 май 2011 г., 6:13  

Ех, как позна Ирка, за тестото, да.:)))
А и кравето масло помогна също за цвета, и лимоновата коричка.:))
Наистина, не е традиционен козунак, но вкъщи си го харесахме много. Сложих му и малко Нутела вътре, а после всеки си "помагаше" и с по една чашка крем и тотално омазах диетата.:)))

Dani Dineva 11 май 2011 г., 22:54  

Еее, Рони, направо ни разби с тия понички. И аз искам да свалям килограми, но явно само със снимките ще се задоволя, преглъщам жадно - жадно. Дай някоя диетична рецепта да я сготвим заедно.

Анонимен,  18 септември 2011 г., 5:46  

testoto nastina e neveroqtno!!! napravih kozunak,no tai kato mi ostana testo reshih da naprapq i(taka lumite na vsichki vkashti) kiflichki:))) rezultata beshe chudesen kakto i vsichki recepti koito sam opitvala do sega POZDRAVLENIQ :)

Анонимен,  29 октомври 2011 г., 4:28  

mnogosa hubavi bravo po 4estoni iznenadvai

Анонимен,  4 май 2013 г., 0:56  

Здравей,Рони!От това количество тесто 20 понички и един козунак ли се получава или само едно от двете?Благодаря!Весели празници!

Ginger Cookies 4 май 2013 г., 2:02  

Дозата е за едното от двете, аз съм написала "или".:)
Успех и да ви е сладко.;)

Публикуване на коментар

Back to TOP