Фунийки с ванилов крем

>> понеделник, 16 май 2011 г.




Кой не знае вкусните фунийки, кой не е чувал за тях...
Каня им се от много време, но тъй като знам, че са доста трудоемки, все си казвах:
"Хайде, друг път".
Да, обаче, докато съм на ретро вълна, няма мърдане, подарявам ви рецептата тук и сега.
Е, вкусни са, дяволски вкусни са, лоша работа за току що приключили с пост и молитва хора като мен.
Ако имате формички, стават лесно, всъщност, именно от тях зависи колко време ще ви отнеме приготвянето на фунийките.
Но и да нямате, знаете познатата технология с капачки от буркани.
Запрятайте ръкави и хич не се чудете, метнете двойна доза, че това на нищо не прилича, уж са много, а пък не стигат.
Като ги приготвих и ги чаках да омекнат добре, си казах, че само ще опитам 1-2.
Вярвате ли ми, че стана така?
Не, нали, и аз не си вярвам.
Такова обикаляне беше вкъщи около подноса, че язък ми за диетата.
Нямам идея кой е първоизточника на рецептата, тя е обиколила толкова майчини и бабини тефтери, че надали някой знае кой е той.
Който и да е му благодаря, че е оставил такова безценно завещание за поколения наред.:)



Фунийки с ванилов крем




Продукти:
за тестото:
1 чаена чаша кисело мляко 
1/2 чаена лъжичка сода бикарбонат 
1/2 чаена чаша олио
3 яйца
1 чаена чаша кристална захар
брашно, колкото поеме за получаването на тесто, подходящо за разточване

за крема (кремът е повече, но ще го изядете, нали:))
1 л прясно мляко
5 жълтъка
2 ванилии
1 пакетче + 1 пълна супена лъжица царевично нишесте
захар на вкус
125 грама краве масло (1 пакетче)

около 100 грама разтопен шоколад за заливка
смлени орехи за отворите


Смесете продуктите за тестото и го омесете добре.
Разточете го на много тънка кора-около 2-3 мм върху набрашнен плот.
Помагайте си с брашно при разточването, за да не ви лепне по ръцете и по плота.
Разрежете го на дълги ленти и го увийте около намаслените формички(или капачки).
Изпечете фунийките в предварително загрята  на 200 градуса фурна до леко зачервяване.
Оставете ги да изстинат и ги извадете от формичките.


А сега да направим кремът:
Загрейте на котлона около 700 мл от млякото със захарта, а в останалото мляко разбийте с миксер много добре останалите продукти (без маслото), докато се убедите, че няма никакви топченца.
Махнете горещото мляко от котлона и на много тънка струйка започнете смесването, но задължително да става като се прибавя горещото мляко към яйчената смес, а не обратното.
Намалете силно котлона и върнете крема там, работете на слаб котлон.
Варете го с непрекъснато разбъркване до пълното му сгъстяване.
Махнете кремът от котлона.
Докато е горещ, добавете към него маслото и разбъркайте добре.
Ще ви издам една тайна - понякога, като приготвям варен ванилов крем, ми се получават малки бучици, само че им хванах цаката - разбивам крема с миксер накрая и става гладък като бебешко дупе.:)


Още, докато кремът е топъл, напълнете фунийките.
За да не изтече, наредете ги изправени в чаши, купи или каквото имате под ръка.
След като кремът стегне, поръсете отвора на фунийките със смлени орехи и ги декорирайте с разтопен на водна баня шоколад.
Най-вкусни са на следващия ден, когато са омекнали от крема.


25 коментара:

boryanailieva 16 май 2011 г., 6:19  

Страхотни са фунийките :) Много ми харесва и рецептата и снимките :) Поздрави и хубава седмица!

Анонимен,  16 май 2011 г., 6:27  

Това сладко изкушение го имам записано и аз някъде в овехтелите тефтери под името'' Дамски каприз''.Колкото и дози да направиш,все не достига.

Ginger Cookies 16 май 2011 г., 6:29  

"Дамски каприз" е пак от ретро вълната, но е съвсем друг десерт. Приготвя се от блат, конфитюр и запечени разбити белтъци. Дадохте ми идея да покажа и него, благодаря.:))

Milena 16 май 2011 г., 6:39  

О, върна ме в детството с тия фунийки, Рони :-)Не знаех рецептата, но сега ме вдъхнови с твоите невероятни снимки! Благодаря за споделената рецепта!

Поздрави, Милена :-)

pep-4o 16 май 2011 г., 7:28  

а тези фунийки как се правеха за всички тържества преди години....
Ейй, Рони, последните ти рецепти ми навяват много мили спомени, май напомнят годинките....
Прекрасна снимка отново!

Анонимен,  16 май 2011 г., 7:29  

mircheva
Невероятен чар предаваш на всичко!
Аплодисменти!

малки неща 16 май 2011 г., 11:00  

Любим десерт от едно време са ми тези фунийки с крем. Благодаря ти, че ми ги припомни!

Еoc 16 май 2011 г., 11:01  

Рони, много хубави фунийки :) От къде се сдоби с формичките?

Ginger Cookies 16 май 2011 г., 11:34  

Благодаря ви много, момичета.:)))
Зори, формичките дълго време ги имаше в моя магазин. В момента ми е останал само един комплект.
Поздрави на всички.:))

Silvi 16 май 2011 г., 13:25  

Поздравления, изглейдат страхотно, убедена съм, че са и много вкусни...скоро мисля да ги пробвам...;-)

Живка 16 май 2011 г., 22:59  

Рони,страхотни фунийки си спретнала.И аз ги правих навремето с капачки-беше си хит.Добре е ,че ни подсещаш за ретро рецептите,които е време да си припомним.Благодаря ти и приятен ден!

fedora 17 май 2011 г., 1:45  

Ох, на тези фуниийки, най-много им обичам кремчето - разтапям се направо... а твоето е мамма миа - прелест!

Вчера пробвах ягодовите макарони - получиха ми се крачетата и почнах да подскачам от радост, но нали трябва да се чете, та се отплеснах и ги изгорих :( Ще се пробвам пак :))

Хубав ден, Рони!

Анонимен,  17 май 2011 г., 7:20  

bozhestveno.Shte mira una oportunidad pronto
Saludos y buen día

Анонимен,  17 май 2011 г., 8:17  

Ronka,strahotni sa funiikite i snimkite
Pozdravi ot vsichki v kluba :-))))))))))))))
Djuli i vs.ot kluba

mvk_toyota 29 май 2011 г., 7:15  

Рецепта е малко по-различна от тази в маминия бележник, но ще я пробвам! За себе си ще я нарека ''Ретро фунийки с крем Оле''или ''Фунийки Вероника '':)

Анонимен,  30 май 2011 г., 6:02  

Strahotni sa

Анонимен,  24 март 2012 г., 5:00  

Фунийките на мама!!! Правеше ги божествени!
Благодаря, че ми припомняте вкусовете от моето детство...спомените от дома са най-мили :)))
Прекрасен уикенд!
Вили

Анонимен,  14 юни 2012 г., 4:58  

Zdravei,ot kade si vze formichkite za finiiki,nikade nemoga da gi namerq

Ginger Cookies 15 юни 2012 г., 4:09  

Продаваха се в моя онлайн магазин.:)

Анонимен,  13 ноември 2012 г., 3:15  

Koi bi pomognal s suvet kak se prigotvqt formite ot kapa4ki?

Анонимен,  16 ноември 2012 г., 12:34  

Neka promenq poslednia vupros. Namerih formi4ki, taka 4e do kapa4ki ne se nalaga da opiram. Kakvo predstavlqva Krem Ole? Ne sum v BG i se optvam da go zamestq s ne6to podhodq6to.
Kato se uvivat lentite testo okolo formite, pluten ohluf ili na razstoqnie? Nabuhva li testoto i taka naturalno se prevru6ta v fiunia ili kak?
Za kakva broika e rezeptata?

Blagodarq mnogo.

Golemi blagodarnosti na avtorkata na tozi blog, super zenen izto4nik na rezepti.

Ginger Cookies 21 ноември 2012 г., 13:40  

Крем "Оле" е нещо като нишесте на прах.
Лентите се навиват плътно като охлюв, но просто застъпвате по няколко мм, а не цяла лента върху лента.
Тестото бухва леко и затова трябва хубаво да о разточите, за да не ви станат дебели и твърде тестени фунийките.
Бройки не мога да Ви кажа, зависи от формичките Ви, както и от това как ще си разточите и нарежете тестото. Успех, поздрави.

Анонимен,  22 ноември 2012 г., 2:46  

Blagodarnosti za uto4neniata. Izklu4itelno primamliva rezepta, o4akvam s lubopitstvo rezultata. "Ole" tuk nqma, ima "Pudding" koeto e po-gusto i se pravi vuv forma, leko kato jele. Ne sum ubedena, 4e 6te e dobur zamestitel. Moga li da polzvam cornflour za sgustqvane i dopulnitelno vanilia vmesto "Ole"?

Ginger Cookies 22 ноември 2012 г., 14:57  

Пудингът наистина в случая няма да е добра идея.
Можете да сгъстите кремът с царевично нишесте, както и да увеличите ванилията, за да стане по-ароматен.;)

Анонимен,  14 април 2014 г., 7:55  

Здравейте,бихте ли ме ориентирали колко горе-долу брашно да сложа за тестото?За първи път ще правя сладки и ми се ще да не се проваля.Благодаря!

Публикуване на коментар

Back to TOP