понеделник, 16 май 2011 г.

Фунийки с ванилов крем




Кой не знае вкусните фунийки, кой не е чувал за тях...
Каня им се от много време, но тъй като знам, че са доста трудоемки, все си казвах:
"Хайде, друг път".
Да, обаче, докато съм на ретро вълна, няма мърдане, подарявам ви рецептата тук и сега.
Е, вкусни са, дяволски вкусни са, лоша работа за току що приключили с пост и молитва хора като мен.
Ако имате формички, стават лесно, всъщност, именно от тях зависи колко време ще ви отнеме приготвянето на фунийките.
Но и да нямате, знаете познатата технология с капачки от буркани.
Запрятайте ръкави и хич не се чудете, метнете двойна доза, че това на нищо не прилича, уж са много, а пък не стигат.
Като ги приготвих и ги чаках да омекнат добре, си казах, че само ще опитам 1-2.
Вярвате ли ми, че стана така?
Не, нали, и аз не си вярвам.
Такова обикаляне беше вкъщи около подноса, че язък ми за диетата.
Нямам идея кой е първоизточника на рецептата, тя е обиколила толкова майчини и бабини тефтери, че надали някой знае кой е той.
Който и да е му благодаря, че е оставил такова безценно завещание за поколения наред.:)



Фунийки с ванилов крем



Продукти:
за тестото:
1 чаена чаша кисело мляко 
1/2 чаена лъжичка сода бикарбонат 
1/2 чаена чаша олио
3 яйца
1 чаена чаша кристална захар
брашно, колкото поеме за получаването на тесто, подходящо за разточване

за крема (кремът е повече, но ще го изядете, нали:))
1 л прясно мляко
5 жълтъка
2 ванилии
1 пакетче + 1 пълна супена лъжица царевично нишесте
захар на вкус
125 грама краве масло (1 пакетче)

около 100 грама разтопен шоколад за заливка
смлени орехи за отворите


Смесете продуктите за тестото и го омесете добре.
Разточете го на много тънка кора-около 2-3 мм върху набрашнен плот.
Помагайте си с брашно при разточването, за да не ви лепне по ръцете и по плота.
Разрежете го на дълги ленти и го увийте около намаслените формички(или капачки).
Изпечете фунийките в предварително загрята  на 200 градуса фурна до леко зачервяване.
Оставете ги да изстинат и ги извадете от формичките.


А сега да направим кремът:
Загрейте на котлона около 700 мл от млякото със захарта, а в останалото мляко разбийте с миксер много добре останалите продукти (без маслото), докато се убедите, че няма никакви топченца.
Махнете горещото мляко от котлона и на много тънка струйка започнете смесването, но задължително да става като се прибавя горещото мляко към яйчената смес, а не обратното.
Намалете силно котлона и върнете крема там, работете на слаб котлон.
Варете го с непрекъснато разбъркване до пълното му сгъстяване.
Махнете кремът от котлона.
Докато е горещ, добавете към него маслото и разбъркайте добре.
Ще ви издам една тайна - понякога, като приготвям варен ванилов крем, ми се получават малки бучици, само че им хванах цаката - разбивам крема с миксер накрая и става гладък като бебешко дупе.:)


Още, докато кремът е топъл, напълнете фунийките.
За да не изтече, наредете ги изправени в чаши, купи или каквото имате под ръка.
След като кремът стегне, поръсете отвора на фунийките със смлени орехи и ги декорирайте с разтопен на водна баня шоколад.
Най-вкусни са на следващия ден, когато са омекнали от крема.


25 коментара:

  1. Страхотни са фунийките :) Много ми харесва и рецептата и снимките :) Поздрави и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Това сладко изкушение го имам записано и аз някъде в овехтелите тефтери под името'' Дамски каприз''.Колкото и дози да направиш,все не достига.

    ОтговорИзтриване
  3. "Дамски каприз" е пак от ретро вълната, но е съвсем друг десерт. Приготвя се от блат, конфитюр и запечени разбити белтъци. Дадохте ми идея да покажа и него, благодаря.:))

    ОтговорИзтриване
  4. О, върна ме в детството с тия фунийки, Рони :-)Не знаех рецептата, но сега ме вдъхнови с твоите невероятни снимки! Благодаря за споделената рецепта!

    Поздрави, Милена :-)

    ОтговорИзтриване
  5. а тези фунийки как се правеха за всички тържества преди години....
    Ейй, Рони, последните ти рецепти ми навяват много мили спомени, май напомнят годинките....
    Прекрасна снимка отново!

    ОтговорИзтриване
  6. mircheva
    Невероятен чар предаваш на всичко!
    Аплодисменти!

    ОтговорИзтриване
  7. Любим десерт от едно време са ми тези фунийки с крем. Благодаря ти, че ми ги припомни!

    ОтговорИзтриване
  8. Рони, много хубави фунийки :) От къде се сдоби с формичките?

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря ви много, момичета.:)))
    Зори, формичките дълго време ги имаше в моя магазин. В момента ми е останал само един комплект.
    Поздрави на всички.:))

    ОтговорИзтриване
  10. Поздравления, изглейдат страхотно, убедена съм, че са и много вкусни...скоро мисля да ги пробвам...;-)

    ОтговорИзтриване
  11. Рони,страхотни фунийки си спретнала.И аз ги правих навремето с капачки-беше си хит.Добре е ,че ни подсещаш за ретро рецептите,които е време да си припомним.Благодаря ти и приятен ден!

    ОтговорИзтриване
  12. Ох, на тези фуниийки, най-много им обичам кремчето - разтапям се направо... а твоето е мамма миа - прелест!

    Вчера пробвах ягодовите макарони - получиха ми се крачетата и почнах да подскачам от радост, но нали трябва да се чете, та се отплеснах и ги изгорих :( Ще се пробвам пак :))

    Хубав ден, Рони!

    ОтговорИзтриване
  13. bozhestveno.Shte mira una oportunidad pronto
    Saludos y buen día

    ОтговорИзтриване
  14. Ronka,strahotni sa funiikite i snimkite
    Pozdravi ot vsichki v kluba :-))))))))))))))
    Djuli i vs.ot kluba

    ОтговорИзтриване
  15. Рецепта е малко по-различна от тази в маминия бележник, но ще я пробвам! За себе си ще я нарека ''Ретро фунийки с крем Оле''или ''Фунийки Вероника '':)

    ОтговорИзтриване
  16. Фунийките на мама!!! Правеше ги божествени!
    Благодаря, че ми припомняте вкусовете от моето детство...спомените от дома са най-мили :)))
    Прекрасен уикенд!
    Вили

    ОтговорИзтриване
  17. Zdravei,ot kade si vze formichkite za finiiki,nikade nemoga da gi namerq

    ОтговорИзтриване
  18. Продаваха се в моя онлайн магазин.:)

    ОтговорИзтриване
  19. Koi bi pomognal s suvet kak se prigotvqt formite ot kapa4ki?

    ОтговорИзтриване
  20. Neka promenq poslednia vupros. Namerih formi4ki, taka 4e do kapa4ki ne se nalaga da opiram. Kakvo predstavlqva Krem Ole? Ne sum v BG i se optvam da go zamestq s ne6to podhodq6to.
    Kato se uvivat lentite testo okolo formite, pluten ohluf ili na razstoqnie? Nabuhva li testoto i taka naturalno se prevru6ta v fiunia ili kak?
    Za kakva broika e rezeptata?

    Blagodarq mnogo.

    Golemi blagodarnosti na avtorkata na tozi blog, super zenen izto4nik na rezepti.

    ОтговорИзтриване
  21. Крем "Оле" е нещо като нишесте на прах.
    Лентите се навиват плътно като охлюв, но просто застъпвате по няколко мм, а не цяла лента върху лента.
    Тестото бухва леко и затова трябва хубаво да о разточите, за да не ви станат дебели и твърде тестени фунийките.
    Бройки не мога да Ви кажа, зависи от формичките Ви, както и от това как ще си разточите и нарежете тестото. Успех, поздрави.

    ОтговорИзтриване
  22. Blagodarnosti za uto4neniata. Izklu4itelno primamliva rezepta, o4akvam s lubopitstvo rezultata. "Ole" tuk nqma, ima "Pudding" koeto e po-gusto i se pravi vuv forma, leko kato jele. Ne sum ubedena, 4e 6te e dobur zamestitel. Moga li da polzvam cornflour za sgustqvane i dopulnitelno vanilia vmesto "Ole"?

    ОтговорИзтриване
  23. Пудингът наистина в случая няма да е добра идея.
    Можете да сгъстите кремът с царевично нишесте, както и да увеличите ванилията, за да стане по-ароматен.;)

    ОтговорИзтриване
  24. Здравейте,бихте ли ме ориентирали колко горе-долу брашно да сложа за тестото?За първи път ще правя сладки и ми се ще да не се проваля.Благодаря!

    ОтговорИзтриване