неделя, 15 май 2011 г.

Руло "Стефани"

Днес е един обикновен ден и ви предлагам само обикновени рецепти, само че точно това обикновеното ги прави необикновени.
Нали именно най-хубавите, най-истинските неща са тези-малките, обикновените, тези, които виждаме често около нас и понякога дори не ги забелязваме.
Но точно те осмислят живота ни.
И макар, че руло "Стефани" няма как да ни осмисли живота :), то поне може да го направи по-вкусен.
Абе, опитах се да направя някакъв увод, само че никак не ми е до това, защото съм си отрязала 2 парчета от рулото и едва чакам да си пусна рецептата, за да отида да дегустирам.
Не знам как е при вас, но по време на онези години, сещате се, преди 1989 година, руло "Стефани" беше достойно да присъства на масата само, когато имахме гости или на празници. Хм, доста странни разбирания, но пък може би именно в тях се крие очарованието, което носят ретро спомените.
Но най-хубавото е, че сега мога да си приготвям руло"Стефани", дори и да не е Нова година.:)

Руло "Стефани"




Продукти:
минимум 800 грама кайма смес (телешко и свинско)
1 глава кромид лук
2 не много големи филийки бял хляб (накиснати в прясно мляко)
пипер на вкус (меланж или черен)
чубрица на вкус
1 яйце

за плънката:
3 сварени яйца
кисели краставички
пресни моркови

галета за поръсване
кашкавал по желание



Омесете много добре всички продукти за каймата.
Оставете я за около половин час в хладилника.
Разстелете я в намаслена тава и подредете продуктите за плънката по дължина.
Покрийте ги добре с кайма.
Много важна подробност, за да не ви се напука рулото, е продуктите да бъдат много добре покрити с кайма.
Хубаво е да има поне 2-3 см кайма над тях, иначе при печене спукват каймата.
Оформете хубаво рулото с ръце, опитайте се да му придадете по-стегната и правилна форма. Намажете го накрая с мазнина и поръсете с галета.
Добавете около 150 мл подсолена вода в тавата.
Печете на 220 градуса в предварително загрята фурна.
Към края на печенето можете да добавите и малко настърган кашкавал.


Съвет: От отделената при печенето мазнина, можете да си приготвите сос.  
Запържете на слаб котлон малко брашно (около 1 пълна супена лъжица) в нея и прибавете вода, сол и пипери на вкус.


6 коментара:

  1. Много апетитна коричка :) Отдавна не съм хапвала, време е да се поправя, благодаря, че ме подсети, Вероника :)

    ОтговорИзтриване
  2. Ей това с препечения кашкавал отгореси е разкош :)
    Рони, вярно е, преди 20 години Руло Стефани беше рядкост на трапезата, а сега ... го правя винаги, когато трябва нещо набързо :)
    Добре си се завърнала :))

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесно изглежда, прекрасно си се справила за пореден път! Само да добавя, че аз използвам при завиването на рулото фолио, за да е по-лесно!

    ОтговорИзтриване
  4. Рони мисля, че съм се пристрастила към сайта :) Последните дни вкъщи се приготвят основно твои рецепти. Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  5. Зори, Пепчо, Габи, благодаря ви, мили дами.:)))
    За фолиото-да, и това е вариант, въпрос на техника, на мен ми е по удобно с мокри ръце.
    Успешна седмица на всички.:)))

    ОтговорИзтриване
  6. Vinagi po semeini sabiraniq, az pravq Rulo Stefani i vinagi poluchavam chudesni komplimenti ot priqtelite ni! Az samo che predi da go slojq da se peche, go zalivam s edna chasha bira, i sushto se poluchava mnogo dobre!

    ОтговорИзтриване