неделя, 15 май 2011 г.

Супа топчета

А това е една много, много обикновена супа топчета.
Няма нищо особено в нея, никакви продукти със заплитащи езика сложни имена, нито пък някакви майсторски техники от кулинарията.
Само че, в супата топчета има магия-оная магия, която я виждаме само, когато сме деца, и макар че, когато пораснем, никога повече не можем да я видим в пълния й блясък, все пак остава спомена за нея.
Когато бях ученичка и все още съществуваха ученически столове за хранене, с огромна надежда се нареждах пред дъската, на която лелките от кухнята пишеха утрешното меню и така се надявах, ама как само се надявах да видя, че утре ще сготвят в огромните тенджери вълшебната и най-вкусната на света супа.
Вкъщи също беше малък празник за мен, щом супичката весело къкреше на котлона.
Е, вярно, млада няма как да стана отново, но пък винаги мога да си я приготвям отново и отново, и всеки път да добавям нещо ново и различно в нейния състав, за да я преоткривам.
Днес ви предлагам, може би, най-изчистената версия-с минимално количество продукти, но все така вкусна.
Понякога слагам чушка, друг път я приготвям с фиде и картоф, каквото и да се добави, супа топчета завинаги си остава най-любимата ми супа на света.

Супа топчета




Продукти:
за топчетата:
500 грама кайма смес (свинско и телешко)
2 супени лъжици ориз
чубрица
черен пипер
сол на вкус


1 глава кромид лук
1 среден морков
2 супени лъжици сушени зеленчуци
около 3-4 супени лъжици ориз
1 чаена лъжичка риган
1/2 чаена лъжичка чубрица
пипер меланж
пресен лимонов сок
сол на вкус

за застройката:
4 супени лъжици кисело мляко
2 жълтъка 

пресен магданоз за поръсване по желание

В тенджера с мазнина запържете много ситно нарязания лук, внимавайте да не го изгорите.
Добавете вода, достатъчна да покрие всички топчета, които ще добавите (аз пълня тенжерата ми малко повече над половината).
Оставете водата да заври и после задължително намалете котлона, за да може да се запази цялостта на топчетата, а да не се "разрошат" при варенето.
Някои хора слагат белтък в каймата за подобряване на спойката, аз си имам друг трик-когато каймата е много ситно смляна и не се работи на силен котлон, топчетата остават по-стегнати.
При нужда си смилам каймата допълнително вкъщи в блендера.
Смесете я с ориза и подправките и омесете добре.
С мокри ръце оформете топчета и ги сложете в тенджерата.
Прибавете и ситно нарязания морков, сушените зеленчуци, ригана, чубрицата и ориза.
Оставете супата да къкри на много слаб котлон до готовност на топчетата и ориза.
При нужда долейте малко вода.
Накрая овкусете с пипера и лимоновия сок.
Махнете супата от котлона и добавете предварително много добре разбитата, за да няма бучки, застройка. Първо прибавете към нея малко от горещия бульон, разбъркайте и накрая я излейте в тенджерата със супата.
При сервиране може да се овкуси допълнително с чили пипер и магданоз.





7 коментара:

  1. Рони, толкова се радвам, че отново се върна, за да ни радваш със своите предложения.:-)))
    Обожавам супа топчета, уж, както казваш, обикновена супа, но зависи как е направена. Твоята е направена с много любов и желание, така че не се съмнявам, че е страхотно вкусна. Благодаря за прекрасната рецепта! Слънчева неделя!:-))

    ОтговорИзтриване
  2. Много уютно им стана:) Може да е проста и прозаична супа, но и на мен ми носи някакво фриволно детско настроение:)

    ОтговорИзтриване
  3. Еха, Рони, така се зарадвах, като видях колко поста си пуснала!
    Не знам дали е тук мястото, тоест знам, че не е, но не намерих къде да честитя на Лулу за наградата. Все така увлекателно да радказва :)

    ОтговорИзтриване
  4. Рони, страхотна е супичката! Аз съм млад готвач, тъкмо навлизам в дебрите на кулинарията, но с голям мерак се уча и съм изключително впечатлена от сайта ти. Скоро си мислех дали няма да пуснеш някоя и друга традиционна рецепта и хоп! Ето ги! Страхотна стана, благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  5. Току що приключих и бързам да благодаря, защото смаях баща ми и майка ми с тази рецепта. Трябва да кажа, че тази супа ми е една от най- трудните, защото ние вкъщи главно готвим късно по нощите и наще все от малък ме слагаха аз да наглеждам супата, а пък аз все заспивах хаха Така няколко пъти вдигахме на крак половината блок и за голямо щастие не се стигаше до нещо по- сериозно от това една тенжера да отиде на боклука...
    Много добре ми стана и е толкова вкусна супичката. Аз все пак си сложих белтък в сместа и всяко топче го овалвах в брашно, за да съм 100% сигурен, че топчетата ми ще останат здрави, защото май бях взел кофти кайма... идеална стана. Благодаря ти, Вероника ;]

    ОтговорИзтриване
  6. И аз ти благодаря за хубавите думи, сърдечни поздрави.:)))

    ОтговорИзтриване
  7. За да не се разкашкат топчетата се слага и яйце в каймата, Това е любимата супичка на четиригодишната ми внучка.

    ОтговорИзтриване