Супа топчета със суха червена чушка

>> събота, 21 май 2011 г.

Не знам вие как сте, но аз обожавам супи, всякакви-с месо, без, със застойка, без.
Абе, супа да е.:)
Имам едни снимки на друг вариант за супа топчета, които все забравям да публикувам с рецептата, но вече е време да го направя.
Този вариант е по-подходящ за зимна версия на популярната супа, но който не робува на предразсъдъци и традиции, може да си я приготви и август месец в най-голямата жега, например.
Майка ми ми каза една хитринка, с чиято помощ топчетата стават още по-гладки, и следващия път ще я опитам.
След като оформите топчета, слагайте ги в тава, и преди да ги сложите в супата, ги полейте с горещия бульон от тенджерата.
Така те се "запечатват" още преди да са попаднали в супата на котлона.

Супа топчета със суха червена чушка




Продукти:
500 грама кайма смес (телешко и свинско)-осолена и смесена с 1 супена лъжица суров ориз
1 глава кромид лук
1 голяма сладка суха червена чушка
1 морков
2-3 супени лъжици сух зеленчуков микс (натурален)
пипер меланж
пресен лимонов сок
сух риган
суха чубрица
ориз
сол на вкус
олио или зехтин
лют чили пипер на вкус (опция)

за застойката:
2 жълтъка
половин чаена чаша кисело мляко


Омесете добре каймата.
В тенджера запържете много ситно нарязания лук, оставете го да омекне, но работете на слаб котлон, за да не загори.
Долейте с вода поне до средата на тенджерата.
След като водата заври, намалете котлона, за да не бълбука силно и да "разроши топчетата". Сложете оформените топчета, ориза и ситно нарязания морков.
През цялото време гответе на слаб котлон.


След около 5-10 минути прибавете всички подправки без пипер меланжа и лимоновия сок.Натрошете чушката, смелете я в блендер с малко зехтин и я добавете към супата.
След като топчетата са готови, махнете супата от котлона и овкусете с пипера и лимоновия сок.
Разбийте много добре продуктите за застройката, за да няма никакви топченца. Прибавете малко от горещия бульон към нея, за да се изравнят леко температурите с тези в тенджерата и накрая смесете всичко.
По желание сервирайте с чили пипер и магданоз.



3 коментара:

pep-4o 22 май 2011 г., 1:20  

Чудесна идея за чушката, Рони! Никога не слагала друга суха чушка в ядене, освен люта.
Ще започна със супата, у нас също ги обожаваме целогодишно.
Поздрави и хубав празничен ден!

Анонимен,  15 февруари 2013 г., 11:32  

Вместо кисело мляко изпробвайте с готварска сметана, става още по вкусна :)

Габриела Георгиева 27 декември 2014 г., 1:16  

Рецептата е чудесна, Рони!
Направих я и много ни хареса!
Спомената си с много здраве на нашата трапеза!
Весела Коледа и прекрасна нова 2015 година!

Публикуване на коментар

Back to TOP